De functie van het hart

De functie van het hart Het hart van een volwassen persoon slaat circa tachtig keer per minuut. Het hart van een kind klopt circa honderd keer per minuut en het hart van een baby klopt nog sneller. Het hart bestaat voornamelijk uit menselijk spierweefsel en het functioneert als een pomp die het bloed door het lichaam pompt. Het word gecontroleerd door speciale zenuwen en daarom slaat het zonder dat je erover na hoeft te denken. Het hart klopt je hele leven door, aan het eind zal het circa 3 miljard keer geslagen hebben

Heeft het hart de vorm van een hart?

Het hart heeft niet de klassieke vorm van een hart zoals wij het tekenen. Het heeft meer de vorm van een peer en de afmeting van een gebalde vuist. Het zit in de borst, iets links van het midden. Je kunt het voelen door je oor op iemands borst te leggen en te luisteren naar de hartslag. Of je kunt proberen om je eigen hart te vinden door je hand op de linkerhelft van je borst te leggen om het te voelen kloppen. Het hart is verdeeld in een linker en een rechterkamer. Elke kant heeft een boven- en onderkamer. Tussen deze kamers zitten kleppen, die opengaan om het bloed van de ene naar de andere kant te laten gaan en sluiten om te voorkomen dat het bloed terugstroomt. De hartslag die je hoort, is eigenlijk het geluid van de kleppen die open- en dichtgaan.

Waar gaat het bloed heen als het het hart verlaat?

Bloed verlaat het hart aan de linkerkant en stroomt een stelsel van bloedvaten binnen, die we slagaders noemen. Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed naar de weefsels in het lichaam. Andere bloedvaten, de aders, brengen het verbruikte bloed terug naar de rechterkant van het hart en daarna naar de longen, zodat het bloed weer zuurstof op kan nemen.
De werking van het hart wordt veroorzaakt door elektrische boodschappen van de hersenen naar de zenuwen van het hart. Een boodschap zorgt ervoor dat de twee bovenste kamers het bloed door de kleppen stuwen naar de twee grotere onderste kamers. Een andere boodschap zorgt ervoor dat deze twee kamers het bloed naar buiten in de bloedvaten persen.

Wat gebeurd er als het hart stopt met slaan?

Als je hart gezond is, zal het je hele leven kloppen. Soms hebben oudere en niet zo gezonde mensen een hartaanval en stopt hun hart met slaan. Als dit gebeurt, kan eerste hulp verleend worden en begint het hart weer te kloppen. Een speciaal apparaat geeft het hart een elektrische schok om ervoor te zorgen dat de kamers weer gaan werken. Als een verstopte slagader de oorzaak is, kan deze vervangen worden door een ader uit het been.

Wat is de polsslag?

Een dokter kan de pols van een patiënt voelen om zijn hartslag te controleren. Je kunt je eigen polsslag gemakkelijk voelen aan de binnenkant van je pols of in je nek. Dit zijn plekken waar zich dicht onder het huidoppervlak bloedvaten bevinden. Je polsslag toont aan hoe je hart slaat want als het hart pompt, golft een schok door het bloedvat.
© 2010 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polsslag meten en voelenPolsslag meten en voelenHet hart voelen we soms in de keel of in de borst kloppen. Dit is voornamelijk het geval bij zware inspanning, stress of…
De anatomie van het hart en de bloedsomloopDe anatomie van het hart en de bloedsomloopHet hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuursto…
Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij…
Het Lichaam: De bloedvatenJe lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordel…

Wat is een cel?Wat is een cel?Het hele lichaam bestaat uit cellen. Iedere cel van het lichaam heeft een celmembraan en in iedere cel zit DNA en eiwitt…
Anatomie modellen: Anatomische modellen menselijke anatomieDe medische wereld is enorm geholpen bij het in kaart brengen van het menselijk lichaam en alle processen, die zich daar…
Melaniewalker (43 artikelen)
Laatste update: 30-06-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.