Maansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maan

Maansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maan De maan kan verschillende kleuren hebben of met verschillende kleuren benoemd worden. Elke maand is er een volle maan en heel af en toe zelfs twee. Deze tweede volle maan in één maand noemen we een blauwe maan. Staat de volle maan zeer dicht bij de aarde, dan heet dit een supermaan. Deze is dan extra groot en fel van kleur en licht. Een maansverduistering én een supermaan tegelijkertijd is heel bijzonder. Zo vaak komt dit niet voor. De maansverduistering kleurt dan de maan bloedrood, waardoor dit fenomeen ook wel 'bloedmaan' wordt genoemd.

Maansverduistering

In het najaar van 2015, in de nacht van 27 september naar 28 september is er in Nederland een volledige maansverduistering te zien geweest, waarbij de maan zich geheel in de schaduw van de aarde bevond. De volle maan stond precies aan de achterkant van de aarde en de aarde stond precies voor de zon. Maansverduisteringen vinden altijd plaats bij de volle maan. Het moet op de eerste plaats te zien zijn, wat inhoudt dat de lucht redelijk onbewolkt moet zijn én de maan moet precies in de schaduw van de aarde staan (in de kernschaduw). Vaak ligt de volle maan enkele graden boven of onder de aardschaduw zodat er nét geen volledige maansverduistering is. We spreken dan van een gedeeltelijke maansverduistering. Komt de maan alleen in de bijschaduw van de aarde dan is de verduistering een penumbrale maansverduistering

begin van de maansverduisteringbegin van de maansverduistering

De bloedmaan

Een maansverduistering duurt langer dan een zonsverduistering. Een maansverduistering duurt uren, terwijl een volledige zonsverduistering slechts enkele minuten duurt. Bij een zonsverduistering is het advies om een eclipsbril te dragen en bij een maansverduistering kan het zonder een eclipsbril. Langzaam schuift de maan in de bijschaduw en in de kernschaduw. Totdat de maan geheel in de kernschaduw van de aarde staat en geheel rood kleurt. In deze periode van de verduistering is er iets moois te zien: de bloedmaan met de koperrode gloed. Het zonlicht dat door de damplicht schijnt, wordt afgebroken en kleurt de maan rood. De rode licht is dus geen direct zonlicht maar de langste golflente van licht, de rode kleur. Langzaam komt de maan weer in de bijschaduw en na verloop van tijd is het weer geheel volle maan.

Volledige maansverduistering, de bloedmaanVolledige maansverduistering, de bloedmaan

Wanneer is de volgende maansverduistering?

Een totale maansverduistering komt niet zo vaak voor. Zo eens de twee tot drie jaar. Een gedeeltelijke maansverduistering komt vaker voor. Een volledige maansverduistering is te verwachten op:
  • 16-05-2022, alleen het begin van de maansverduistering;
  • 14-03-2025, alleen het begin van de maansverduistering;
  • 07-09-2025, het maximum van de maansverduistering en het einde;
  • 31-12-2028, het maximum van de maansverduistering en het einde;
  • 26-06-2029, het begin van de maansverduistering en het maximum;
  • 20-12-2029, de hele maansverduistering.

SupermaanSupermaan

Wat is de supermaan

De supermaan, is altijd een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is. De maan draait om de aarde maar de baan om de aarde is niet precies rond. De maan is dan dichter bij de aarde en is groter en geeft meer licht. De maan is bij de supermaan wel 14 % groter en geeft 30% meer licht dan de normale volle maan. Dat de maan in de helft van de gevallen dichterbij de aarde staat dan gemiddeld is een feit en de supermaan van 2016 was zo ongeveer het maximaal haalbare.

Supermaan en maansverduistering

De supermaan, samen met een totale maansverduistering komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1982. Afhankelijk blijf je echter van het weer. Bewolking gooit vaak roet in het eten is dan is er niets te zien.

De volgende supermaan en maansverduistering vindt pas weer plaats in 2033.

Blauwe maanBlauwe maan

Blauwe maan

Elke maand is er een volle maan maar eens in de twee tot drie jaar, omdat de kalender niet helemaal gelijk loopt met de maancyclus, twee volle manen in een maand voor. De twee keer is de blauwe maan. Waarom de tweede maan in de maan blauwe maan heet is niet bekend. Is het omdat:
  • door de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa in Indonesië in 1883? Er zaten toen veel asdeeltjes in de lucht waardoor de maan blauw leek;
  • er veel over gezongen wordt;
  • de volle maan af en toe te zien is voor zonsondergang en de lucht nog blauw kleurt en de maanzeeën de blauwe kleur van de lucht lijken te weerspiegelen?

Weetje

Wanneer de Maan opkomt moet het maanlicht een langere weg door de atmosfeer afleggen en wordt 'gefilterd'. Dit veroorzaakt een fel oranje/rood/geel gekleurde maan en wanneer de maan hoog aan de hemel staat is de kleur blauwachtig tot zachtgeel. De aardatmosfeer verstrooit blauw licht sterker dan geel of rood licht. Maar wanneer de maan laag aan de hemel staat, is het filteren sterker en krijgt de Maan een meer diep fellere kleur, door het ontbreken van blauw licht. Bij het ondergaan van de maan is de lichtweg door de atmosfeer het langst, waardoor ook het gele licht weg gefilterd wordt en de maan rood kleurt.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maan en zijn andere kleuren en namenDe maan en zijn andere kleuren en namenDe maan draait om de aarde en wordt verlicht door de zon. Niet altijd zien we de maan omdat vanaf de aarde gezien de maa…
Verslag en uitleg maansverduistering van 28 september 2015Verslag en uitleg maansverduistering van 28 september 2015Op maandag 28 september 2015 vond er vroeg in de ochtend een totale maansverduistering plaats. Dit natuurverschijnsel wa…
Wanneer is het volle maan in 2020 tot en met 2025?Wanneer is het volle maan in 2020 tot en met 2025?De zon schijnt altijd op de maan, behalve als de aarde precies op één lijn tussen de maan en de zon in staat, we spreken…
Superbloedmaan, blauwe superbloedmaan en superbloedwolfmaanSuperbloedmaan, blauwe superbloedmaan en superbloedwolfmaanEen superbloedmaan is een natuurfenomeen waarbij de Maan extra groot lijkt en ook nog eens verduisterd wordt. Hij krijgt…

Een brinicle, een dodelijke ijsvingerEen brinicle, een dodelijke ijsvingerDe natuur zit vol uitdagingen en verrassingen. Sommige van die verrassingen worden met blijdschap begroet, bij andere wi…
Maansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen ontstaan wanneer de schaduw van de aarde het licht van de zon blokkeert dat normaal door de maan we…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2059435-supermaan-eclips-zondagnacht-goed-te-zien.html
  • http://wibnet.nl/heelal/zonnestelsel/maan/wat-is-een-maansverduistering-en-wanneer-kunnen-we-de-volgende-zien
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 27-07-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.