De Paro: de robotknuffel vermindert stress bij dementerenden

De Paro is een robotzeehond die ouderen die dementeren en mensen met een autistische stoornis heel goed kan helpen. De paro of robotzeehond is zacht, maar vergt niet de verzorging die een levend huisdier nodig heeft. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat zo’n robotknuffel mensen heel veel goed doet.

Paro, een robotzeehond uit Japan

De paro is een robotzeehond die in Japan is ontwikkeld. De paro heeft een zachtwitte vacht en ziet er lief uit. Het apparaat reageert bovendien op aanraking. Ook herkent de paro mensen die vaker met hem spelen.

Vol technologie

De paro of robotzeehond ziet er uit als een heel gewone knuffel. Maar schijn bedriegt. Want de paro zit vol met technologie. Er zitten allemaal sensoren in het beest. Zelfs de snorharen van het beest hebben snorharen zodat het beest reageert als die worden aangeraakt.

Wat gebeurt er met zo’n robotzeehond als hij wordt aangeraakt

Een paro of robotzeehond reageert op strelingen door:
  1. Te bewegen
  2. Piepgeluiden te maken
  3. Zijn kop op te richten
  4. Te knorren
  5. Door boos te worden (als iemand hem bijvoorbeeld slaat)

De knuffel reageert op individuen die het herkent

Met de robotknuffel moet contact worden gemaakt en dat is juist de bedoeling. Maar het apparaat slaat van mensen die al eerder met hem gespeeld hebben ook de gegevens op. Wordt hij geroepen door iemand die al eerder met hem gespeeld heeft, dan reageert hij vervolgens.

Wat kost zo’n robot?

Een speelrobot is niet goedkoop. De paro kost 5500 euro in 2011.

Plaats bij de groepsverzorging

In veel verzorgingshuizen wordt de paro geplaatst in de groepsverzorging waar mensen met dementie de dag door brengen. Ze kunnen dan met hem praten, met hem knuffelen en op die manier toch aan de behoefte voldoen aan contact.

Huisdieren zijn goed voor dementerenden en mensen met autisme

Uit onderzoek is gebleken dat dementerenden en mensen met een aandoening in het autistisch spectrum veel baat hebben bij een huisdier. Een dier werkt stressverlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. Ook wordt het gemakkelijker om sociale contacten te leggen. Met een knuffelrobot die zo reageert als de Paro gebeurt dat ook.

Mensen met dementie en autisme kunnen vaak niet voor een dier zorgen

Het voordeel van een paro is dat het dier niet verzorgd te worden. Hij hoeft geen eten of drinken en hoeft niet uitgelaten te worden. Mensen die aan dementie lijden of een vorm van autisme hebben kunnen die verzorging vaak niet aan. Daarom is zo’n paro een heel goed alternatief.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Variaties op de Bloody MaryVariaties op de Bloody MaryDe Bloody Mary is een van de bekendste cocktails die er bestaat. Maar kent u ook de volgende variaties op dit drankje al…
Een knuffelbeest: een vriendje voor elk kindEen knuffelbeest: een vriendje voor elk kindKun je je jouw knuffel nog herinneren? Sommigen zijn trouw aan maar een knuffel, anderen hebben een heel bed vol. In dit…
De Sims 3 - Robots en robots bouwenDe Sims 3 - Robots en robots bouwenIn de uitbreiding van De Sims 3 “vooruit in de tijd” kun je letterlijk naar de toekomst reizen. En hier horen natuurlijk…
Een robot om mee te spelen; de Meccanoid G15(KS) van MeccanoBen je op zoek naar speelgoed waarmee je kind urenlang kan bouwen en programmeren? Dan is de ultramoderne Meccanoid G15-…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
  • Hof en Hiem
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.