InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Zomertijd en Wintertijd, hoe zit het nou precies?

Zomertijd en Wintertijd, hoe zit het nou precies?

Elk half jaar wordt de klok een uur vooruit of een uur achteruit gezet. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in het najaar gaat de klok achteruit. Dit is ooit bedacht om energie te besparen, maar tegenwoordig achterhaald. De verschillende tijdzones vangen het probleem al grotendeels op, in grote landen als de Verenigde Staten, Rusland en China. De zomer- en wintertijd geeft nadelen in de landbouw en veeteelt, maar ook mensen hebben moeite met de steeds veranderende tijd.

Geschiedenis

De eerste persoon die de instelling van de zomer- en wintertijd voorstelde was de Engelsman William Willet in 1907. Pas in de Eerste Wereldoorlog maakte men voor het eerst gebruik van de Zomertijd, het eerst door de Duitsers, in 1916. Toen in de Verenigde Staten verschillende tijdzones in gebruik werden genomen werd de zomertijd officieel voor de rest van de Eerste wereldoorlog. Tot in de Tweede Wereldoorlog werd er gebruik van gemaakt.
In Nederland werd de zomertijd in 1977 weer opnieuw ingevoerd.

Redenen

  • In de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het s avonds een uur langer licht en wordt er meer gebruik van het licht gemaakt.
  • In Nederland noemt men het de Zomertijd, de internationale naam is Daylight Saving Time (DST).
  • Minder energieverbruik, omdat men gebruik maakt van het daglicht.

Kritiek

  • In de landbouw en veeteelt is de zomer- en wintertijd een nadeel. Want planten en dieren hebben hun eigen biologische ritme. De koeien kunnen niet ineens een uur eerder melk geven. De planten gaan op de zonnetijd af, niet op de zomertijd. De landbouwers moeten hiermee rekening houden.
  • Elk jaar moet de mens twee keer omschakelen en zijn ritme aanpassen.
  • Er wordt getwijfeld aan de besparingen met energie.

Wereld

In de wereld zijn er 70 landen die de zomer- en wintertijd hanteren. De zomertijd is alleen van nut tussen de keerkringen en de poolcirkels. Want de lengte van de tropendagen variëren niet genoeg en de beide polen kennen geen nacht. In bijvoorbeeld Australië gaat de klok met de zomertijd een uur achteruit, waardoor het verschil met Nederland ineens twee uur extra is.

Echte tijd

De wintertijd is de echte tijd, in het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet. In het najaar wordt de klok een uur achteruit gezet, zodat de normale tijd weer gebruikt wordt. De zomertijd duurt 7 maanden en de wintertijd 5 maanden.

Zomertijd

In het voorjaar begint de zomertijd, de klok gaat dan een uur vooruit. De zomertijd wordt niet altijd op dezelfde datum ingevoerd. Wel gebeurt het altijd in een weekend, op de nacht van zaterdag op zondag. De Zomertijd begint altijd op de laatste zondag van Maart. Om 02.00 uur (wintertijd) gaat de klok naar 03.00 uur (zomertijd).

Wintertijd

In het najaar begint de wintertijd, de klok gaat dan een uur achteruit. De Wintertijd begint altijd op de laatste zondag van Oktober. Om 03.00 uur (zomertijd) gaat de klok naar 02.00 uur (wintertijd).

Ezelsbruggetjes

  • In het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit.
  • Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.

Lees verder

© 2008 - 2017 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zomertijd en Wintertijd (de komende jaren)Twee keer in het jaar wordt de klok in heel Europa een uur verzet. In de zomer gaat de klok een uur vooruit, het is imme…
Zomertijd en Wintertijd, moet de klok vooruit of achteruit?Zomertijd en Wintertijd, moet de klok vooruit of achteruit?Ieder voorjaar en ieder najaar hebben de mensen die in Nederland zijn te maken met de zogenaamde zomertijd en wintertijd…
Wanneer schakelen we over op zomeruur/winteruur in 2017?Wanneer schakelen we over op zomeruur/winteruur in 2017?Ongeveer 70 landen draaien de klok jaarlijks een keer vooruit en een keer achteruit. Het idee achter het invoeren van de…
Zomertijd: ontregeld door de zomertijdZomertijd: ontregeld door de zomertijdOp 25 maart 2012 ging net zoals ook jaren daarvoor de klok een uur vooruit in verband met de zomertijd. Dit uur verschil…
Langste dag, zonsopkomst/ondergang & verzetten van de klokLangste dag, zonsopkomst/ondergang & verzetten van de klokDe zonsopkomst en -ondergang is redelijk te voorspellen. Het is een combinatie van het seizoen en de zomer of wintertijd…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Zomertijd en Wintertijd, hoe zit het nou precies?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nico Delfos, 26-03-2016 21:38 #10
Hoe is het geregeld met het verzetten van de zomertijd in, met name, oude kerktoren klokken?

J. H. Kramer, 10-01-2016 13:53 #9
Ik vind de zomertijd maar een belachelijk iets. Als er landen, bedrijven of personen zijn die energie willen besparen door meer gebruik van het daglicht te maken, dan kunnen ze toch ook gewoon afspreken de wekker een uur eerder te zetten? Dan hoeven de mensen die dat liever niet willen daar geen last van te hebben door 2 keer per jaar te moeten acclimatiseren, omdat dit van overheidswege wordt opgelegd.

Roy, 25-10-2015 06:22 #8
@ #7: een klein beetje onzin dat de natuur er last van heeft vindt je ook niet? de natuur leeft immers niet volgens tijd zoals wij dat doen. een uurtje vooruit of achteruit geldt voor de natuur dus niet.

Jacques, 15-12-2014 11:29 #7
Het Is duidelijk dat de natuur en voornamelijk de vogels er ook last van hebben.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze overschakeling.

Senna, 26-10-2014 18:39 #6
Maar wat ik me afvraag is waarom wordt de klok nou weer in de wintertijd een uur achteruit gezet? Het is dan toch veel slimmer om de zomertijd aan te houden want nu is het een uur eerder donker en dan gaan de lampen weer eerder aan!

Dennis, 27-10-2013 10:02 #5
@n., en wat nou als je te vroeg of te laat wakker word, als je naar je klok kijkt en je denkt van '' ik kan nog een tijdje slapen '' maar ben je vergeten de tijd vooruit te zetten, in het weekend is het niet zoo erg maar door de week wel

N., 26-03-2012 01:57 #4
Waarom gebeurt dit altijd 's nachts en waarom van zaterdag op zondag? Reactie infoteur, 26-03-2012
Omdat er dan de minste problemen zijn door een uur meer of minder. Zou het overdag zijn, dan hebben kinderen ineens een uur meer of minder les, moet men een uur meer of minder werken, etc. En in het weekend hebben mensen meer tijd, en zijn er de minste problemen doordat de meeste mensen vrij zijn.

Dirk Besbrugge, 05-11-2010 16:28 #3
De echte tijd is die waar 12:00 op de middag valt en komt in de Benelux overeen met GMT. Doch hanteren wij de MET, zodat wij ook in de winter nog alles een uur te vroeg doen. Om de voordelen van het invoeren van de zomertijd te behouden zonder de hinder van de plotse overgang, zou men uurwerken kunnen uitrusten met twee snelheden die manueel, automatisch of radio-gestuurd omgezet kunnen worden. De ene snelheid zou dan 365/2 = 182,5 maal 3600sec/ 182,5= +/-20 sec per dag sneller lopen en de ander weer 20 sec trager. Zo maak je de ene semester een uur korter en de andere weer een uur langer. Niemand die iets voelt en toch maximaal gebruikmaken van het zonlicht.

H. H. Feimann, 15-09-2010 14:43 #2
Ik ga 16 Oktober naar mijn dochter in Australie, is het daar dan al zomertijd en hoe groot is het verschil met Nederland dan?

Melger, 25-10-2008 21:09 #1
Interessant. Fijn dat de weerman de site ter sprake bracht. :-) Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Melger,
Bedankt voor uw reactie. Ik weet alleen niet welke weerman u bedoeld?
Vriendelijke groet, Coby

Infoteur: Coby79
Laatste update: 27-03-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 10
Schrijf mee!