Kosten en opbrengsten

Als een bedrijf wordt opgericht krijgt het te maken met kosten en opbrengsten. Een aantal belangrijke begrippen die hiermee te maken hebben zijn marginale kosten, marginale opbrengsten, gemiddelde totale kosten, gemiddelde totale opbrengsten en maximale winst. Maar wat is dit allemaal precies? En hoe wordt dit berekend?

Opbrengsten

De opbrengsten die een bedrijf heeft is de omzet. Deze bereken je door de prijs keer het aantal producten te doen. In een grafiek staat deze aan gegeven als gemiddelde opbrengsten: GO. Dus de omzet en opbrengsten is gelijk aan de gemiddelde opbrengsten. Deze lijn kan je ook zien als de vraag naar jouw product. Want hoe hoger de prijs, hoe minder jij verkoop en daardoor zal ook je omzet dalen. Verder in deze canon zal ik uitleggen hoe je de omzet uit de grafiek kan halen. Deze lijn start dus net zoals de Qv lijn hoog op de Y-as wat de prijs (P) impliceert en eindigt aan het einde van de X-as wat staat voor het aantal producten (Q).

Kosten

Helaas heeft een bedrijf ook kosten, waardoor deze dus meer omzet moet halen om ook daadwerkelijk winst te maken.
Alle kosten zijn verdeeld in twee groepen:
  • De variabele kosten
  • De constante kosten

De variabele kosten

De variabele kosten zijn de kosten die je maakt per product. Dus bijvoorbeeld de kosten voor de grondstoffen per product. Deze lijn begint dus in de 0. Want als je geen producten maakt, zal je dus ook geen kosten hebben, omdat deze alleen maar gelden per product maar je hebt helemaal geen productie. Dus hoe meer je produceert (Q omhoog gaat), hoe meer variabele kosten, afgekort VK, zal hebben.

De constante kosten

De constante kosten zijn kosten die je maakt ongeacht je productieomvang (Q). Dus op het moment dat Q stijgt, zullen je constante kosten gelijk blijven. Voorbeelden van constante kosten zijn lonen, huur etc.

Samen maken de constante kosten en de variabele kosten de totale kosten. Als je deze deelt door Q krijg je GTK: de gemiddelde totale kosten.

Formules

Dus deze pagina kort samengevat:
  • Q: productieomvang
  • GO: gemiddelde opbrengsten
  • VK: variabele kosten = de kosten per product
  • CK: constante kosten= de kosten die je altijd maakt ongeacht je productieomvang.
  • TK: totale kosten = VK+CK
  • GTK: gemiddelde totale kosten = (VK+CK) / Q

Marginale opbrengsten

Marginaal ook wel minimaal genoemd. De marginale opbrengsten zijn de opbrengsten die je krijgt als je één product meer produceert. De marginale opbrengsten zal je verderop in deze samenvatting gebruiken om de 3 belangrijkste doelstellingen voor een producent te berekenen.

Marginale kosten

De marginale kosten zijn de kosten die je hebt als je één product meer produceert. Ook de marginale kosten zal je verderop in deze canon gebruiken om de 3 belangrijkste doelstellingen voor een producent te berekenen.

Als je alle begrippen die zojuist zijn benoemd in een grafiek zet, komt dat er zo uit te zien.

De 3 belangrijkste punten

Voor een producent zijn er 3 punten die erg belangrijk zijn:
  • Totale winst maximaal
  • Totale omzet maximaal
  • Break-even

Totale winst maximaal

Dit punt vind je door te kijken waar MO gelijk is aan MK en dan door te stippelen naar de GO lijn. Het gearceerde deel is de maximale winst.

Totale omzet maximaal

Dit punt vind je door te kijken waar MO 0 is en ook weer door te stippelen naar de GO lijn. Het gearceerde deel is de maximale omzet.

Break-even

Break even is het punt waar je geen winst en geen verlies maakt. Tussen deze twee punten zal je winst maken.
© 2014 - 2024 Elmaschreuder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Break-even-analyseBij een onderneming is het handig om te weten hoe je er financieel voor staat. Het is daarbij nodig dat een ondernemer w…
Prijszetting bij een monopolieEen monopolist is de enige verkoper van een goed of dienst en streeft hiermee naar een maximalisatie van de winst. Natuu…
Hoe stel ik een winst-en-verliesrekening op?Een onderneming stelt naast een balans ook regelmatig een winst-en-verliesrekening op bij het boekhouden. Dit is een ond…
Winst-en-verliesrekeningWinst-en-verliesrekeningEen winst-en-verliesrekening geeft een goed overzicht van de kosten en opbrengsten die een onderneming maakt. Wat is een…

De ideeën van de Franse econoom Thomas PikettyDe ideeën van de Franse econoom Thomas PikettyDe ideeën van de Franse econoom Thomas Piketty hebben een grote invloed op het debat over de inkomensverdeling tussen ri…
Elmaschreuder (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.