De anatomie van het hart en de bloedsomloop

De anatomie van het hart en de bloedsomloop Het hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam wordt gebracht. Het hart is een spier dat slechts zo groot als een gebalde vuist. Het bestaat uit twee kamers en twee boezems die van elkaar gescheiden worden door een wand. Hoe is het hart opgebouwd en hoe werkt de bloedsomloop?

De motor van je lichaam

Dit bijzondere orgaan is maar zo groot als een vuist en zorgt ervoor dat je in leven blijft. De hartspier is de motor van je lichaam en heeft regelmatig onderhoud nodig. Om je hart goed te verzorgen moet je goed voor jezelf zorgen. Dit kan door gezonde voeding te eten en een gezonde leefstijl te hebben waarbij er voldoende beweging is. Ook is het belangrijk om problemen met het hart zoveel mogelijk te voorkomen door te letten op je gewicht en langdurige stress te vermijden.

Hoe het hart in elkaar steekt

Hoewel het hart een heel ingewikkeld orgaan is, is je hart eigenlijk niet meer dan een pomp van spierweefsel, die bloed naar je longen stuurt om zuurstof op te nemen, om vervolgens het zuurstofrijke bloed naar de rest van je lichaam te pompen. Zodra er een probleem ontstaat dat deze pomp kan aantasten, heeft het directe gevolgen voor de bloedstroom door je hele lichaam. Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat diverse onderdelen van je hart minder goed gaan werken of verstopt raken. Als je begrijpt dat deze vitale pomp van levensbelang is, besef je ook dat als het beschadigt of verzwakt raakt het ernstige gevolgen kan hebben. Defecten in de hartkamers of bloedvaten van het hart leiden allemaal tot verschillende aandoeningen.

Functie van het hart

De voornaamste functie van het hart is om continu; 24 uur per dag, zuurstof- en voedselrijk bloed door je lijf te pompen. Je hart stuurt bloed naar de longen om zuurstof op te nemen en pompt het vervolgens door naar de rest van je lichaam. Het hart is een spier die samentrekt en uitzet. Dit leidt tot een hartslag van ongeveer 100.000 keer per dag. Per minuut gaat er daardoor 3,5 tot 5,5 liter doorheen en wel zo’n 7500 liter per dag.

De hartkamers

De binnenkant van het hart is hol en het hart wordt verdeeld in 4 kamers. Er is een linker- en een rechterharthelft. Deze helften worden gescheiden door een wand (septum) die bestaat uit spierweefsel. De bovenste 2 kamers (de linker- en rechteratria, ofwel boezems) krijgen bloed toegevoerd door de aderen. De onderste 2 kamers (de linker- en rechterventrikels) pompen het bloed naar de longen en naar de rest van het lichaam. Als er in een van die gebieden een zwakte of een blokkade is, leidt dat tot hartklachten.

De bloedsomloop

Als de hartspier zich samentrekt, dan pompt die het bloed door je aderen. Dit gaat als volgt:
  • De rechterkant van je hart pompt bloed naar je longen, waar zuurstof wordt opgenomen en kooldioxide (het afvalproduct van je lichaam) wordt afgestaan.
  • De linkerkant van je hart pompt het zuurstofrijke bloed door een wijdvertakt netwerk van bloedvaten in de rest van je lichaam.

De belangrijkste aderen

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste aderen rondom je hart:

Aorta

De aorta (de lichaamsslagader) is de grootste slagader in je lichaam. Deze komt uit het linkerventrikel en zorgt voor zuurstofrijk bloed door het lichaam.

Cava vena superior

Dit is de bovenste holle ader en dit is een grote ader die binnenkomt in de rechterboezem, waar die zuurstofarme bloed aflevert dat uit het hoofd, de borst en de armen komt.

Cava vena inferior

Dit is de onderste holle ader. Deze ader levert zuurstofarm bloed af afkomstig uit de benen en dit bloed komt in de rechterboezem binnen.

De longader

Deze komt in de linkerboezem binnen en levert daar zuurstofrijk bloed af.

De longslagader

De longslagader komt uit de rechterventrikel en neemt het zuurstofarme bloed uit het hart mee naar de longen, zodat het daar weer zuurstof op kan nemen.

De kransslagader

De kransslagaderen ontspringen aan de aorta en zorgen dat de hartspier zelf bloed krijgt.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en functie van het hartWerking en functie van het hartHet hart is zo groot als een flinke vuist, en ligt links achter het borstbeen (Latijn: sternum). Het is als het ware gek…
Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij…
Werking hart en bloedvatenHieronder volgt een kleine beschschrijving over de werking van het hart, de bloedomloop en de bloedvaten
Bypass operatie, hoe werkt dat?Bypass operatie, hoe werkt dat?In 1967 werd de eerste bypass operatie uitgevoerd. Het is een operatie die veel wordt uitgevoerd en het risico op overli…

De menselijke wervelkolomDe menselijke wervelkolom ofwel de ruggengraat is essentieel voor het menselijk lichaam. De wervelkolom kan vergeleken w…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.