Moord op Nicole Simpson. Kan bloed de misdaad oplossen?

Was de verdachte op het tijdstip van de moord bij het slachtoffer aanwezig? Kan dit uit het bloed op de plaats van de moord gehaald worden? Lees in dit artikel hoe er informatie uit achtergelaten bloedsporen gehaald kan worden. Op 12 juni 1994 wordt op het erf van haar eigen villa het lichaam van Nicole Simpson gevonden. Een stuk verderop licht het lichaam van haar vriend, die ook dood is. Nicole is de ex-vrouw wan O.J Simpson, acteur en voormalig American football speler. De twee hadden een moeizame relatie en Nicole had in de jaren voor de moord al regelmatig het alarmnummer gebeld.
De politie wil O.J graag spreken en na een wilde achtervolging krijgen ze hem uiteindelijk te pakken. In de verhoorkamer nemen ze bloed van hem af zodat dat vergeleken kan worden met het bloed dat op de plek van de moord gevonden is. Het blijkt een match te zijn.

Schuldig of niet?

Volgens de advocaten van O.J Simpson was hij absoluut niet schuldig en ze beweerden dan ook dat een rechercheur bloeddruppels van O.J verspreid zou hebben op de plek van de moord. De rechercheur zou bloed dat bij het verhoor afgetapt was gebruikt hebben. Volgens de advocaten van O.J was de rechercheur een racist en probeerde hij daarom O.J schuldig te laten lijken. Forensisch onderzoek kon geen uitsluitsel geven en de rechters twijfelden.

Van biologisch materiaal zoals bloed, kan achterhaald worden van wie het is maar niet wanneer het achtergelaten is. Vaak is dat juist de informatie die het belangrijkste is. Verdachten hebben vaak een alibi en deze kun je controleren door getuigenverslagen. Echter zou het natuurlijk veel beter zijn als uit achtergelaten sporen afgelezen kan worden of de verdachte op het tijdstip van de moord aanwezig was.

Vier forensisch wetenschappers begonnen een experiment. Ze namen bij zichzelf 24 uur lang, elke 4 uur bloed en speeksel af. Ze bewaarden dit op wattenstaafjes en noteerde het tijdstip van afname.

Bloed en tijd

Bij het analyseren van het bloed werd op twee hormonen gelet; Melatonine en Cortisol. De concentratie Melatonine piekt rond een uur of 3 ’s nachts en Cortisol piekt rond een uur of 7 ’s ochtends. Op deze manier kan dus uitgerekend worden wanneer bloed of speeksel het lichaam verlaten heeft. De test is redelijk betrouwbaar en zelfs nog bruikbaar voor bloed dat een paar dagen op het plaats delict is blijven liggen. Na een maand neemt de hoeveelheid Cortisol af, maar is nog wel meetbaar. De hoeveelheid Melatonine blijft hetzelfde als op het moment dat het, het lichaam verliet.

Onschuldig

Na een rechtszaak van 8 maanden komt de jury tot de conclusie dat O.J Simpson onschuldig was. De moord werd gepleegd tussen 10.15 en 10.40, en de politie tapte bloed af van O.J op 3 uur ’s middags. Dat betekend dat er zowel ochtend als middagbloed van hem is. De grote vraag is dan natuurlijk, kan er 16 jaar later nog informatie uit het bloed gehaald worden? De wetenschappers weten het niet, er is namelijk alleen met bloed van 4 weken oud getest. Daarnaast waren er in de zaak van Simpson meer dingen aan de hand. Zo raakte er 1,5 cc bloed zoek van de 8 cc die afgenomen was. En dat draagt natuurlijk bij aan de theorie dat er een rechercheur Simpson erin luisde. Helaas kan deze zaak dus door bloed en speeksel niet opgelost worden.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – DNA-verwantschapsonderzoekMarianne Vaatstra – DNA-verwantschapsonderzoekMarianna Vaatstra werd in 1999 op 16-jarige leeftijd in Veenklooster verkracht en vermoord. DNA-verwantschapsonderzoek b…
Ballistiek: de wetenschap van het schietenBallistiek: de wetenschap van het schietenJe kent het vast wel: de wereld van Crime Scene Investigation (CSI). De haast magische wijze waarop uit minimale sporen…
Forensisch psycholoogForensische psychologie, veel mensen hebben er wel eens van gehoord, gelezen of gezien via bekende tv-series. Maar wat i…
Tanderosie en droge mond: snoepjes en speekselTanderosie en droge mond: snoepjes en speekselSnoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës…
Bronnen en referenties
  • Quest magazine
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.