InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > 300% kans op hersenkanker bij langdurig mobiel gebruik

300% kans op hersenkanker bij langdurig mobiel gebruik

300% kans op hersenkanker bij langdurig mobiel gebruik Opnieuw een onderzoek met een link naar het lange termijn gebruik van de mobiele telefoon en het risico van kwaadaardige en niet kwaadaardige hersentumoren. Mobiele telefoons die frequentiegolven gebruiken om de data te versturen en te ontvangen. Frequentiegolven die niet ioniserend zijn en dus geen schade aan een lichaam kunnen geven (zegt de Gezondheidsraad in Nederland). De frequentiegolven nodig bij mobiel gebruik, warmen het lichaam één graad op, is de officiële eindconclusie. Geen reden om voorlichting te geven aan de burgers van Nederland.

Wat is niet-ioniserende en ioniserende straling?

Ioniserende straling heeft door een zeer hoge frequentie, voldoende energie om de structuur van menselijke cellen te veranderen wat kan leiden tot kanker. In het elektromagnetisch spectrum zijn de volgende vormen van straling ioniserend:
 • ultraviolet licht
 • röntgenstraling
 • gammastraling

Niet-ioniserende stralen hebben te weinig energie om de cellen van mensen te veranderen. Een beetje kort door de bocht is het om dan te veronderstellen dat er dan géén mogelijke risico’s bestaan. Blootstelling aan niet-ioniserende straling heeft volgens onze gezondheidsraad het volgend effect: opwarming van cellen.
Niet ioniserende straling komt van:
 • extreem lage frequenties zoals ons lichtnet
 • laagfrequente velden (hoogspanningsmasten)
 • radiofrequente velden of hoog frequent van smartphones, GSM-UMTS-LTE antenne installaties, Wifi, DECT telefoon
 • infraroodlicht

Deze elektromagnetische velden (EMV) zijn overal aanwezig in onze omgeving en kunnen niet gezien worden met het menselijke oog (behalve het zichtbaar licht). Nog een vervelende bijkomstigheid is dat vele draadloze technieken, die dus niet ioniserend zijn, gepulst zijn. Ook niet zichtbaar, maar deze puls is als het ware een mitrailleur die afgevuurd wordt op een lichaam. Wat dit aan schade geeft aan een lichaam is afwachten.

Het onderzoek

Dr. Lennart Hardell en zijn collega’s hebben in Zweden al twee eerdere onderzoeken verricht (in 2007 en 2009) die aan tonen dat de frequenties, nodig bij het gebruik van draadloze telefoons en alle antenne- installaties, niet zo veilig is als wat het lijkt. Frequenties, RF straling of elektromagnetische velden zijn benamingen voor hetzelfde begrip. Het nieuwste onderzoek (september 2013), de derde in de rij van de eerdere twee is dan ook een patiënt- controle onderzoek dat de link tussen mobiele telefonie en het risico op hersenkanker moet verifiëren. Een patiënt-controle onderzoek wordt uitgevoerd door mensen mét de te onderzoeken aandoening te vergelijken met mensen zonder deze aandoening. In de twee vorige studie’s werden patiënten uitgenodigd die al gediagnosticeerd waren met een vorm van een hersentumor. In de recentste studie ligt de nadruk op het risico van hersenentumoren bij mensen die de draadloze telefonie al 25 jaar of meer gebruiken.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is schokkend: 300% verhoogd risico voor de lange termijn gebruiker. Maar ook bij de gebruiker die meer dan een jaar de mobiele telefoon, DECT telefoon, smartphone en/of tablet gebruikt blijkt dat de kans op een hersentumor met 70% toeneemt! Het totaal aan uren draadloos bellen is net zo ‘schadelijk’ als het aantal jaren gebruik. Draadloos gebruik van meer dan 2.000 uren, komt overeen met ongeveer 40 minuten per dag bellen, uitgesmeerd in tien jaar. Om te vergelijken; de zwaardere gebruikers hebben 250 % meer kans op hersentumoren dan de bewust levende gebruiker van deze draadloze technieken.

De adviezen naar aanleiding van het onderzoek

1. Geef openheid naar burgers toe

Deel mede wat de straling van de draadloze kán doen! Laat mensen hun eigen keus kan maken wat betreft draadloos gebruik. Mensen hebben recht op inzage van de gevaren. Het is de plicht van de nationale en lokale politiek. Handhaaf de Nederlandse grondwet. Artikel 11 van de Nederlandse grondwet geeft aan: ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. Er zijn mensen in ons land die nu tegen hun wil, overal worden blootgesteld aan de straling van de draadloze technieken. Waar je ook komt overal is Wifi, smartphone mensen en Nederland is straks helemaal dekkend wat betreft de 4G frequenties. Steeds meer mensen willen dit niet! Willen ook plekken waar ze niet ongevraagd bloot worden gesteld aan de straling van alle draadloze technieken.

2. De draadloze veiligheidsnormen zijn ontoereikend

De Nederlandse overheid heeft de richtlijnen van het ICNIRP (internationale commissie voor de bescherming met betrekking tot niet-ioniserende straling) overgenomen. Onze Gezondheidsraad echter wilde nog hogere normen. Waar steeds meer instanties lagere normen adviseren (Belgische Hoge Gezondheidsraad 3 V/m, Nieuw Zeeland 0,2 V/m), blijft de Gezondheidsraad deze hogere limieten hanteren. De richtlijnen van het ICNIRP zijn:

Antenne- installatieICNIRP richtlijnen in volt per meter en milliwatt per vierkante meterWat de Gezondheidsraad wilde
900 MHz. (GSM)41 V/m=4.500.000 µW/m² 49 V/m= 6.500.000 µW/m²
1800 MHz.(GSM)58 V/m= 9.000.000 µW/m²81 V/m= 17.500.000 µW/m²
2000MHz. en hoger61 V/m 10.000.000 µW/m²87 V/m= 20.000.000 µW/m²

In Duitsland hebben BauBiologen zelf onderzoek gedaan naar straling en hebben uitgezocht bij welke veldsterkten geen meetbare biologische effecten meer optreden en vanaf welke veldsterkte deze effecten wel optreden. Dit is vastgelegd in de SBM 2008. Voor hoogfrequente elektromagnetische velden (vanaf 800 MHz. en hoger) wordt geadviseerd:
 • Gepulst: Blootstellingslimiet: 0,1 µW/m²
 • Ongepulst: Blootstellingslimiet: 1 µW/m²

Vergelijk dit met de 20.000.000 µW/m² van de Gezondheidsraad wilde! Hier zit een factor 200.000.000 tussen!

3. Overheden moeten voorzorgsmaatregelen nemen en adviezen geven hiervoor.
Belangrijk is het om de effecten van de draadloze blootstelling te minimaliseren. Dit kan door middel van voorzorgsmaatregelen. Deel de voorzorgsmaatregelen mede. Maak spotjes voor de media. Net zoals Duitse overheid dit haar bewoners mededeelt: “burgers zouden zoveel mogelijk WiFi moeten vermijden, in verband met de bedreiging die deze techniek kan opleveren voor de gezondheid". Het bekend maken van voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld:
 • beperk het gebruik van draadloze apparaten
 • houd de mobiele telefoon op een afstandje van het lichaam
 • bij niet gebruik van de mobiel: uitzetten. Net als de waarschuwing op een sigarettenpakje: houd rekening met een ander!
 • stuur een sms'je in plaats van een gesprek
 • wissel geregeld van bel oor
 • wanneer de ontvangst slecht is, stop! De mobiel moet dan te hard werken om verbinding te maken.
 • gebruik liever weer een vaste telefoonlijn. Een DECT telefoon is géén vaste telefoonlijn
 • verwijder draadloze telefoons (DECT telefoon, smartphone of mobiel) van de slaapkamers

is niet helemaal de bedoeling van waarschuwen op eigen sites.

Het kennisplatform elektromagnetische velden en gezondheid

Dit kennisplatform bundelde kennis over elektromagnetische velden in samenwerking met verschillende instellingen en organisatie. De samenwerkende partijen waren: RIVM, TNO, KEMA, de GGD'en, Agentschap Telecom en ZonMw. De Gezondheidsraad heeft in alles een adviserende functie. Het Kennisplatform EM en G gaf als doelstelling: voorlichten over de materie elektro magnetische velden. Bijvoorbeeld: hoe verstandig om te gaan met draadloze technieken, voor mensen die graag bewust de blootstelling aan elektromagnetische velden willen beperken. Voor verdere vragen is het vanaf 2015 de bedoeling dat de partners antwoord geven. Het Kennis platform bestaat niet meer.

Lees verder

© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is straling?Wat is straling?We horen het steeds vaker: straling onder andere van de smartphone en straling van de GSM-, UMTS- en LTE masten. Natuurl…
Hoe Gro Harlem Brundtland elektrogevoelig werdHoe Gro Harlem Brundtland elektrogevoelig werdGro Harlem Brundtland was premier van Noorwegen en directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Gro Har…
Wifirouter moet zwangeren beschermen tegen stralingWifirouter moet zwangeren beschermen tegen stralingEen Chinees bedrijf, Qihoo heeft een router ontwikkeld die de straling reduceert met 70 procent. Vooral belangrijk voor…
Kanker en elektromagnetische stralingKanker en elektromagnetische stralingDe resultaten van de onder andere de Interphone studie, het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en van de IARC…
DECT telefoon en DECT babyfoonDECT telefoon en DECT babyfoonEen DECT telefoon en een DECT babyfoon zijn gevaarlijk. Een DECT telefoon is toch ideaal? Geen lastige snoeren meer en l…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze / Pixabay
 • http://www.prlog.org/12216483-brain-cancer-risk-increases-with-the-amount-of-wireless-phone-use-study.html
 • http://www.naturalnews.com/042323_brain_cancer_risk_cell_phones_mobile_devices.html#
 • http://www.kennisplatform.nl/Onderwerpen/Mobieletelefoonsenzendmasten/Mobieletelefoonsengebruiksafstand.aspx
 • http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/elektro-magnetische-straling-ems/duitsland-waarschuwt-burgers-voor-wifi/
 • http://www.baubiologie.de/site/messtechnik/sbm2008.php

Reageer op het artikel "300% kans op hersenkanker bij langdurig mobiel gebruik"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Fons, 13-07-2017 23:11 #1
Ik voel overal de wifi straling maar ook straling van GSM masten, hoogspanningskabels, de laptop en zelfs de TomTom. Binnenkort ga ik samen met stichting Scepsis een proef doen om dit ook aan te tonen. Als we al weten dat dieren het kunnen voelen (duiven b.v.), waarom zouden wij het dan niet kunnen? Ik merk ook dat het bewustzijn aangetast wordt door deze straling. Meer als dat hebben we niet, toch iets om zuinig op te zijn. Reactie infoteur, 14-07-2017
Hallo Fons,

Het blijft wel stichting Scepsis hé? Ik geloof je meteen want ik heb hetzelfde (al sinds 2003 door té dicht onder een 'verstopte' mast in de kerktoren). Na verhuizing blijft mijn lichaam pijn en beperkingen geven door HF elektromagnetische velden (we wonen nog 'schoon'). Je wordt zo ontzettend kwetsbaar en stichting Scepsis heeft altijd wel een tegenwoord. Laat je niet meer kwetsen door mensen die het niet willen weten en niet willen geloven. Bescherm jezelf! Kun je dit wel aan dan wens ik je alle succes toe en laten we hopen op een doorbraak. Heb je dit stopumts al medegedeeld? Ik vind dit nieuws. Misschien op weg naar erkenning voor alle EHS'ers?

Groet, Ria

Infoteur: Rieja
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Stralingsgevoelig
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!