Het Nederlandse landschap sinds de laatste ijstijd

Het Nederlandse landschap sinds de laatste ijstijd Nederland is een uniek land geweest binnen Europa. ‘Het afvoerputje van Europa’ wordt ons land genoemd. Het is de grens tussen land en zee, grote rivieren als de Rijn komen hier aan bij hun eindbestemming. Ons land is ook uniek vanwege de lage ligging, niet alleen Flevoland , maar ook delen van Noord Holland liggen onder de zeespiegel.

Het Weichselien

De laatste ijstijd was 10.000 jaar geleden, het Weichselien werd deze periode genoemd. In die tijd zag Nederland er niet alleen anders uit vanwege het klimaat, Nederland lag ook niet zo laag als tegenwoordig. Men kon in die periode van Nederland naar Engeland lopen, er was toen nog geen sprake van een Noordzee.

Scandinavië had 10.000 jaar geleden met een dikke laag sneeuw en ijs te kampen. Het gewicht van dit bevroren water was in Scandinavië zo groot dat de aardkorst daar honderden meters naar beneden werd gedrukt.

Nederland was destijds niet bedekt met ijs en sneeuw. Doordat er in Nederland en in andere gebieden ten zuiden van de sneeuwgren niet naar beneden werden gedrukt ontstond er een wipwap affect. Net als bij een wip had het bovengenoemde verschijnsel tot gevolg dat Nederland meer omhoog kwam naarmate de plaat in Scandinavië daalde. Vanwege het stijgen van het gebied ten zuiden van Scandinavië, en vanwege de zeespiegeldaling door het vele water dat werd opgeslagen in sneeuw en ijs, kwam de Noordzee droog te liggen.

De Steentijd in volle gang

Na afloop van de laatste ijstijd was Nederland voornamelijk bedekt door zand dat was afgezet door gletsjers. In het noorden van het land kon men stuwwallen vinden. De vegetatie in Nederland was nog aangepast aan het koude klimaat en bestond vooral uit Steenbeek en andere planten die laag bij de grond groeiden. In het zuiden van het land werden de eerste tekenen van ‘Nederland als afvoerputje’ zichtbaar, de voorlopers van de Maas en de Rijn meanderden door het gebied.

Na verloop van tijd begon de natuur zich aan te passen aan het warmere klimaat. Er ontstonden bossen. De bossen trokken dieren als herten en paarden aan. Er waren echter ook nog pooldieren als de Poolhaas en de Poolvos te vinden. De mens jaagde op deze dieren met hun gedomesticeerde honden.

Nederland verandert …

Zo’n 5500 voor Christus heeft Nederland een grote verandering doorstaan. De zeespiegel is gestegen en Nederland is aan de kust komen te liggen. De kustgebieden liepen bij hoogtij onder water. De zandgronden hadden plaatsgemaakt voor kleigronden.

De Maas en Rijn waren in deze tijd ook volledig tot ontwikkeling gekomen. De riviergebieden waren moerassig, er hadden zich moerasbossen gevormd en er ontstonden laagveengebieden vanwege de hoge grondwaterstand. In de noordoostelijke gebieden van Nederland hadden zich hoogveengebieden gevormd.

Door de veranderde bodem kon er andere vegetatie groeien. Deze brachten op hun beurt nieuwe fauna met zich mee. Mensen jaagden in deze tijd onder andere op otters, everzwijnen en edelherten.

De Bronstijd

Rond 2750 voor Christus steeg de zeespiegel nog steeds, al nam de snelheid van stijging af tot 20 a 30 centimeter per eeuw. De goed ontwikkelde rivieren brachten echter zoveel zand en klei met zich mee dat Nederland sneller steeg dan de zeespiegel. Hierdoor kreeg het Nederlandse landschap een meer gesloten en veiliger karakter.

Vanwege deze landschappelijke veranderingen konden de mensen zich ook een andere manier van leven permitteren. Men ging langzaamaan over op een agrarische wijze van bestaan. Men ging vee houden en voedsel verbouwen op de zandgronden.

Het cultuurlandschap in opkomst

600 jaar geleden waren de sporen van menselijke aanwezigheid op grote schaal zichtbaar. Men heeft het landschap sterk beïnvloed door de aanleg van dijken. Daarnaast ontstonden er in het westen van Nederland grote meren door veengravingen. Ook werden de eerste polders aangelegd. In deze periode verdween er ook steeds meer bos en daarmee vertrok ook het groot wild, zoals de eland en de beer.

Nu …

Nederland heeft het landschap volledig overgenomen. Er zijn grote ontwikkelingen verricht, zoals het aanleggen van de afsluitdijk en het ontstaan van de Randstad.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kustduinen en overstromingsgevaar'Nederland leeft met water'. Dat is het motto van het nieuwe Nederlandse waterbeleid. We moeten leven met het water, doo…
Rivierklei landschapDe rivierkleilandschappen liggen langs en rondom de IJssel, de Rijn, de Waal en langs de Maas. Het rivierlandschap is ee…
Ameland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland is een betrekkelijk jong eiland. Pas sinds duizend jaar wonen er mensen. Het eiland ligt tussen Terschelling en…
Het duinlandschap langs de kustHet duinlandschap langs de kustHet duinlandschap beslaat de kust van Nederland. Van Zeeland tot aan de Waddeneilanden. De duinen beveiligen Nederland t…

Peilgestuurde drainagePeilgestuurde drainageNederland is een waterrijk land. Het is dus een belangrijke taak in Nederland om water goed te sturen. Het mag niet te d…
De planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesDe planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesOp maandag 27 juni 2011 scheerde de planetoïde 2011 MD rakelings langs de aarde. De steen was tamelijk klein en zijn pas…
Bronnen en referenties
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/holland-in-het-holoceen
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.