De 4C's bepalen de waarde van uw diamant

De 4C's bepalen de waarde van uw diamant Diamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructureerd, hierdoor zijn diamanten het sterkste natuurlijke materiaal op aarde. De waarde van diamanten wordt bepaald door de 4C's slijpvorm (cut), kleur (colour), helderheid (clarity) en het karaatgewicht (carat). De natuur bepaalt de kleur en de helderheid. Het slijpen van een diamant zorgt voor de slijpvorm en bepaalt het karaatgewicht.

Wat is een diamant?

Diamant is een afgeleide van het Griekse woord voor onbreekbaar, het is dan ook het sterkste natuurlijke mineraal dat op de aarde voorkomt. Ze kunnen hierdoor goed tegen krassen, breken en barsten. Diamanten zijn zo sterk omdat ze bestaan uit koolstofmoleculen die zeer hecht en gestructureerd met elkaar zijn verbonden. Diamanten kunnen veel verschillende kleuren hebben, maar de meest populaire diamant is kleurloos. Diamanten worden gevormd wanneer de druk erg hoog is, dit is tientallen kilometers diep in de aarde. Het duurt miljarden jaren om te vormen. Diamanten kunnen vervolgens omhoog worden gestuwd of meegenomen door water.

Diamanten worden voor het grootste deel nog met de hand geslepen omdat computergestuurde machines voor het grootste deel van de diamanten niet geschikt zijn. Pas wanneer diamanten goed zijn geslepen, nemen ze toe in waarde. Tijdens dit proces verliest een diamant gemiddeld 40 tot 60% van zijn gewicht. De waarde van diamanten wordt bepaald door de vier C's: Cut, Colour, Clarity en Caratweight.

Cut, de slijpvorm

De waarde van een diamant wordt sterk bepaald door hoe het is geslepen. De vorm en de positie van alle facetten van de diamant bepalen sterk hoe de diamant er uit ziet en hoe mooi hij is. Maar wanneer er over de slijpvorm wordt gesproken gaat het voornamelijk over de proporties van de diamant. Het gaat er hierbij om of alle hoeken goed zijn geslepen zodat het licht goed wordt doorgeleid. De slijpvorm moet daarom niet worden verward met de vorm. De slijpvorm bepaalt hoe de diamant schittert in het licht. Een goed geslepen diamant zal meer schitteren, maar de kleur kan ook mooier lijken of hij kan zelfs groter lijken.

Colour, de kleur

Diamanten bestaan er in alle kleuren van de regenboog, maar de meeste mensen vinden wit gekleurde diamanten het mooiste. De diamantkleur wordt weergegeven op een schaal van D tot Z. De D staat hierbij voor kleurloos, en de Z voor verzadigd of geel/bruin. En kleurloze diamant zorgt er voor dat licht wordt doorgelaten en het wordt verstrooid in alle kleuren van de regenboog. De verschillen in kleur zijn vaak subtiel en daarom moeilijk om waar te nemen, er is dan ook een getraind oog voor nodig om dit goed te doen. Hoewel witte diamanten over het algemeen duurder zijn dan gele diamanten, zijn er veel mensen die (licht) gele diamanten mooier vinden omdat ze warmer lijken. Diamanten met een andere kleur dan geel kunnen niet op deze schaal worden gesorteerd en zijn vaak een stuk zeldzamer. Deze diamanten zijn dan over het algemeen ook duurder.

Clarity, de helderheid

De helderheid van een diamant bepaalt de zuiverheid. Diamanten zijn over het algemeen niet helemaal zuiver, deze onvolkomen heten inclusies. Inclusies zijn interne of externe onzuiverheden. Een steen is helemaal zuiver als er onder een vergroting van 10 keer, geen onzuiverheden zijn. De zuiverheid wordt weergegeven op een schaal: LC/FL, VVS1-VVS2, VS1-VS2, SI1-SI2, P1/I1, P3, hierbij staat LC/FL voor helemaal zuiver en P3 voor onzuiverheden die zichtbaar zijn met het blote oog.

Deze inclusies hebben invloed op hoe het licht door de diamant heen gaat, en daarom op de schittering van het licht. Een heldere diamant zal een betere schittering geven en dus mooier zijn. Diamanten die helemaal geen onzuiverheden hebben zijn ontzettend zeldzaam en daarom ook een stuk duurder.

Caratweight, het karaatgewicht

Het karaatgewicht van een diamant is het makkelijkste om te bepalen. Het 'karaatgewicht' staat voor het gewicht van de diamant. Een karaat staat gelijk aan 0,20 gram. Dit wordt verder onderverdeeld in 100 'punten', wanneer een diamant 50 punten is, weegt het 0,50 karaat. Het karaatgewicht zelf bepaalt de waarde van de diamant niet. De prijs van een diamant van een karaat kan sterk verschillen als de zuiverheid, kleur en slijpvorm verschillen. Wanneer de zuiverheid, kleur en slijpvorm van twee diamanten gelijk is, zal de diamant met het hoogste karaatgewicht het meeste kosten.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamant beoordelingHet mineraal diamant is het hardste materiaal dat bekend is. De ruwe diamant heeft een huid en glanst niet of nauwelijks…
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. O…
Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Een briljant is een ronde diamant, en rond is de meest verkochte diamantvorm. Een briljant is echter geen aparte steenso…

De allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus was een vleesetende dinosaurus uit de prehistorie. Hij was de grootste roofdier uit zijn tijd en kon hierd…
De diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe diplodocus was een gigantische dinosaurus. Het reptiel had een lange nek en een enorme staart. Wetenschappers vermoed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.tiffany.com/Expertise/Diamond/The4Cs.aspx#p+1-n+1000-c+-s+-r+-t+-ni+1-x+-pu+-f+-lr+-hr+-ri+-mi+-pp+
  • https://www.americangemsociety.org/diamond-clarity
  • http://www.markbostrouwringen.nl/diamant_helderheid.html
  • http://www.diamant-kopen.info/diamanten/faq.html
  • http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/about-this-show/what-is-a-diamond/
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.