Convergerende platen

Convergerende platen Het convergeren van platen is een verschijnsel dat op 3 manieren voor kan komen: een continentale plaat tegen een oceanische plaat, 2 oceanische platen tegen elkaar en 2 continentale platen tegen elkaar. Convergerende platen botsen tegen elkaar aan, doordat ze naar elkaar toe schuiven in tegenstelling tot de divergerende platen die van elkaar af bewegen.

Het botsen van een oceanische plaat op een continentale plaat

Dit verschijnsel komt vooral voor in de omgeving van Japan. Convectiestromen zijn magmastromen in de aardkorst, als die stromen bij elkaar komen is het er zo extreem heet dat de aardkorst smelt en er op die manier scheuren ontstaan. Als gevolg van deze botsing duikt de oceanische plaat onder de continentale plaat, omdat de oceanische plaat zwaarder is dan de continentale plaat. Als gevolg hiervan ontstaan super diepe plekken die soms wel 10 kilometer diep zijn. Dit heten de troggen. De trog blijft bestaan zolang er beweging is.

Op de rand van het continent ontstaan breuken. Via die breuken ontstaat meestal vulkanisme, er ontstaat een vulkanische bergketen. In dit geval is dat bij Japan, maar het komt ook op andere plekken voor op aarde. Als de oceanische plaat vastloopt onder de continentale plaat ontstaan er aardbevingen. Bij een aardbeving heb je het hypocentrum en het epicentrum. Het hypocentrum is de plek waar de beving ontstaat, dit is in de aardkorst en het epicentrum is een plek aan het oppervlak.

Het botsen van 2 continentale platen

Een voorbeeld hiervan is de botsing tussen Europa en Afrika. Als gevolg van de botsing ontstaan er plooiingen in de aardkorst. Plooiingen ontstaan door zeer hoge druk(warmte). Door de warmte wordt gesteente plooibaar. Plooiingen veroorzaken reliëf(bergketens). Een plooi heeft anti-clinale en syn-clinale. Een anti-cllinale is een top en een syn-clinale is een dal van de plooiing. Dit plooiingsproces veroorzaakt veel aardbevingen, maar relatief weinig vulkanisme.

Door deze botsing ontstaan ook breuken, door deze breuken kunnen vulkanen ontstaan. De Middellandse Zee is een ondiepe Zee en ligt dus niet op een oceanische plaat, maar is volgelopen met water door de stijging van de waterspeigel. Een deel van de Middellandse Zee was vroeger oceaan dus er zijn nog wel diepe delen aanwezig.

Het botsen van 2 oceanische platen

Dit gebeurt vooral in de omgeving van de Filipijnen, waar de Filipijnse plaat en de Pacifische plaat tegen elkaar aan botsen. Doordat de Pacifische plaat hier sneller naar het westen beweegt dan de Filipijnse plaat, duikt de Pacifische plaat onder de Filipijnse plaat. Hierdoor ontstaan een trog en een eilandenboog, de zogeheten archipel.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Divergerende platenDivergerende platenPlaten kunnen op 3 manieren schuiven: divergerend, convergerend en transform. Divergerend houdt in dat de platen uit elk…
Overzicht van de belangrijkste platenOverzicht van de belangrijkste platenEr zijn 6 grote platen op de wereld, natuurlijk zijn er daarnaast ook nog kleinere platen, maar om dat allemaal te bespr…
Diepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogDiepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogGeografische extremen, zo mag je het diepste punt op aarde wel noemen. Hoe ontstaat een diepe plek in de aarde? Hoe komt…

Hotspots: extreme warme plekken in de aardkorstHotspots: extreme warme plekken in de aardkorstEen hotspot is een extreem warme plek in het magma, die een gedeeltelijk wegsmelten van de aardkorst veroorzaakt. Hierdo…
Transforme platenTransforme platenTransforme platen komen niet veel voor op de wereld. Transforme platen staan ook wel bekend als langs elkaar schuivende…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.