InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > De invloeden van het westen op de Inuit

De invloeden van het westen op de Inuit

De invloeden van het westen op de Inuit In dit artikel wordt de invloed van het westen op de Inuit beschreven. Ook komen de problemen aan bod.

De invloeden van het westen op de Inuit

De westerse regeringen hebben in de vorige eeuw de hele Noordpool overgenomen. Een paar jaar geleden deden politici alsof er geen mensen leefden. Ze gaven vergunningen voor de mijnbouw, de bonthandel en de jacht op walvissen werd toegestaan. De volken die er leven waaronder de Inuit hadden er niets over te zeggen. Door wat er allemaal gebeurden gingen veel volken bij elkaar in stadjes wonen. Ze hadden door dat ze straks niet meer konden leven als eerst en besloten daarom actiegroepen te beginnen.
Ze wilden niet dat hun land werd ingepikt. Toen er steeds meer industrie kwam gingen ze er tegen in. Ze sloten na veel actie’s eindelijk een verdrag met de Amerikaanse oliemaatschappijen. Omdat de actie’s hielpen gingen steeds meer andere groepen ook actie’s voeren. Nu bestaat er een actiegroep die de Inuit Circumpolar Conference heet. De groep probeert de overname van de Noorpool zo veel mogelijk tegen te gaan. Ze proberen de oorspronkelijke bewoners en de dieren die er leven te beschermen. Helaas helpt het maar een klein beetje.

Problemen

De natuur heeft voor veel veranderingen op de noordpool gezorgd. Zoals in de ijstijd de pool bedekt werd met ijs en waardoor de zeeën opdroogde. Nu zijn het vooral de mensen die de problemen veroorzaken. Het probleem van de smeltende noordpool wordt steeds bekender. Door het opwarmen ven de aarde smelten de ijskappen waardoor er op den duur veel overstromingen plaatsvinden en het leefgebied van de Inuit en de dieren die er leven wordt ook steeds kleiner. Door de vervuiling warmt de aarde op, de vervuiling komt vooral uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Eerst was het plan om het zoute smeltwater naar Centraal Azië te laten stromen om het daar te kunnen gebruiken als sproeiwater. Het was achteraf gezien geen goed plan omdat er geen rekening mee gehouden werd wat voor gevolgen dit had op de dieren die er leven.

Ozonlaag

Ozon is een natuurlijke chemische stof die hoog in de atmosfeer een laag vormt. Door kunstmatige stoffen, zoals CFK’s die worden uitgestoten door fabrieken wordt de ozonlaag aangetast. Als de ozon waarde boven de Noordpool laag is is dat slecht voor de mensen die er leven. Doordat de zon daardoor heel sterk op de aarde schijnt omdat de stralen niet worden tegengehouden. Zo kunnen mensen gedeeltelijk blind worden of huidkanker krijgen. Door de regering wordt er niet veel actie tegen ondernomen.

Industrie

De industrie veroorzaakt ook veel problemen. Zeker sinds de landen waarvan een deel op de noordpool licht er olie en gas gaan zoeken. Eerst werd de Prudhoedbaai aan de noordkust van Alaska alleen door de Inuit bewoond. Nu werken er meer dan 6000 mensen voor de olie-industrie een paar van hun zijn Inuit. Ze hebben waarschijnlijk voor het werk gekozen omdat ze dan een veiliger leven krijgen. De machines die nodig zijn voor de industrie moeten ook worden aangevoerd. Hier zijn ijsbrekers voor nodig. Dit is ook weer een gevaar voor de zeevogels, zeehonden en walvissen. Dit zijn allemaal dieren waar de Inuit van moet leven. Het is natuurlijk helemaal vreselijk als een tanker zijn olie verliest. In 1989 is dit voorgekomen. Gelukkig wordt er steeds meer via leidingen vervoerd maar ook dit gaat niet altijd zonder problemen en de leidingen zijn bovendien een lelijk gezicht.
© 2006 - 2017 Evak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eskimo of Inuit?Mijn neefje wist het mooi te vertellen: “Je mag niet ‘Eskimo’ zeggen; het moet ‘Inuit’ zijn. De juf heeft dat verteld.”…
Belang visolie aangetoond door onderzoek bij InuitIedereen weet wel dat visolie erg gezond is voor hart- en bloedvaten. Velen weten ook dat de olie veel omega 3-vetzuren…
De Zuidpool en de Noordpool, IJs en Eskimo'sIn dit artikel komen de verschillen tussen de Noordpool en de Zuidpool naar voren, ook kom je te weten hoe de namen Arct…
Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska is geen land, maar één van de staten van Amerika. De staat grenst aan Canada en is verder omsloten met water. Ala…
Ozon en ozonlaag, wat is het verschil?Iedereen heeft al wel eens gehoord van ozon en ozonlaag. Maar wat is nu juist het verschil en wat zijn de gevolgen ervan…

Reageer op het artikel "De invloeden van het westen op de Inuit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Evak
Gepubliceerd: 17-12-2006
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Schrijf mee!