Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?

Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd? Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij hebben er maar 1. Het hart heeft een belangrijke taak, want het hart moet bloed rondpompen door het hele lichaam, dit gebeurt in de slagaders die bij het hart liggen. Elke dag wordt er door het hart ongeveer 7000 liter bloed per dag rondgepompt. Wij hebben maar ongeveer 5 liter bloed, maar het bloed wordt ongeveer 1400 keer rondgepompt. In dit artikel wordt goed en duidelijk uitgelegd hoe het hart werkt en hoe het hart is opgebouwd.

Hoe werkt het hart?

Het hart is een hele belangrijke orgaan. Het hart heeft een belangrijke taak. Het hart moet bloed rondpompen door het hele lichaam. Als dit niet goed gebeurt kunnen je spieren en je organen niet goed werken. Het bloed rondpompen is dus belangrijk, dit gebeurt door het hart. In het bloed zitten belangrijke voedingsstoffen en natuurlijk zuurstof. Die belangrijke voedingsstoffen en zuurstof hebben je spieren en je organen hard nodig, zodat ze goed kunnen blijven werken. Elke dag wordt er door het hart ongeveer 7000 liter bloed per dag rondgepompt door het hele lichaam. Wij hebben ongeveer 5 liter bloed in ons lichaam zitten, maar het bloed wordt door het hart per dag ongeveer 1400 keer rondgepompt, dat is dus ongeveer 7000 liter bloed per dag. Het hart is ongeveer even groot als een vuist, best wel groot voor een hart toch? Het zuurstofrijke bloed wordt door het hart in de aorta gepompt, dat is de grootste slagader die wij hebben. In de aorta lopen steeds kleinere slagaders, en die steeds kleinere slagaders lopen naar de belangrijke plekken, zoals de organen en de spieren. En zo wordt uiteindelijk het zuurstofrijke bloed vervoerd. Het bloed wordt dan weer via het hart naar de longen gepompt, zo krijgt het bloed weer zuurstof. En dat gaat dan weer terug naar het hart en dan de rest van het lichaam ingepompt. En zo gaat het maar elke dag door.

De linker en de rechterboezem vangen al het bloed op. De linkerboezem krijgt zuurstofrijk bloed van de longen. Als de linkerboezem helemaal gevuld is met zuurstofrijk bloed wordt het naar de linkerkamer gepompt. Bij de rechterboezem gebeurt hetzelfde. De rechterboezem krijgt zuurstofarm bloed. Zodra deze ook helemaal gevuld is wordt het ook naar de kamer gepompt. De linkerkamer pompt het zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam. De rechterkamer pompt het zuurstofarm bloed terug naar de longen. Vanuit de longen wordt het zuurstofarm bloed zuurstofrijk bloed. Het zuurstofrijk bloed wordt dan weer terug gestuurd naar de linkerboezem.

Bouw van het hart

Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter de ribben. De ribben hebben als taak om het hart goed te beschermen, zodat het hart niet beschadigd kan raken. Het hart heeft 2 boezems en 2 kamers, de boezems liggen boven in het hart en de kamers liggen onder de boezems. Zo wordt het hart gevormd. In het hart zit een soort van automaat die elektrische signalen afgeeft, daardoor trekken de boezems en de kamers afwisselend samen en pompen ze het bloed door het lichaam. In de hersenen wordt zo'n elektrisch signaal geregeld. Bij inspanning kan het hart daardoor sneller gaan kloppen. De boezems en de kamers zijn verbonden met allemaal bloedvaten. De bloedstroom wordt geregeld door middel van kleppen. Vanuit de rechterkamer gaat er een grote slagader naar de longen toe, deze slagader heet de longslagader. En vanuit de linkerkamer gaat er een slagader naar het lichaam toe, deze slagader wordt de aorta genoemd.

De bloedsomloop

Het bloed wordt rondgepompt door het hele lichaam. Dit noemen ze de bloedsomloop. Er zijn 2 bloedsomlopen, de grote en de kleine bloedsomloop. Voordat het bloed door je hele lichaam is rondgepompt.

De kleine bloedsomloop

De kleine bloedsomloop loopt van het hart naar de longen en dan weer terug. Het hart pompt zuurstofarm bloed in de rechterboezem van het hart. Daarna wordt het bloed in de rechterkamer gepompt. Via de rechterkamer en de longslagader wordt het naar de longen gepompt. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dan stroomt het zuurstofrijke bloed door de longaderen terug naar het hart. Pas dan begint de grote bloedsomloop.

De grote bloedsomloop

De grote bloedsomloop loopt vanuit het hart naar alle delen van het lichaam. De linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed in de aorta. Via de aorta komt het bij alle delen van het lichaam. De aorta vertakt zich tot steeds kleinere vaten en uiteindelijk tot haarvaten, dat zijn hele kleine bloedvaatjes die rondom de organen liggen. De bloedvaatjes geven zuurstof en voedingsstoffen af aan de organen. De organen gebruiken dat en geven de afvalstoffen af aan de bloedvaatjes. Het zuurstofarme bloed stroomt door de aders die het weer naar het hart terugbrengen. En dan begint weer de kleine bloedsomloop.
© 2012 - 2024 Nick53, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking hart en bloedvatenHieronder volgt een kleine beschschrijving over de werking van het hart, de bloedomloop en de bloedvaten
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Het Lichaam: De bloedvatenJe lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordel…
De anatomie van het hart en de bloedsomloopDe anatomie van het hart en de bloedsomloopHet hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuursto…

Welke factor zonnebrand heb ik nodig?Welke factor zonnebrand heb ik nodig?Wanneer je de zon in gaat is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrand, want voor je het weet verbrand je. Door…
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hoe_werkt_het_hart/
  • http://www.kiesbeter.nl/ziekte-en-gezondheid/medische-encyclopedie/hart/structuur-bouw-van-het-hart/default.aspx
  • http://www.asz.nl/specialismen/cardiologie/werking_van_het_hart/5189/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hart
Nick53 (8 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.