InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen

Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen

Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen In het noordwesten van Alaska wonen de Kauwerak-eskimo's. De Kauwerak-eskimo's hebben een dramatische legende die al generaties lang van mond-tot-mond wordt doorgegeven: het jaar dat de zomer niet kwam. De legende zegt dat de zomerse temperatuur ineens radicaal daalde. Het begon in de zomertijd ineens te sneeuwen, met hongersnood en de dood van vele stamleden als gevolg.

De legende

De legende vertelt het dramatische verhaal van een winter die 18 maanden duurde en die als gevolg had dat de stam bijna uitstierf. Volgens deze legende overleefden slechts tien eskimo's deze ramp.

Oorsprong

Legenden zijn vaak geworteld in de realiteit. Bij een dramatische legende als deze is het redelijk te veronderstellen dat er werkelijk een grote ramp heeft plaatsgevonden. Hoe dat precies gegaan is, vertelt zo'n legende niet, want door de orale overlevering raakt het verhaal geleidelijk aan vertekend. Een werkelijk gebeurde ramp laat echter sporen achter die teruggevonden kunnen worden.

Jaarringen

Gordon Jacoby is een specialist op het gebied van de jaarringen van bomen. Een interdisciplinair team van onderzoekers waar hij deel van uitmaakte, heeft het verband gelegd tussen deze eskimo-legende en een gigantische vulkanische explosie op IJsland in 1783.

1783

Na bestudering van overgeleverde verhalen, dagboekverslagen, vulkanische studies en de jaarringen van bomen, is dit team tot de conclusie gekomen dat een vulkanische explosie in 1783 grote gaswolken veroorzaakt heeft die het zonlicht hebben tegengehouden. Hierdoor is de zomer weggebleven. Gordon Jacoby vond een afwijking in de jaarring die gegroeid is in 1783.

Extreem lage temperaturen

Deze afwijking wijst op extreem lage temperaturen in juli en augustus. Vervolgens werden gegevens gevonden dat er in 1783 een vulkanische uitbarsting is geweest die acht maanden geduurd heeft.

Koudste zomer in eeuwen

Het jaar dat de zomer niet kwam is de koudste zomer in vierhonderd jaar geweest, en misschien zelfs de koudste zomer in negenhonderd jaar.
© 2008 - 2017 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse vulkaan Colima?Hoe gevaarlijk is deze Mexicaanse vulkaan Colima met zijn twee toppen en kraters? Hoe explosief was de laatste vulkaanui…
Meest gevaarlijke vulkanen ter wereldVan de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt o…
Vulkanisme door endogene krachtenVan buiten heeft de aarde een dikke aardkorst met vele verschillende landschappen. Van binnen is de aarde echter een gro…
Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefFilippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefDe Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een kl…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Judithm
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!