Waarom moet kooldioxide in de grond worden opgeslagen?

Er is teveel kooldioxide op de aardbol vinden geleerden. Daarom moet het gas dat normaal gesproken gewoon in de atmosfeer voorkomt en dat iedereen uitademt de grond in. Lege aardgasvelden moeten gebruikt worden voor de opslag van kooldioxide of CO2. Maar waarom moet die kooldioxide of CO2 de grond in?

Wat doet kooloxide?

Kooldioxide maakt deel uit van het groeiproces van planten. Ze groeien er op onder invloed van water en licht. Mensen ademen het onschadelijke gas uit als afvalproduct van hun cyclus. Het komt dus al waarschijnlijk vanaf het begin van de aarde voor in de atmosfeer.

Waarom moet kooldioxide de grond in?

Wetenschappers vinden nu echter dat er teveel kooldioxide in de atmosfeer komt. Niet door planten en mensen, maar door de verbranding van gas en olie. Dit teveel aan kooldioxide zou het broeikaseffect vergroten. En dat zorgt dan weer voor een verandering in het klimaat met onder andere overstromingen, veel hogere temperaturen en droogte als gevolg. Daarom moet kooldioxide bij elektriciteitscentrales worden opgevangen zo is het idee. Maar het moet dan wel ergens naar toe. Het idee is om het daarna in de grond te stoppen in de velden die leeg zijn gekomen nadat er aardgas is gewonnen. Ook bij de verbranding van kolen komt CO2 vrij. Veel meer zelfs nog dan bij elektriciteitscentrales. In 2009 wilde de Nederlandse regering nog 4 kolencentrales laten bouwen, waarbij dan dus nog veel meer kooldioxide vrij zou komen. Dat plan staat in 2010 nog op losse schroeven, omdat er nog geen nieuwe regering is. PvdA was voor de opslag van CO2, de andere partijen die mogelijk een nieuwe regering gaan vormen zijn dat niet.

Aardgasvelden vullen met kooldioxide

Nederland beschikt over flink wat aardgasvelden die leeg zijn gehaald. Het methaangas is eruit gehaald en daar zou dan weel kooldioxide ingespoten kunnen worden. Daarmee zouden de milieudoelstellingen in Nederland worden gehaald als het gaat om het verminderen van de uitstoot van CO2.

Hoe werkt het opslaan van kooldioxide in lege aardgasvelden?

  1. Bij het opslaan van CO2 in lege gasvelden wordt het gas in lege gasvelden gepompt.
  2. Zo’n veld is opgebouwd uit poreus zandsteen waarvan de poriën gevuld zijn geweest met aardgas.
  3. Die lege delen worden dan opgevuld met CO2.
  4. Zo’n gasveld wordt afgesloten met een ondoordringbare zoutsteenlaag.

Waar kun je CO2 nog meer opslaan?

CO2 kan ook nog worden opgeslagen in:
  1. Lagen steenkool die diep liggen
  2. Zoutwaterlagen die heel diep liggen
  3. Olie- en gasvelden die nog worden gebruikt voor de winning van de grondstoffen. De CO2 wordt daarbij in de grond gespoten, waardoor de aardolie en het aardgas omhoog komen.
  4. In lagen steenkool. Daarbij dient het dan als middel bij de aardgaswinning uit steenkool

Is het opslaan van kooldioxide in de grond veilig?

Kooldioxide is in principe een gas dat voorkomt in de natuur en het is dan dus normaal gesproken ook een “veilig” gas. Mensen en dieren die het in grote hoeveelheden inademen worden er wel ziek van en kunnen er zelfs in stikken. Bij het transporteren van het gas kan dus van alles misgaan. Mocht het gas ontsnappen dan komen er hele grote hoeveelheden vrij en dat zou dus kunnen leiden tot de dood van mensen. Ook is niet duidelijk wat het gas onder de grond doet als het is opgeslagen.

Waar zou kooldioxide-opslag kunnen komen?

In 2009 werd er gepleit voor opslag van CO2 in een leeg aardgasveld bij Barendrecht. Daarna zouden Sebaldeburen (bij Grootegast in Groningen) en Eleveld in Drenthe worden gevuld. Of die velden inderdaad gevuld gaan worden is nog de vraag omdat er nog geen regering is die daar vooris. Mochten de liberalen aan de macht komen dan zijn zij voor de bouw van kerncentrales en die stoten bijna geen kooldioxide uit. In dat geval zouden dure installaties om kooldioxide op te slaan niet eens nodig zijn.

Hoe staan provincies tegenover de opslag van CO2 in hun gemeenten?

Omdat onzeker is of er wel of geen aardgasvelden zullen worden gebruikt voor de opslag van CO2 zijn de provincies wel aan de slag gegaan met het punt. Overigens zijn die provincies niet tegen de opslag als de overheid kan garanderen dat het allemaal veilig gaat. Ook moet de bevolking inspraak hebben. De gemeenten waarin de opslag van CO2 moet komen, zijn overigen niet enthousiast. De gemeente Assen en Midden-Drenthe hebben al aangegeven tegen het plan te zijn.

Milieuorganisaties en CO2 opslag

Voor milieuorganisaties is de opslag van CO2 een heikel punt. Zij vinden de opslag wellicht niets, maar zien ook de klimaatsveranderingen als een groot probleem. Kernenergie wat de liberalen partijen willen vinden ze helemaal niets. De Drentse en Groningse Natuur- en Milieufederatie hebben zich daarom toch achter het plan geschaard. Greenpeace is veel minder enthousiast en geeft daarom zelf informatie over de opslag van CO2. Dit gebeurt in de gebieden waar mogelijke opslag komt.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CO2 in levende bomen en planten opslaan, i.p.v. in de bodemmijn kijk opCO2 in levende bomen en planten opslaan, i.p.v. in de bodemDe gemoederen in Barendrecht waren in 2010 verhit, omdat de bodem van deze gemeente door de Rijksoverheid was aangewezen…
Fukushima kerncentrales, wat zijn de gevolgen?Fukushima kerncentrales, wat zijn de gevolgen?Fukushima heeft zes kerncentrales, waarvan er 4 in grote problemen zijn geraakt na de aardbeving op 11 maart 2011 en de…
Vulkaan in Nederland: ZuidwalvulkaanNederland heeft een vulkaan! Een heuse stratovulkaan, die zich ruim 2 kilometer onder de aardoppervlak bevindt, onder de…
Zwakke ademprikkel of acapnieZwakke ademprikkel of acapnieAcapnie is een moeilijk woord, maar heeft in feite met de ademhaling te maken. De ademhaling zorgt ervoor dat we voldoen…

De kwantummechanica en esoterieDe kwantummechanica bestudeert de wijze waarop atomen zijn opgebouwd. Een atoom is geen vast deeltje, geen bolletje of p…
Geluid, wat is het precies en hoe werkt het?Geluid, wat is het precies en hoe werkt het?Geluid is iets waar we elke dag mee te maken hebben. Maar wat is geluid nou precies? Hoe wordt het veroorzaakt en hoe pl…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant Greenpeace Gemeenten die worden genoemd als opslagmogelijkheden
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.