Kunnen vrouwen beter tegen alcohol dan mannen?

Kunnen vrouwen beter tegen alcohol dan mannen? In veel opzichten zijn er weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. Alcohol heeft echter een verschillende invloed op het lichaam als men mannen en vrouwen met elkaar vergelijkt. Zelfs als men corrigeert voor het verschil in gewicht. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, zoals bevat zoals het verdelingsvolume, de hoeveelheid water die een mens en de hoeveelheid van ADH (alcohol dehydrogenase).

Inhoudsopgave


Worden vrouwen minder snel dronken van dezelfde hoeveelheid alcohol?

Nee, het tegenovergestelde blijkt eerder waar. Er zijn een aantal lichamelijke verschillen tussen de gemiddelde man en vrouw die hierop van invloed zijn, die allen resulteren in een hoger promillage (alcohol percentage in het bloed) bij vrouwen bij de zelfde alcohol inname als mannen. Dit zijn:

Verdelingsvolume

Vrouwen bevatten relatief minder water in hun lichaam ten opzichte van mannen. Bij mannen is dit ongeveer 61% (ongeveer 42 liter bij een man van 70kg), terwijl dit bij vrouwen gemiddeld 52% is (ongeveer 36 liter bij een gewicht van 70kg). Dit is van belang omdat de alcohol zich verdeeld over het volume water in het lichaam. Hoe meer water, hoe meer de alcohol wordt verdund en dus hoe lager het promillage.

ADH

Vrouwen hebben relatief minder ADH enzymen (Alcohol Dehydrogenase). Dit enzym zorgt voor de afbraak van alcohol in de lever en de maag. Omdat de alcohol minder goed wordt afgebroken zorgt dit voor een verhoogd promillage bij vrouwen.

Hormonale cyclus

De hormonale cyclus van een vrouw speelt tevens een rol. Gedurende de menstruatiecyclus zijn er verschillen in de mate van afbraak van alcohol. De periode met de minste afbraak is gedurende de pre-menstruele periode. Dit is vlak voor de menstruatie plaatsvindt. Er zal dan relatief meer alcohol in het lichaam aanwezig zijn dan op een ander moment. Tevens hebben medicijnen met oestrogenen een soortgelijke invloed (zoals bijvoorbeeld bepaalde vormen van orale anticonceptiva).

Wanneer een man 1 eenheid alcohol drinkt (bijvoorbeeld een glas wijn) resulteert dit in een alcohol promillage van ongeveer 0,2 ‰. Bij een vrouw is dit bijna de 50% meer, namelijk 0,3‰.

Bron: Epop, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Epop, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lichamelijke gevolgen

Mannen en vrouwen verschillen ook op het gebied van lichamelijke gevolgen van excessief alcoholgebruik. Door de lichamelijke verschillen hebben vrouwen een hoger promillage en langzamere metabolisme ten opzichte van mannen. Alcoholgebruik tijdens een (mogelijke) zwangerschap wordt absoluut afgeraden en kan ernstige gevolgen hebben zoals een miskraam of vroeggeboorte. Ook tijdens de periode van borstvoeding is het het veiligst om geen alcohol te drinken.

Ten opzichte van mannen hebben vrouwen een verhoogde kans op levercirrose, hersenbeschadiging en een hartspieraandoening vergeleken met mannen. Bij mannen kan het juist de testiculaire hormoonaanmaak beïnvloeden, hierdoor kunnen bijvoorbeeld impotentie en een vermindering van secundaire geslachtskenmerken (zoals aanwezigheid van borsthaar) ontstaan. Bij zowel mannen als vrouwen is een duidelijke correlatie aanwezig met het ontstaan van slokdarm, lever en darmkanker bij excessief gebruik.

Advies matig alcohol gebruik

Het matig alcoholgebruik lijkt op middelbare leeftijd een gunstige factor te zijn, resulterend in met name een lager risico op hart- en vaatziekten. Het advies van het voedingscentrum hierover verschilt per man (advies: twee glazen alcohol per dag) en vrouw (advies: één glas alcohol per dag). Het is wel belangrijk dat er een goede verdeling plaats vindt, dus bijvoorbeeld niet zeven glazen op zaterdagavond. Wanneer er nog geen alcohol wordt gedronken is het niet verstandig om hiermee te beginnen, er zijn immers ook risico’s aan verbonden.

Conclusie

Concluderend is in elk geval te stellen dat bij dezelfde alcohol inname er een verhoogd promillage aanwezig is bij vrouwen ten opzichte van mannen. Wat hiervan de invloed is op de hersenen en of dit verschilt bij mannen en vrouwen is echter bijzonder lastig te onderzoeken. Dit hangt onder meer af van hoe iemand zich op dat moment voelt.
© 2014 - 2024 Grimfandango, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verwerking van alcohol in het lichaamDe verwerking van alcohol in het lichaamWie alcohol heeft gedronken, kan vaak niet deelnemen aan het verkeer, want met alcohol in je bloed mag dit niet. Hoe lan…
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?De meeste mensen drinken wel eens alcoholisch drankje. Alcohol tref je aan in bier, wijn en sterke drank. Pure alcohol i…
Oorzaak en voordelen van een mannenbuikjeOorzaak en voordelen van een mannenbuikjeJe komt net van de middelbare school en stapt het studentenleven in. Dit is een volgende stap in het leven waarin veel j…

Verschil tussen virus en bacterieVerschil tussen virus en bacterieIedereen heeft wel eens van de woorden virus en bacterie (Lat.: bacterium en meervoud: bacteria) gehoord, met name wanne…
Capsaïcine – de stof die rode pepers heet maaktCapsaïcine – de stof die rode pepers heet maaktCapsaïcine is de stof die rode pepers zo heet maakt. Daarbij kan het de slijmvliezen irriteren, zoals te merken is wanne…
Bronnen en referenties
  • http://www.beliefnet.com/healthandhealing/getcontent.aspx?cid=157010
  • http://www.alcoholhulp.be/alcohol-vrouwen
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • http://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/alcohol/alcoholcalculator/
  • http://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/mens-health.htm
  • Bierglas: http://www.lmglassware.com/product/pics/20131225/1387933492.jpg
  • Wijnglas: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Glass_wine_white_background.jpg
  • Wodka: http://thumbs.dreamstime.com/z/glass-vodka-15324660.jpg
  • Zwangere alcohol: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Zero_alcool_pendant_la_grossesse.svg/280px-Zero_alcool_pendant_la_grossesse.svg.png
  • Afbeelding bron 1: Epop, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Grimfandango (52 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.