Schildklierklachten door stress: symptomen en behandeling

Schildklierklachten door stress: symptomen en behandeling Schildklierklachten komen in ons land veel voor. Het kan leiden tot allerlei klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, opgejaagd gevoel, haaruitval en een droge huid. Soms wordt er ten onrechte de diagnose burnout gesteld, terwijl dit niet aan de orde is. Vaak blijven de klachten vaag en duurt het lang voordat er is vastgesteld dat het te maken heeft met een traag werkende schildklier. Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen te maken met stress. Kunnen psychische klachten leiden tot schildklierproblemen?

De functie van de schildklier

De schildklier bevindt zich onderin je hals, tegen de luchtpijp aan. Als je goed voelt, kun je het vanaf de buitenkant voelen. Het orgaan wordt aangestuurd vanuit de hersenen en produceert hormonen die weefsels in het lichaam aansturen. Zo worden de stofwisseling, groei, werking van het hart en vele lichaamsfuncties gereguleerd vanuit de schildklier. Om te functioneren heeft de schildklier jodium nodig. Dit wordt uit de voeding gehaald. Normaal gesproken is de hormoonhuishouding in evenwicht. Raakt dit verstoord, dan kan de schildklier te snel of te langzaam werken.

Trage schildklier

Een veel voorkomende schildklieraandoening is een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, onrustig gevoel hebben en slaapproblemen. Vaak begint het met vage klachten, wat kan wisselen per persoon. Omdat de vermoeidheid kan lijken op een burnout, krijgen sommige mensen een verkeerde diagnose.

Psychische klachten

Wanneer de schildklier niet meer functioneert, werkt dit door naar de hersenen. Ook de hersenen hebben hormonen van de schildklier nodig om te kunnen werken, zoals serotonine en noradrenaline. Als er een tekort van ontstaat, heeft het invloed op je psychische gesteldheid. Het kan leiden tot een suf gevoel, lusteloosheid, depressie, stemmingswisselingen en nervositeit. Vaak wordt er verkeerd over iemand geoordeeld en wordt iemand bestempeld als een aansteller, luilak of iemand die kleinzielig is. De patiënten gaan vaak op zoek naar psychische hulp voor hun probleem, terwijl een psycholoog geen oplossing is. Hierdoor kan iemand nog verder wegzakken in het neerwaartse spiraal.

Psychische klachten behorend bij schildklierproblemen zijn:

  • Depressieve gevoelens
  • Gevoel van paniek
  • Voortdurend vol stress zitten
  • Onzekerheid en negatief zelfbeeld
  • Stemmingswisselingen
  • Erg emotioneel zijn
  • Concentratieproblemen
  • Futloos worden

Trage schildklier door stress

Stress kan een hoop klachten veroorzaken in het lichaam, ook aan de schildklier. Een traag werkende schildklier wordt soms ook gezien als gevolg van een periode van stress. Door de stress raakt het immuunsysteem ontregeld. Deze moet harder werken dan normaal. Dit kan leiden tot de ziekte van Hashimoto. Bij deze ziekte maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen schildklier. Vaak zijn er al sluimerende klachten aanwezig, maar openbaren deze zich door de stress. Zo geldt dat ook voor klachten aan de schildklier. In tijden van stress heeft het lichaam meer schildklierhormonen nodig. Als de schildklier hier niet in kan voorzien ontstaan er klachten.

Lichamelijke klachten

Hoe langer de patiënt met deze aandoening blijft rondlopen, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Sommigen krijgen maar één duidelijke klacht of meerdere klachten, terwijl anderen een heleboel vage klachten krijgen. Lichamelijke klachten die horen bij een trage schildklier zijn:

  • Gewichtstoename
  • Moeheid
  • Koude handen en voeten
  • Darmklachten
  • Infecties door verminderde afweer
  • Hoofdpijn
  • Droge huid en droge ogen
  • Haaruitval en broze nagels
  • Slaapproblemen
  • Allergieën

Diagnose

Door middel van een bloedonderzoek waarbij de waarde van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) wordt bepaald, kan er een diagnose worden gesteld. Komt het boven een bepaalde waarde, kan het duiden op een afwijking van de schildklier. Zo kunnen andere waarden van het bloed ook nog getest worden. Niet altijd komt er een duidelijke diagnose naar voren en blijven de klachten vaag.

Behandeling

Als duidelijk is dat de schildklier te traag of te snel werkt, kan er medicatie voor worden gegeven. Als de schildklier niet voldoende werkt, maakt het te weinig schildklierhormonen aan. De medicijnen zullen er voor zorgen dat de schildklier weer beter functioneert, waarna de klachten verminderen en kunnen verdwijnen. De medicijnen hebben tijd nodig om hun werk te doen. Dat kan variëren van enkele maanden zelfs wel meer dan een jaar.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklierafwijking: welke schildklier klachten zijn er?Schildklierafwijking: welke schildklier klachten zijn er?De schildklier is een klein vlindervorming orgaan, dat zich onderin de hals bevindt, tegen de luchtpijp aan. Het orgaan…
Waarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenmijn kijk opWaarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenDe schildklier is een complex orgaan. De klachten bij een snelle of trage werking van de schildklier zijn zeer divers, w…
Schildklier: functie en symptomen van schildklierklachtenSchildklier: functie en symptomen van schildklierklachtenDe schildklier is een vlindervormig orgaan aan de voorzijde van je hals. De schildklier geeft hormonen af die de stofwis…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…

Eetstoornis: Orthorexia NervosaEetstoornis: Orthorexia NervosaHet bestaat al een aantal jaren, maar is bij de meeste mensen nog niet bekend: Orthorexia Nervosa. Bij deze eetstoornis…
Heupgewricht vervanging op jongere leeftijdDe meeste heupgewricht vervanging gebeurt bij mensen die al wat ouder zijn. Daardoor zijn de gedragslijnen, die aangegev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • www.burnout.50webs.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.