Koper; wat is er zo bijzonder aan dit metaal?

Koper is de laatste jaren een zeer gewild metaal geworden. Koper wordt steeds meer geld waard, omdat dat vraag ernaar steeds groter wordt. Vooral door de snelle ontwikkeling van China wordt koper veel geld waard. Wat is er zo bijzonder aan het metaal dat koper heet? En waar kunnen we koper vinden?

De ontdekking van koper

De kopertijd kwam grofweg op in de periode van 7500- tot 5500 voor Christus, en wordt gezien als het einde van de steentijd. Het was revolutionair om stenen wapens en gereedschappen in te ruilen voor dit metaal. Iedereen kan namelijk stenen bewerken door hierop te slaan. Het bewerken van een metaal, zoals koper, is niet zo eenvoudig en hier is kennis voor vereist. Je moet niet alleen op het idee komen om koper te vinden en te gebruiken, je moet het ook nog eens uit stenen zien te halen. Vervolgens moet het koper gesmolten worden om het te vormen tot een gereedschap of wapen. De mens gebruikte zijn intelligentie om dit metaal te gebruiken. Ze bouwden ovens om koper te smelten.
Hoe komt koper aan zijn naam? Koper is afgeleid van het Latijnse woord Cuprum.

Koper; het is overal goed voor

Koper wordt de laatste jaren steeds meer geld waard. Dit komt gek genoeg niet doordat het een zeldzaam metaal is. Koper zit namelijk bijna overal ter wereld in de bodem. Wel zijn er per continent landen die leidend zijn in het vervaardigen van koper. Zo zijn in Europa voornamelijk Polen en Rusland bekend als koperproducenten en in Noord- en Zuid-Amerika zijn voornamelijk Peru, Chili en de VS producenten van koper.

Maar hoe kan het dan dat koper steeds prijziger wordt? Dit komt gek genoeg doordat het overal ter wereld te krijgen is. Hierdoor wordt het ook voor veel zaken gebruikt en op veel verschillende manieren verwerkt in producten. Hierbij kun je aan afwisselende zaken denken, variërend van het slaan van muntgeld tot het maken van elektriciteitsdraden. De gigantische groei van China draagt er aan bij dat de toch al grote vraag naar koper, steeds groter wordt. Omdat het een natuurlijk metaal betreft, wordt naarmate de vraag groeit, de voorraad in de aardbodem steeds minder. Daardoor wordt ook de kwaliteit van het koper steeds minder. Dit is logisch, want de beste koper is al opgegraven. Op dit moment wordt dan ook voornamelijk erts gewonnen. Dit is gesteente (inclusief delfstof), waardoor het een duur en tijdrovend proces is om hieruit pure koper te vervaardigen. Dit leidt vanzelfsprekend weer tot hogere productiekosten.
Een bijkomend voordeel van koper is wel dat het een zeer duurzaam metaal is. Alle koperen producten kunnen nagenoeg volledig worden gerecycled voor hergebruik.

Koper zit in ons voedsel

Het voedingscentrum adviseert om dagelijks zo'n 1,5 tot 3,5 milligram aan koper binnen te krijgen. Koper is namelijk goed voor het menselijk lichaam, zij het wanneer je het in bescheiden hoeveelheden binnenkrijgt. Koper is bij verschillende processen in het menselijk lichaam betrokken. Zo helpt koper bijvoorbeeld om rode bloedcellen aan te maken. Tevens zorgt koper er mede voor dat huidpigment wordt aangemaakt. Mensen die een tekort hebben aan koper in hun lichaam, zijn vaak erg bleek. Dit kan tevens leiden tot bloedarmoede, alsook tot verzwakte botten.
Moet ik op mijn voeding gaan letten om voldoende koper binnen te krijgen? Het antwoord is nee. Met een normale levens- en voedingswijze krijg je dagelijks voldoende koper binnen. Wanneer je vermoed dat je te weinig koper binnenkrijgt, is het aan te raden om kalfslever te eten. Verder kun je ook schaaldieren of zaden en noten eten. Maar het lekkerst is natuurlijk om chocolade te eten, want ook hier zit relatief veel koper in.

Koper is roodbruin.. of groen?

Koper is in zijn normale vorm roodbruinig van kleur. Als je koperen voorwerpen regelmatig poetst en niet te veel aan invloeden van buiten blootstelt, dan blijft het ook zijn roodbruinige kleur behouden. Maar, grote koperen oppervlakten zijn natuurlijk moeilijk te poetsen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is natuurlijk het Vrijheidsbeeld in New York, VS. Dit beeld is nagenoeg volledig van koper gemaakt. Maar hoe komt het Vrijheidsbeeld dan aan zijn karakteristieke groene kleur?

In 1886 bij de bouw van het Vrijheidsbeeld, had deze nog de roodbruine kleur van koper. Maar naarmate het beeld werd blootgesteld aan regen, wind en andere weersinvloeden begon het koper te roesten. Zo is in de loop van de tijd de huidige karakteristieke groene oxidatielaag ontstaan. Het heeft 'slechts' 20 jaar geduurd voordat het gehele Vrijheidsbeeld de huidige kleur had gekregen. Kan dit nog verholpen worden? Ja, dat kan door een simpele, maar grondige poetsbeurt. Hier zijn echter nog geen concrete plannen voor.
© 2014 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is koper zo gewild?Waarom is koper zo gewild?Een "slimme" dief berooft geen juwelier, maar jat koperen spoorrails of een bronzen beeld. Wat is er zo bijzonder aan di…
Hoe onderscheidt men messing van bronsHoe onderscheidt men messing van bronsMessing en brons zijn koperlegeringen – met koper als basiselement. Messing en brons lijken veel op elkaar. Hoe toon je…
Brons: het verkopen van bronsBrons: het verkopen van bronsBrons is een oud materiaal dat al zesduizend jaar lang in gebruikt is. De waarde van brons is de afgelopen jaren snel to…
Kopen en verkopen van messingKopen en verkopen van messingMessing is een waardevol materiaal en het kan zeer de moeite waard zijn om eventuele overgebleven stukken messing te ver…

Wat is tijd? - Geschiedenis en nuWe dragen het bij ons, in het hoofd en om de pols, tijd. Iedereen heeft een gevoel of een idee bij de betekenis van tijd…
Locatiebepaling in survivalsituatie (met horloge)Stel: je wordt ontvoerd en weet te ontsnappen aan je ontvoerders nadat ze je over de hele wereld hebben verplaatst. Je h…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.