InfoNu.nl > Wetenschap > Economie > Aardolie, van wereldbelang

Aardolie, van wereldbelang

Aardolie, van wereldbelang Aardolie is een belangrijke bron van energie. Het levert 38% van het totale verbruik van primaire energie. Maar de voorraden aardolie raken snel op, men moet in de toekomst op zoek naar andere energiebronnen. Er zijn verschillende soorten olie, en verschillende toepassingen. Veel producten worden van olie gemaakt. Bijvoorbeeld benzine, asfalt, plastic en zelfs medicijnen bevatten olie. Bekende olieproducerende landen zijn Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten. Maar ook in China, Mexico en Noorwegen komt veel olie voor.

Aardolie

Aardolie ontstaat uit plantaardig en dierlijk organisch materiaal dat in sedimenten is achtergebleven waar het onder druk in koolwaterstof wordt omgezet. (Bron: Editions Atlas). Aardolie is een brandbare vloeistof. Het wordt verwerkt tot brandstof of als grondstof voor andere toepassingen.

Vat aardolie

Een vat aardolie bevat 158.99 liter. Tegenwoordig wordt olie niet meer in vaten vervoerd, maar in grote olietankers en via pijpleidingen. Maar als maat wordt nog steeds een vat of barrel gebruikt. De prijs wordt ook bepaald per vat.

Toepassingen

Aardolie wordt voor verschillende producten gebruikt. De bekendste zijn benzine, diesel en kerosine dat door de luchtvaart, het transport en verkeer wordt gebruikt. Maar ook andere producten bestaan helemaal of gedeeltelijk uit aardolie:
 • stookolie (voor verwarming, de spoorweg transport, zeeweg transport)
 • smeerolie (oliën, vetten, wassen en paraffine)
 • bitumen (asfalt en isolatiemateriaal)
 • gas (huishoudelijk gebruik)
 • petrochemie (plastic, kunstvezels en oplosmiddelen)
 • grondstof voor medicijnen

Verschillende soorten olie

 • Dubai - ruwe olie uit het Midden-Oosten en Azië
 • Brent - ruwe olie uit de Noordzee
 • WTI - ruwe olie uit Amerikaanse bronnen
 • Oeral - ruwe olie uit de Oeral

Transport

De olie wordt getransporteerd door middel van olietankers over zee (62%) en via pijpleidingen over land. De olietankers kunnen 200.000 tot 550.000 ton olie vervoeren. De langste pijpleiding loopt van Samara (Rusland) naar Leuna (Duitsland) en is 3640 km lang.

Producerende landen

LandMiljoen ton (2004)
Saoedi-Arabië454
Rusland439
Verenigde Staten271
Iran199
China174
Mexico169
Noorwegen148
Venezuela127
Nigeria125
Verenigde Arabische Emiraten123

Importerende landen

Landen en werelddelenIn procenten
Europa30 %
Verenigde Staten27 %
Japan11 %
Zuid-Korea6 %
China3,5 %
Overige landen22,5 %

Oliereserves

De bewezen winbare oliereserves (BP, 2006), is 1200 miljard vaten, dat is 40 x het huidige jaarlijkse verbruik. Het grootste bekende olieveld ligt onder Canada, met een geschatte capaciteit van 1000 miljard vaten olie, genoeg voor 50 jaar. Maar vanwege de ongerepte en ontoegankelijke natuur en het koude klimaat, is het winnen van deze olie erg moeilijk.
Landen en werelddelenIn procenten
Midden-Oosten62%
Noord-Amerika5%
Midden- en Zuid-Amerika9%
Rusland7%
Afrika10%
Azië3%
Europa (Noordzee) en Euro-Azië12%
OPEC-landen78% van de wereldvoorraad

Omzet van grote oliemaatschappijen

OliemaatschappijMiljarden dollarsland
Exxon Mobil232Amerikaans
Royal Dutch / Shell191,5Brits-Nederlands
BP Amoco170Brits
TotalFinaElf107Frans
Chevron Texaco103Amerikaans

Stijging olieprijs

De olieprijzen stijgen en dalen. Dat heeft te maken met spanningen in het Midden-Oosten en door stijgend oliegebruik in opkomende economieën (China, Brazilië en India). Maar ook door schending van internationale afspraken om tot het matigen van het energieverbruik te komen. (Bron: Editions Atlas).

Wetenswaardigheden

 • OPEC = Organisation of Petroleum Exporting Countries. Deze organisatie is in 1960 opgericht.
 • Er zijn meer dan 660 offshore platforms, waarvan er 400 in de Verenigde Staten staan.
 • In 1911 werd de eerste houten olieplatform ter wereld gebouwd, in Louisiana (Verenigde Staten).
 • In 1947 begon men met boren olie te winnen.
 • Er zijn verschillende boorplatforms; vast booreiland, schip met dynamische positionering, zelf oprichtend platform en een semi-verzinkbaar platform met ballasttanks.
 • Er zijn platforms van bijna 400 meter hoogte, bijvoorbeeld in de Noordzee en in de Golf van Mexico.
 • In de Noordzee zijn al meer dan 100 mensen omgekomen tijdens de oliewinning.
 • In Nederland is in 1943 een aardolieveld gevonden bij Schoonebeek. Het is het belangrijkste aardolieveld in Nederland.
 • Er worden 85 miljoen vaten aardolie per dag gewonnen.
 • Een alternatief product voor aardolie is synthetische olie.
© 2008 - 2017 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De reis van benzineBenzine en brandstof, voor de mensheid een normale gang van zaken. Maar wat maakt benzine nou benzine en waar komt het v…
Betoog over oliegebruikBetoog over oliegebruikHieronder vind je een betoog over oliegebruik met als hoofdvraag: Hoe ver gaan landen voor het verkrijgen van olie?
Brandstofprijzen 2008: benzine, diesel en olieBrandstofprijzen 2008: benzine, diesel en olieDe brandstofprijzen zijn in 2008 nogal wisselend geweest, dat komt door de schommeling in de olieprijs. De prijs komt in…
Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordtAardolie: meer verbruik dan er gevonden wordtAardolie; er wordt meer van verbruikt dan er gevonden wordt. Maar levert dat ook problemen op? De aardolie raakt voorlop…
De benzineprijsDe benzineprijsHet autorijden wordt door het stijgen van de benzineprijs steeds duurder. Het is echter niet alleen de olieprijs die inv…
Bronnen en referenties
 • Editions Atlas
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Aardolie, van wereldbelang"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Coby79
Laatste update: 10-09-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!