InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurkunde > De remweg van uw auto

De remweg van uw auto

De remweg van uw auto De remweg van een auto is veel langer dan verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde. Daarna begint het remmen pas. Hoe goed een auto ook remt, hoe hard je het pedaal ook indrukt en hoe prima het ABS ook ingrijpt, een auto heeft een bepaalde afstand nodig om tot stilstand te komen. De remweg blijkt evenredig te zijn met het kwadraat van de snelheid (bij normaal weer en een normaal wegdek). Voordat u besluit te gaan remmen, heeft u -om de verkeerssituatie in te kunnen schatten- een reactietijd nodig gehad. Voor een alerte en fitte bestuurder bedraagt deze reactietijd gemiddeld één seconde. Dit betekent dat als u 100 [km/uur] (=28[m/s]) rijdt, u reeds 28 meter heeft afgelegd voordat u daadwerkelijk met remmen begint.

Berekenen van de remweg

Voor een rechtlijnige beweging met constante versnelling (of vertraging) met een zekere beginsnelheid geldt:

 • v(t) = v0 - a * t [m/s]

Hierin staat v0 voor de beginsnelheid [m/s] en a voor de vertraging [m/s²].
Wanneer een auto volledig tot stilstand is gekomen, geldt:

 • v = v0 - a * t = 0, of
 • t = v0 / a

Voor de afgelegde afstand geldt:

 • s = ∫ v(t) dt = v0 * t - 1/2 a * t²

Wanneer deze integraal wordt opgelost voor de grenzen (t = 0) en (t = v0/a) , dan vinden we voor de remweg:

s = 1/2 * v0 ² / a [meter]

of

 • de remweg is recht evenredig met het kwadraat van de beginsnelheid

Met goede remmen en goed gebruik van zowel voor- als achterrem kan ongeveer 8 [m/s²] remvertraging worden gehaald. Om de werkelijke remweg te vinden, moeten we ook de afgelegde weg tijdens de reactietijd optellen. Dit wordt ook wel de stopafstand genoemd.

Al met al komen we tot de volgende remwegtabel:
snelheid [km/uur] snelheid [m/s] remweg [m] stopafstand [m]
205,61,97,5
308,34,312,7
4011,17,718,8
5013,912,125,9
6016,717,434,0
7019,423,643,1
8022,230,953,1
9025,039,164,1
10027,848,276,0
11030,658,488,9
12033,369,4102,8

2 seconden afstand

In Nederland wordt geadviseerd om 2 seconden afstand te houden tot de voorliggende auto. Uit bovenstaande tabel is een eenvoudige regel af te leiden:

 • 2 seconden afstand [m] ≈ snelheid [km/uur] / 2


Remmen

Om een auto te kunnen afremmen moet men de bewegende delen van de auto zien af te remmen. Door middel van het opbouwen van oliedruk, kan men een grote mechanische kracht uitoefenen op de remschijven die aan de wielen gemonteerd zijn. Een remsysteem van een standaardauto kan bevatten:

 • Rempedaal (de remkracht is doseerbaar)
 • Rembekrachtiger (relatief kleine voetkracht wordt omgezet in een grotere mechanische kracht)
 • Hoofdremcylinder (oliedruk)
 • Remvloeistofreservoir
 • Remleidingen
 • Remklauwen (omzetting in mechanische remkracht)
 • Remblokken
 • Remschijf

Lees verder

© 2009 - 2014 Tronic, gepubliceerd in Natuurkunde (Wetenschap) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het anti blokkeer systeem (ABS)Veel mensen voelen zich veiliger in een auto met ABS. Dat is ook zo, het voertuig is in elke toestand goed bestuurbaar t…
ABS AntiblokkeersysteemABS AntiblokkeersysteemBij het kopen van een nieuw auto zul je de term ABS vaak tegen komen. Wat houdt deze term in en hoe werkt het? Hopelijk…
Veilig rijden in de sneeuwVeilig rijden in de sneeuwVanaf het moment dat ons land weer wit kleurt door de sneeuw, stijgt het aantal ongelukken. Gelukkig gaat het vaak om vr…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…
Rijexamen: Het Nieuwe Rijden, wat kun je verwachten?Rijexamen: Het Nieuwe Rijden, wat kun je verwachten?Eindelijk is het dan zo ver, je mag afrijden! Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten op een rijexamen? Wat zijn puntjes…

Reageer op het artikel "De remweg van uw auto"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Frans Aerts, 20-12-2012 10:28 #3
Zoek de waarden van de 'wettelijke' min. vertraging (a in m/s²) waaraan een personen auto en een vrachtwagen moeten voldoen. Zij niet voor beide gelijk!
Dit afhankelijk van de samenstelling van de rubber van de banden.

Tronic (infoteur), 16-12-2011 10:40 #2
Ja het kan natuurlijk extra gevaar opleveren bij stilstaande files, mee eens. Ik weet niet de relatie tussen max. snelheid en het aantal ongelukken in Nederland, daarvoor moet u denk ik bij het CBS of de ANWB (?) zijn.

Bezorgd, 15-12-2011 06:12 #1
Minister Melanie Schultz-Van Haegen laat personenauto's in 2012 dus op diverse snelwegen 8% sneller rijen, waardoor de stopafstand met 14%, oftewel bijna 15 m toeneemt. Ben benieuwd na hoeveel jaar ze kunnen vaststellen hoeveel personen door deze beslissing hun partner, ouder, broer, of zus moeten gaan missen, omdat hij/zij die stilstaande file tijdens de spits (of daarbuiten) te laat opmerkte… O nee die lost de minister van Infrastructuur ook nog op.

Infoteur: Tronic
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Reacties: 3
Schrijf mee!