De omzetting van Fahrenheit naar Celsius

De omzetting van Fahrenheit naar Celsius We hebben het allemaal al meegemaakt: we zitten in het buitenland of horen een weerbericht, waarbij de temperatuur wordt uitgedrukt in graden Fahrenheit. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?

De Fahrenheitschaal

Je leest een Amerikaans boek of hoort over extreme temperaturen in de nieuwsberichten, maar het gaat over graden Fahrenheit. Iedereen weet dat die schaal bestaat, maar hoe moet ze nu weer worden omgezet naar de ons vertrouwde graden Celsius?

Probleemstelling

Als we vreemde munten willen omzetten naar Euro’s, moeten we gewoon vermenigvuldigen met een factor of delen door een bepaalde waarde en we hebben het antwoord. Veel mensen verwachten dit ook van de omzetting tussen twee temperatuurschalen. Dit gaat echter niet op.

Het omzetten van hoeveelheden

Als je munten gaat converteren, gaat het over een hoeveelheid. Per definitie kunnen we een hoeveelheid uitdrukken in de maat die we zelf kiezen en we kunnen eenvoudig de verhouding tussen die twee maten bepalen. Bijvoorbeeld gaan er 100 cm in 1 meter. Dus is het simpel om een lengte die in meter uitgedrukt is, om te zetten in centimeter. De verhouding is 1/100, dus vermenigvuldigen we het aantal meter met 100 om het aantal centimeter te kennen. Ook tussen grootheden uit het decimale stelstel en andere is dit geen probleem. Een Engelse mijl bedraagt 1,6093 kilometer. Als nu 2 steden op 210,60 mijl van elkaar verwijderd zijn, vermenigvuldigen we 210,60 met 1,6093 kilometer en we weten dat de afstand dus 338,9186 kilometer is.

Omzetten van temperatuurverschillen

Als we nu horen dat het vandaag 10 graden Fahrenheit warmer is dan gisteren, kunnen we een gelijkaardige berekening maken:
  • 1 graad Fahrenheit is 5/9 van een graad Celsius.
  • 10 graden Fahrenheit is dus 10x5/9 graden Celsius of 50/9 graden Celsius, of afgerond: 5,56 graden Celsius.
  • We kunnen dus zeggen dat het vandaag 5,56 graden Celsius warmer is dan gisteren.

Omzetten van temperaturen

Nu zullen we meestal geen temperatuursverschillen, doch temperaturen moeten omzetten:
  • Ware het dat de Celsiusschaal en de Fahrenheitschaal hetzelfde nulpunt hadden, dan was er nog niets aan de hand. Dan konden we deze formule gebruiken. Maar ze hebben een verschillend nulpunt. Dus moeten we in onze formule dit verschil tussen de nulpunten verdisconteren.
  • Dit bedraagt 32° Fahrenheit.

We krijgen dus volgende formules

Van Celsius naar Fahrenheit
We vermenigvuldigen het aantal graden Celsius met 9/5 en vervolgens tellen we er 32 bij.

Van Fahrenheit naar Celsius
We trekken 32 graden af van het aantal graden Fahrenheit en vermenigvuldigen het resultaat met 5/9.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen van een stof. Temperatuur is verdeeld over enkele schalen.…
Schalen voor aanduiding van de temperatuurSchalen voor aanduiding van de temperatuurOp de vraag: „Hoeveel graden is het?“ zal iemand al gauw een antwoord geven in graden Celsius en de toevoeging Celsius z…
Fahrenheit, Celsius en KelvinFahrenheit, Celsius en KelvinEen belangrijk onderdeel van het weerbericht is de verwachting van de temperatuur op een bepaalde dag. Niet alle tempera…
Keuken - Maten en gewichten bij koken en bakkenKeuken - Maten en gewichten bij koken en bakkenBij het bakken en koken kunnen de maten en gewichten in kookboeken een hele puzzel zijn. In het ene kookboek staat als m…

Moleculen en atomenMoleculen zijn de kleinste deeltjes van een stof die nog de eigenschappen van een stof bevatten. Elke molecuul bestaat u…
Thermometers en ThermometerschalenThermometers en ThermometerschalenOm iets te meten, hebben we een maat nodig. Voor afstanden gebruiken we de meter, voor de tijd is dit het uur, enz. Om d…
Bronnen en referenties
Reactie

Victorho (infoteur), 13-01-2008 #1
Een interessant artikel, bedankt! Reactie infoteur, 01-02-2008
Hartelijk dank! De bedoeling was in de eerste plaats het misverstand uit de wereld te helpen dat je tussen de schalen kunt "omzetten" zoals tussen verschillende munten.

Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 12-05-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.