Zware metalen: gevolgen voor de gezondheid

De meeste zware metalen zijn erg slecht voor ons, een van de ergste op dit moment is lood. Lood is een gevaarlijk stof die de hersenen, nieren, en zenuwstelsel aantast. Deze stoffen verspreiden zich via de lucht. En komt zo via de mond of de neus het lichaam binnen. Vooral jonge kinderen zijn er gevoelig voor. Zware metalen worden uitgestoten door de industrie en het verkeer.

Gevolgen van zware metalen

Zware metalen zoals lood werken vooral in op ons zenuwstelsel. Een te hoge acute dosis kan vergiftiging in je bloed veroorzaken, wanneer dit naar de hersenen gaat is er kans op acute hersenbeschadiging. Een verspreide dosis, zorgt dan weer voor een verlaagde intelligentie of gedragsstoornissen. Het heeft allemaal effect op onze hersenen.

De toxische werking van lood heeft ook gevolgen voor het spierstelsel, en kan leiden tot bloeddruk en loodkolieken. Neurologische gevolgen kunnen zijn: gevoelsstoornissen, verlammingsverschijnselen en vertraagde zenuwgeleiding.
Langdurige bloodstelling aan lood beschadigd ook de nieren.

Daarnaast zijn kinderen ook gevoeliger voor zware metalen. Het spijsverteringsstelsel van een kind werkt veel sneller dan van een volwassene, dus ze nemen het lood veel sneller op in hun gestel. Ze krijgen het ook veel gemakkelijker binnen via neervallend stof. Baby's zitten vaak op de grond en stoppen ook dingen in hun mond. Tenslotte de hersenen van kinderen zijn ook veel gevoeliger voor de giftige werking van lood dan de hersenen van volwassene.

Vervuiling

Veel plaatsen zijn vervuild. In veel plaatsen licht ook een dun laagje lood. En in de onmiddellijke omgeving van loodbedrijven is dit nog veel erger, dit kan als gevolg hebben dat de grond daar in de buurt, in de loop van de jaren onbruikbaar wordt. Doordat jaar op jaar laagjes lood zich opbouwen op de vervuilde grond. De vervuilde stof kan bovendien ook opwaaien. Wat in de woonwijken terechtkomt. Opwaaiend stof kan de opname van lood in het lichaam aanzienlijk verhogen, doordat je de stof direct inademt.

De inname van deze zware metalen verminderen

Je kan er zelf voor zorgen dat een groot deel van de inname van lood in je lichaam wordt vermindert. Hiervoor zijn verschillende maatregelen:
  • Als je bv. in de tuin heb gewerkt, was altijd goed je handen. Ook buitenspelende kinderen wassen na afloop beter hun handen. Op die manier zorg je dat je zo weinig mogelijk zware metaaldeeltjes in je mond steekt.
  • Het is beter voor kinderen op een harde ondergrond te spelen dan op een zachte. Onbegroeide grond of zanderige plaatsen bevatten meestal een hoge concentratie aan zware metalen.
  • Hou je huis zo ver mogelijk schoon en netjes, veeg geregeld is onder de bank, waar na een tijd heel wat stof kan liggen. En maak voorwerpen ook is geregeld schoon met een vochtige doek.

Lees verder

© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontgiften van zware metalenHet zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zwa…
Magneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen is een hobby die mensen sinds 2010 steeds meer uitoefenen. Met een touw en een magneet kunt u met magneetv…
Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Het voedingscentrum adviseert om wekelijks tweemaal vis te eten, waarvan minimaal éénmaal vette vis. Dit om voldoende om…
Het effect van fulvine op de gezondheidHet effect van fulvine op de gezondheidFulvinezuur is een minuscuul deeltje dat in humus voorkomt. Humus ontstaat bij de vertering van planten door micro-organ…

Taxus of VenijnboomTaxus of VenijnboomIn mijn woonplaats kom ik dagelijks langs een indrukwekkende Taxushaag. Mysterieus mooi staat hij daar zomer en winter g…
Waren de Kelten barbaren?Waren de Kelten barbaren?In dit stukje wil ik graag belichten dat gezien de tijd waarin ze leefden, de Kelten zeker niet barbaarser waren dan bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.vmm.be/lucht/luchtkwaliteit/luchtvervuilende-stoffen/welke/zware-metalen.html
  • http://www.zorg-en-gezondheid.be/zware_metalen.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Metaal
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 30-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.