InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurkunde > Li-Fi, de nieuwe manier van draadloze communicatie

Li-Fi, de nieuwe manier van draadloze communicatie

Li-Fi, de nieuwe manier van draadloze communicatie Wifi kennen we onderhand allemaal. Het draadloos kunnen werken op je laptop, smartphone of tablet. Waar je ook bent, een stilteplek of in de trein, wanneer er genoeg ‘hotspots’ zijn dan is het mogelijk om altijd even draadloos te checken hoe het weer eruit ziet of ‘contact’ te leggen via Facebook met je digitale vrienden. Maar wat is Lifi.

Wat is wifi

Wifi staat voor Wireless Fidelity. Door de lucht, via elektromagnetische straling (microgolven) wordt de data verzonden van de ene smartphone naar de andere met behulp van de antenne- installaties. De discussie over het gevaar van al deze elektromagnetische straling woedt al een aantal jaren. De leden van de Raad van Europa bogen zich over deze kwestie en kwamen tot de uitspraak dat deze straling kankerverwekkend kan zijn. Wifi gaat eigenlijk ten onder aan eigen succes. Voor iedereen te kopen betekent minder bereik en minder snelheid. De markt raakt overvol. De Wifi markt lijkt in te storten nu ook veel ouders kiezen voor scholen zónder wifi installaties. De schadelijke gevolgen zijn té onduidelijk voor de gezondheid en ouders gaan twijfelen

Wat is lifi

De opvolger voor Wifi? Wifi en Lifi zijn te vergelijken met elkaar. Wifi gebruikt microgolven met een relatief lage frequentie en lange golflengte. Licht heeft een veel hogere frequentie en korte golflengte, en is ook geschikt om data te dragen. Bij de Lifi technologie zorgen lichtbronnen voor de data overdracht. Licht is straling. Lifi maakt gebruik van ultra korte pulsen van licht die met het oog niet waarneembaar zijn. Elke ledlamp kan omgevormd worden tot Lifi met een Lifii microchip.

Hoe lifi werkt

In het verleden werd er al gebruik gemaakt van communicatie via het licht. Schepen gebruikten lampen om te communiceren met andere schepen. Nu worden er ledlampen gebruikt om digitale data over te seinen. Een ledlamp kan zo snel aan- en uitschakelen dat het niet waarneembaar is voor het menselijke oog. De lamp lijkt continu te branden. Het Fraunhauser Instituut, een leidende organisatie voor toepgepast onderzoek in Europa, is al een aantal jaren bezig om te experimenteren met deze technologie. Visible Light Communications genoemd (VLC). De verwachting is dat Li-Fi in de nabije toekomst realiteit wordt. Alles wat licht geeft zal een draadloos Lifi station worden. Van je TV, bedlamp, straatverlichting en kantoorverlichting. De snelheid van Lifi is hoger dan de snelheid van Wifi. Om de snelheid nog meer te verhogen gebruikten de wetenschappers van het Fraunhauser Instituut drie verschillende soorten kleuren ledampen.

De voordelen van Lifi ten opzichte van Wifi

 • Lifi is een stuk sneller dan wifi.
 • Lifi geeft geen verstoringen in apparatuur, zoals wifi wel doet.
 • de ledlampen zijn zo gemaakt dat wanneer nodig, ze inzetbaar zijn als lifi station.
 • overal waar lampen zijn, kan gebruik worden gemaakt van draadloos data overdracht.
 • geen gezondheidsrisico. We zijn als mensen geëvolueerd met licht.
 • het menselijk oog kan de signalen niet opvangen. Je ziet het niet, hoort het niet en voelt het niet!
 • het gebruik van lifi is zeer aantrekkelijk in ziekenhuizen en luchtvaartmaatschappijen. Er wordt bij lifi geen gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. Het risico van storing op andere apparatuur door elektromagnetische velden, is dus kleiner.
 • er wordt geen gebruik gemaakt van elektromagnetische golven, waardoor het beter lijkt voor de gezondheid

Demonstratie

Januari 2014 is er een demonstratie gegeven door een Frans bedrijf. Bezoekers met een smartphone konden een internetverbinding maken door middel van lichtgolven. De smartphone werd onder een ledlamp gehouden (uitgerust met een speciale chip) en meteen kon men een bestand ontvangen en video afspelen. Ook heeft dit bedrijf een dongel ontwikkeld die op mobiele apparaten bevestigd kan worden. De dongel bevat een Lifi lichtsensor en kan op de ingang van een smartphone, tablet of fableth geplaatst worden en zo hebben mobiele apparaten zonder bereiki tóch de mogelijkheid om gebruik te maken van deze vorm van dataoverdracht.

Nadeel

 • wat nu bekend is, dat wanneer het licht uitgaat de draadloze verbinding verdwijnt.
 • wat doet het licht, wat vuile stroom betreft, met mensen?
 • wat zijn de langetermijn effecten? Wordt eerst het voorzorgsprincipe in werking gezet voordat het massaal in de verkoop komt?
 • alweer nieuwe lampen kopen?
 • ledlampen zijn gepulst, en dit zet zich voort over alle elektrische leidingen, niet alleen in jouw gebouw, maar ook bij de buren!
 • de ledlamp moet precies op de ontvanger vallen om beeld en geluid te versturen. Gebruik in grotere ruimtes is dan moeilijk te realiseren.

Lees verder

© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nexus 4 strakke smartphoneNexus 4 strakke smartphoneNexus is een smartphonemerk van de wereldwijde multinational Google. De internetreus Google is enige tijd geleden, naast…
Wat is straling?Wat is straling?We horen het steeds vaker: straling onder andere van de smartphone en straling van de GSM-, UMTS- en LTE masten. Natuurl…
Wifi-tethering: je smartphone als mobiele hotspotWifi-tethering: je smartphone als mobiele hotspotWil je een tablet, notebook of laptop aanschaffen, dan is de keuze onder meer of je een internetabonnement afsluit bij p…
Philips Hue LED verlichtingPhilips Hue LED verlichtingDe welbekende elektronicafabrikant Philips produceert al een aantal jaar LED verlichting. Echter gaat Philips naast de n…
Sonos draadloos muziek streamenSonos is een draadloos muzieksysteem waarmee je muziek door heel het huis kunt streamen. Met Sonos is het mogelijk om de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash / Pixabay
 • http://www.hetkanwel.net/2011/08/17/vergeet-wifi-je-led-lamp-geeft-straks-internet-door/
 • http://www.bright.nl/lifi-sneller-dan-wifi
 • http://tweakers.net/nieuws/93654/oledcomm-toont-smartphone-met-lifi-technologie.html
 • http://motherboard.vice.com/nl/blog/the-internet-of-light-the-first-li-fi-smartphone-debuts-at-ces

Reageer op het artikel "Li-Fi, de nieuwe manier van draadloze communicatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Special: Straling
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!