De cellen van ons zenuwstelsel

De cellen van ons zenuwstelsel De hersenen is ons belangrijkste orgaan wat betreft ons gedrag. Zonder dit belangrijke orgaan zijn we niet in staat te functioneren. Dit wordt mogelijk gemaakt door biljoenen cellen in ons brein, die elke hun eigen functie hebben. Ons zenuwstelsel bestaat uit twee soorten cellen; neuronen en glia. Elk hebben ze hun eigen belangrijke taak in ons lichaam. En door veel mensen niet wetende wat het zijn en wat ze doen.

De neuronen

Neuronen zijn cellen die informatie ontvangen en deze verplaatsen naar andere cellen door middel van elektrische impulsen.
Een neuron bestaat uit een celkern, een membraan (scheidt de binnenste van de buitenste cel), mitochondrium (voorziet de cel van energie), ribosomen (hier maakt de cel nieuwe proteine moleculen). De meeste neuronen hebben nog de volgende componenten: dendrieten, een cellichaam, een axon en presynaptische terminals.

Er bestaan drie soorten neuronen

  • Motorneuronen
  • Sensorneuronen
  • Interneuronen

De motorneuronen leiden impulsen van hun cellichaam in het ruggenmerg naar spieren en kliercellen, en ontvangen ze prikkels van andere neuronen. De sensorneuronen zijn gevoelig voor bepaalde prikkels en ongevoelig voor weer andere soorten prikkels. Een voorbeeld hiervan is neuronen die gevoelig zijn voor aanraking. De Interneuronen ontvangen informatie van neuronen en zenden het verder naar andere neuronen.

De glia

Glia zijn tevens cellen in ons zenuwstelsel. Zij geven chemicaliën door aan omliggende neuronen. Hun cellen vormen een laag om de axon heen (de myeline schede). De glia cellen scheiden axons van elkaar, halen afval weg en bevorderen de groei van neuronen.

Er bestaan ook drie soorten glia cellen

  • Astrocytes
  • Oligodendrocytes
  • Blood-brain barrier

De Astrocytes halen afval weg. Ze zijn gewonden om de presynaptische terminals van verschillende axons. De Oligodendrocytes isoleren sommige axons en bouwen myeline. De Blood-brain barrier is een belangrijk mechanisme die virussen uit de hersenen houd. Mochten er toch virussen doorheen komen dan is het voor altijd. De hersenen zijn niet in staat virussen te verbannen wel te vertragen. De berscherming van het bloed - hersenen.

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit neuronen en glia. Het heeft als belangrijkste rol coördinerend zijn bij al onze handelingen. Het aanspannen van spieren, prikkels opvangen van onze zintuigen en emotionele en cognitieve processen komen voort uit ons zenuwstelsel. Het is het ingewikkelste systeem in ons lichaam dat wel honderden activiteiten tegelijk kan reguleren.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van ons zenuwstelsel: cellen, neuronen en gliaDe opbouw van ons zenuwstelsel: cellen, neuronen en gliaZonder bakstenen kan je geen stenen huis bouwen. Zo is het ook bij het menselijk lichaam. Ons lichaam kent "bakstenen" i…
Impulsgeleiding en de bouw van het zenuwstelselHet zenuwstelsel is erg belangrijk in ons lichaam, het stuurt en coördineert alle handelingen. Zonder zenuwstelsel zijn…
Verschillende typen zenuwcellenVerschillende typen zenuwcellenHet zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die elk zijn opgebouwd uit een cellichaam en uitlopers. In het celli…
Het zenuwstelselHet zenuwstelselHet zenuwstelsel in de hersenen is verantwoordelijk voor de informatieoverdracht in de hersenen en daarmee de coördinati…

Botontkalking door geneesmiddelen: het is te voorkomenBotontkalking door geneesmiddelen: het is te voorkomenBotontkalking door medicijngebruik komt veel voor. Per jaar belandden zo’n 80.000 mensen op de eerste hulp omdat ze iets…
Wat is een cel?Wat is een cel?Het hele lichaam bestaat uit cellen. Iedere cel van het lichaam heeft een celmembraan en in iedere cel zit DNA en eiwitt…
Bronnen en referenties
  • Biological Psychology, james kalat
Bruchemm (11 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.