Hoe kom je van griep af?

Hoe kom je van griep af? Griep, per jaar komt het regelmatig voor dat je een griep of griepverschijnselen oploopt. Een griep wordt gezien als een virusinfectie. Deze virusinfectie kan worden overgedragen van mens tot mens. Er zijn middelen zoals medicatie die je kunt gebruiken, wat verlichting brengt en helpt tegen de griep. Daarnaast zijn er tips die je kunt toepassen om van de griep af te komen. Wat houdt de griep precies in en wat kan je tegen de griep doen om er snel weer vanaf te komen?

Griep

De griep is een infectie aan de luchtwegen. Het slijmvlies is hierbij ontstoken, dit kan zowel het slijmvlies in de keel-, neus of bijholten zijn als het slijmvlies in de longen of luchtpijp. Meestal gaat de griep vanzelf na een week over en zijn er geen maatregelen nodig.

Oorzaak griep

Deze ontsteking in het slijmvlies wordt veroorzaakt door een virus dat het lichaam binnen is getreden. Een virus is een zeer klein organisme dat zich niet zelfstandig kan voortplanten. Dit griepvirus is bijvoorbeeld aanwezig in snot, slijm en speeksel. Door middel van hoesten, praten of niezen kunnen deze virussen worden verspreid. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag voordat de ziekteverschijnselen beginnen tot vijf dagen daarna.

Symptomen griep

Symptomen van de griep zijn onder andere: een zere keel, verstopte neus, hoofdpijn, spierpijn, koorts van 38 graden of hoger, vermoeidheid, misselijkheid en overgeven, eventueel gepaard met diarree. Deze symptomen kunnen niet zomaar genezen worden, maar hiervoor bestaan middelen of medicijnen waarmee je stappen kunt ondernemen om de griep vroegtijdig te stoppen en / of in het vervolg te voorkomen.

Wat te doen bij griep

Hoe je precies van de griep afkomt blijft lastig omdat de griep niet 'opeens' over is. Er zijn echter een aantal middelen en tips die werken en verlichting van de griepklachten brengen.

Huismiddelen

Enkele simpele huismiddelen die kunnen worden toegepast tegen de griep.
  • Stomen: Omdat met griep de meestal een verstopte neus gepaard gaat kan stomen een geschikte oplossing zijn. Probeer bijvoorbeeld een hete douche of bad, houdt de deur dicht zodat de badkamer zich kan vullen met stoom. Stomen kan eventueel ook door boven de wastafel te gaan hangen in de badkamer. De wastafel vul je dan met heet water en boven je hoofd hang je een handdoek.
  • Gorgelen: Een droge of pijnlijke keel is ook een veelvoorkomend symptoom van de griep. Dit kan worden verholpen door te gorgelen met zout water. Pak een glas water en gooi hier een theelepel zout in. Roer goed om het zout op te lossen. Gorgel 3 keer per dag.

Voor jezelf zorgen

Belangrijk tijdens de griep is dat je goed luistert naar je lichaam. Hier volgen een aantal tips:
  • Jezelf warm houden: Pak een extra deken, trek wat warmers aan of zet de kachel wat hoger als het buiten koud is.
  • Rust: Tijdens de griep is je lichaam druk bezig om te herstellen. Dit vergt veel energie en daarom zal je sneller moe zijn dan normaal. Door veel te slapen geef je je lichaam extra rust.
  • Drinken: Tijdens koorts verliest je lichaam veel vocht. Dit kan gebeuren door diarree, neus te snuiten of door te zweten. Het is daarom belangrijk om veel te drinken om het vochtverlies te compenseren. Zo voorkom je vaak hoofdpijn en een droge keel. Thee, water of soep zijn bijvoorbeeld prima te drinken. Probeer dranken met suikers te vermijden, dit kan de bloeddruk verhogen.

Hoe kom je van de griepverschijnselen af

Het kan zo zijn dat de bovenstaande middelen en tips niet voldoende werken om van de griep af te komen. Je kan namelijk ook een zwaardere vorm van de griep hebben. Hierbij kan medicatie wellicht helpen.
  • Neusspray: Bij de drogisterijen of apotheken kan je een neusspray kopen waarin zout zit opgelost. Gebruik de neusspray meerdere malen per dag en snuit daarna goed je neus. Zo komt het snot goed los door het zout waardoor je neus minder verstopt zal zijn.
  • Pijnstillers: Paracetamol, aspirine en ibuprofen zijn goede pijnstillers die kunnen helpen om te klachten van de griep te verlichten. Je zult merken dat klachten aanzienlijk verminderen. Lees wel goed de bijsluiter voor hoe vaak je deze per dag mag gebruiken.
  • Hoestmiddel: Als je last hebt van hoesten dan kan een hoestmiddel verlichting bieden.
  • Uitzieken: Over het algemeen zijn de griepklachten binnen een week al afgenomen, of zelfs verdwenen. Ga in deze periode niet naar je werk zodra het niet kan maar blijf rustig thuis uitzieken.
  • Dokter: Met de hulp van medicatie kan de griep ook nog steeds aanhouden. Als de griepverschijnselen langer dan een week aanhouden is het verstandig om toch even langs de dokter te gaan om vast te stellen dat er niks anders aan de hand is.

Bron: Silviarita, PixabayBron: Silviarita, Pixabay

Houd de griep op afstand

Om ervoor te zorgen dat de griep niet (snel) terugkomt is het belangrijk om de bron aan te pakken. Enkele voorbeelden:

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Niemand kan zich voor 100% beschermen maar je kan wel de kans verkleinen om een griepvirus op te lopen. Onder andere gezond eten, nemen van vitaminen en vermijden van stress kan hierbij helpen.

Gezond eten en vitaminen

Behalve groenten en fruit is extra vitaminen innemen een goed middel dat hierbij kan helpen. Denk aan bijvoorbeeld supplementen zoals vitamine C en B, te koop bij drogisterijen. Deze vitaminen verhogen je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor virussen die je ziek maken.

Vermijden van stress

Stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem tijdelijk is verzwakt. Bijvoorbeeld zodat je energie krijgt om in een gevaarlijke situatie te handelen. Dit is echter niet goed voor het menselijk lichaam. Het is dus belangrijk om te proberen stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress kan je tegengaan door bijvoorbeeld te mediteren, extra rust te pakken en door over je problemen te praten. Daarnaast is sporten een erg goede en effectieve manier die stress kan verlichten.
© 2017 - 2024 Shelob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besmetting griepvirus voorkomenBesmetting griepvirus voorkomenHoe kan iemand besmet raken met griep of ene griepvirus? Wat is het belang van een goede hygiëne tijdens een griepvirus?…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…

Wat is genetica? De basis van het DNA uitgelegdWat is genetica? De basis van het DNA uitgelegdTot 1857 was men zich er nog totaal niet van bewust wat DNA nou is en hoe het zich uit in alles dat leeft. Daar kwam ver…
Migrating Motor Complex; knorren van de buikMigrating Motor Complex; knorren van de buikIedereen kent wel het knorrende gevoel van de buik bij het hebben van honger. Dit knorren van de maag heet met een moeil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • Opgedane kennis over de griep
  • Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Griep
  • WikiHow: http://nl.wikihow.com/Van-de-griep-afkomen
  • Afbeelding bron 1: Silviarita, Pixabay
Shelob (10 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.