Aardbeving Chili 2010

Iedereen kent vast wel de aardbeving van Haïti in januari 2010. Er was namelijk een grote inzamelingsactie om de slachtoffers in Haïti te helpen. Een maand later is er een beving die krachtiger is dan de aardbeving in Haïti, de aardbeving in Chili.

Geologie

Op 27 februari 2010 was er in Chili een aardbeving van 8,8 op de schaal van Richter. De aardbeving duurde ongeveer drie minuten. Het epicentrum van de aardbeving was voor de kust van de Maule, ongeveer 8 km ten westen van Curanipe en 115 km ten oord-noordoosten van Concepción. Seismologen schatten dat de aardbeving zo krachtig was, dat het mogelijk de lengte van een dag heeft ingekort met 1,26 microseconden en verplaatste de as van de aarde.

Naschokken

Een naschok van 6,2 op de schaal van Richter werd opgenomen twintig minuten na de eerste beving, gevolgd door nog twee naschokken van magnitude 5,4 en 5,6. Op 1 maart waren meer dan honderd naschokken geregistreerd, waaronder acht boven magnitude 6.0.

De reactie van de overheid

Vier uur na de aardbeving, toen het aantal doden nog steeds laag was, heeft de Chileense president Michelle Bachelet een persconferentie gehouden, waarin ze de bevolking op de hoogte van de situatie en verklaarde dat Chili nog geen internationale hulp nodig hebben. Ongeveer twee miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving en meer dan 500.000 huizen volledig verwoest. In veel steden, slapen mensen in tenten, in parken of gewoon op straat, uit angst voor naschokken. De regering was bereid om te beginnen met de distributie van voedsel en andere essentiële steun in het land.

Op 28 februari, heeft president Bachelet verklaard dat haar regering een overeenkomst gesloten heeft met de belangrijkste Chileense supermarkten. De supermarkten geven voedsel van hun voorraad aan de overheid, die het mogelijk maakt ze weg te geven aan mensen die getroffen zijn door de aardbeving. Met ingang van 28 februari was de metro van Santiago gedeeltelijk beschikbaar en was naar verwachting volledig operationeel op één maart.

Chaos en wanorde

Bijna de helft van de regio's in het land werden verklaard tot “Catastrophe Zones” en werd er een avondklok ingesteld, in gebieden waar er sprake is van plundering en openbare wanorde. Een dag na de aardbeving, verkeerden enkele getroffen steden in een toestand van chaos en massale plunderingen vonden plaats in supermarkten. De gestolen spullen waren niet alleen voedsel en andere levensmiddelen, maar ook elektronische materialen en andere duurzame goederen. Om vandalisme in de hand te houden, is er een speciale politie-eenheid (GOPE) gestuurd naar de steden om relschoppers met traangas en waterkanonnen onder controle te houden. Ondanks deze en andere door de overheid besloten maatregelingen, worden plunderingen voortgezet in de getroffen gebieden. Er is gemeld dat 160 mensen werden gearresteerd door de militaire politie in Concepción tussen één en twee maart.

Tsunami

Een tsunami waarschuwing werd voor het eerst aangegeven voor Chili, Peru, Ecuador, Colombia, Antarctica, Panama en Costa Rica. De waarschuwing werd later uitgebreid tot alle kustgebieden van de Stille Oceaan met uitzondering van de westkust van de Verenigde Staten, Brits Columbia, en Alaska. Hawaiian media heeft gemeld dat tsunami-waarschuwing sirenes klonken om 6 uur lokale tijd. De Tsunami Warning Center (VS) heeft adviezen afgegeven over mogelijke vloedgolven van minder dan één meter. De tsunami waarschuwing werd op 28 februari, teruggetrokken voor alle landen, met uitzondering van Japan en Rusland.

Humanitaire reacties

Ondanks dat de Chileense president Michelle Bachelet in eerdere verklaring heeft gezegd dat Chili geen behoefte heeft aan internationale hulp, hebben leiders van vele landen en organisaties, waaronder de Verenigde Naties en de Europese Unie, gereageerd op de aardbeving en verzonden berichten van medeleven aan de regering en het volk van Chili over het verlies van levens en eigendommen. Argentinië, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, China, Singapore, Haïti en Pakistan behoorden tot de eerste landen die reageerde na de aardbeving.
© 2010 - 2024 Bunco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schalen van de schaal van RichterEen aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter. De schaal loopt van nul naar tien plus. De ergste aardbeving o…
Informatie over aardbevingen voor kinderenIn bepaalde gebieden op de wereld, zoals in Japan of Amerika, komen aardbevingen regelmatig voor. Grote aardbevingen kun…
Schaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van…
Aardbevingen in NederlandAardbevingen in NederlandDoordat zich onder Nederland weinig actieve breuklijnen in de aardkost bevinden, is het land niet erg gevoelig voor aard…

De grens van leven en doodDe grens van leven en doodDe grens van leven en dood: wat is leven, wat is dood en wat leeft net op de grens? Dit is vaak moeilijk te zeggen. Wat…
Het mysterie van het aardrasterHet mysterie van het aardrasterHet is bekend dat de bermuda driehoek een gevaarlijk gebied in de Atlantische oceaan is die aan de zuidoostkust van de V…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Bunco (3 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.