Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromen

Als een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen zijn, bewijst de vulkaanuitbarsting van de stratovulkaan Nevado del Ruiz in Colombia in 1985. Wie herinnert zich niet de foto van het 13 jarige dappere Colombiaanse meisje dat vast zat in de modder na de vulkaanuitbarsting? Je kunt het je amper voorstellen: je overleeft een gevaarlijke vulkaanuitbarsting, maar je ligt begraven onder een modderstroom… De foto gaf de ramp in Colombia een gezicht. Nu weten we hoe gevaarlijk een modderstroom veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting kan zijn.

Modderstroom

Als je op het nieuws hoort dat er een vulkaan uitbarst, denk je niet direct aan de vernietigende gevolgen van een uitbarsting. Gevolgen van een vulkaanuitbarsting kunnen veel dodelijker zijn dat de uitbarsting zelf. Na een explosieve vulkaanuitbarsting kunnen dodelijke modderstromen ontstaan. Een voorbeeld is de vulkaanuitbarsting in 1985 van de stratovulkaan Nevado del Ruiz in Colombia.

Vulkaanuitbarsting Ruiz, Colombia, november 1985

De top van de Nevado del Ruiz stratovulkaan in Colombia is eeuwig bedekt met velden van sneeuw en ijs. Vandaar zijn naam: “Nevado” dat betekent “sneeuw” in het Spaans. Door de uitbarsting komen hete deeltjes as en puin op het sneeuw en ijs terecht. Sneeuw en ijs smelten door de hitte. Langzaam glijdt dat naar beneden. Er ontstaat een modderstroom. De zware modderstroom loopt met een snelheid van 35 kilometer langs de flanken van de vulkaan naar beneden, richting de Colombiaanse stad Armero.

Levend begraven

De stad Armero werd verzwolgen door de modder. De stad werd compleet vernield. Het drama was nog niet afgelopen: net als beton, werd deze modderstroom hard. Als je terecht was gekomen in de modderstroom en je kon er niet uit, werd je levend begraven. Diegene die geluk hadden en er uit konden komen, waren allemaal mensen die aan de rand van de modderstroom vast zaten. Het stadje Armero telde ongeveer 27.000 inwoners, 23.000 a 25.000 van hen, stierven doordat ze vast zaten in de modderstroom.

Natuurramp

Deze dodelijke vulkaanuitbarsting van de Ruiz vulkaan was de oorzaak van de zwaarste natuurramp in de geschiedenis van Colombia.

Gezicht

Deze natuurramp in Colombia heeft een gezicht gekregen. Wereldberoemd is de foto van het 13 jarige Colombiaanse meisje Omayra Sánchez, dat vast kwam te zitten in de modderstroom. Officieel heet de foto: The Agony of Omayra Sanchez. De fotograaf, Frank Fournier, heeft veel kritiek verduren gekregen, hij kon het meisje niet redden, maar de ramp wel een gezicht geven. De foto won de World Press Foto Award in 1985. Dankzij dat meisje beseffen wij hoe gevaarlijk een modderstroom is na een vulkaanuitbarsting. Niemand zal na het zien van deze foto een modderstroom na een vulkaanuitbarsting onderschatten.

Regering

Behalve dat de ramp een gezicht heeft gekregen, deed de foto nog meer: het zette de Colombiaanse regering te kijk. Zij hadden in 1983, een jaar voor de dodelijke uitbarsting, alle vulkanologen die de vulkaan in de gaten hielden, naar huis gestuurd. De Colombiaanse regering had geen enkele waarschuwing afgegeven aan de plaatselijke bevolking, toen de vulkaan tot leven kwam. De regering wist van de dodelijke route van modderstromen af, maar hielden de bouw van de stad in deze dodelijke route niet tegen. Het getroffen stadje was precies in de route van modderstromen gebouwd. Tijdens en na de ramp is er amper sprake van enige coördinatie. Het meisje had (misschien) gered kunnen worden als er reddingsdiensten en materieel aanwezig was. Dankzij de foto komt wereldwijde hulp op gang. Hulp voor het dappere meisje komt te laat…
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs ge…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…

Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…
Piramides: mysterieuze krachtenDe krachten in piramides hebben te maken met hun specifieke vorm. Of je nu loopt in de reusachtige piramide van Visoko i…
Bronnen en referenties
  • http://plazilla.com/beroemde-foto-the-agony-of-omayra-sanchez
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4231020.stm
  • http://www.nieuwsdossier.nl/natuurrampen/nevado-del-ruiz-uitgebarsten
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nevado_del_Ruiz
  • http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1446366/2012/05/30/Colombiaanse-vulkaan-spuwt-as.dhtml
  • http://www.geology.sdsu.edu/how_volcanoes_work/Nevado.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Fournier
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.