InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Belangenconflict ICNIRP

Belangenconflict ICNIRP

Belangenconflict ICNIRP De International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) heeft als belangrijke taak om de veiligheidsnormen van elektromagnetische velden te bepalen. Elektromagnetische velden afkomstig van bijvoorbeeld antenne-masten en mobiele telefoon. De veldsterkte mag niet hoger zijn dan wat de ICNIRP heeft bepaald. De veiligheidsnormen zijn veel te hoog vinden wetenschappers en burgers. Zijn alle leden wel onafhankelijk en integer?

Veiligheidsnormen

De blootstellinglimieten zijn vastgesteld door ICNIRP. De limieten moeten zo veiligheid geven voor de gezondheid wat betreft elektromagnetische velden in het frequentiegebied van 0 Hertz tot 300 Gigahertz. Een hertz (Hz.) is de internationale eenheid waarin het aantal trillingen per seconde wordt uitgedrukt. Binnen dit gebied vallen ook de frequenties voor mobiele telecommunicatie (100 KiloHertz tot 300 GHz). Nederland hanteert de richtlijnen van ICNIRP voor niet-ioniserende straling:

Frequentie in hertz.Vollt per meter
10-400 MHz.28V/m
800 MHz.39V/m
900 MHz.41V/m
1800 MHz.58V/m
2000 MHz. en hoger61 V/m

Uit wetenschappelijk onderzoek is alleen bekend dat bij hoge veldsterktes een lichaam kan opwarmen: het thermisch effect. Een veldsterkte is bij meting naar de elektromagnetische velden, gebonden aan deze blootstellingslimieten. Het Agentschap Telecom verricht deze veldsterktemetingen. Een thermisch effect geeft geen schade volgens de Nederlandse overheid. Het groeiende wetenschappelijke onderzoek naar het biologische- en/of neurologische effect waar veel wetenschappers voor waarschuwen, wordt echter genegeerd. Er worden geen waarschuwingen, geen maatregelen en geen adviezen gegeven door de ICNIRP hiertegen.

De ICNIRP

De Internationale Commissie voor stralingsbescherming (ICNIRP) is een internationale, niet-gouvernementele, onafhankelijke en wetenschappelijke organisatie. Opgericht in 1992 als een onafhankelijke commissie. De ICNIRP is gevestigd op de campus van het Helmholtz Centre in Oberschleissheim (bij München) in Duitsland. Het lidmaatschap van de Commissie bestaat in 2015 uit een voorzitter (Rüdiger Matthes), vice-voorzitter (Maria Feychting) en maximaal 12 leden. In de Commissie zijn onafhankelijke deskundigen vertegenwoordigd uit alle landen die verstand hebben van niet-ioniserende straling en gezondheid. De commissie wordt in haar taak ondersteund door 25 externe wetenschappers, de wetenschappelijke expert groep (SEG). Om tot een goed eindresultaat te komen worden naast de commissie en SEG-groep een projectgroep (PG) ingeschakeld als aanvullende expertise. Na voltooiing van de opdracht wordt de projectgroep weer beëindigd. De commissieleden en de SEG-groep zijn verplicht om alle persoonlijke belangen bekend te maken, zodat er geen beïnvloeding mogelijk is.

Belangenverstrengeling of twee petten op

In mei 2015 spraken 206 wetenschappers en onderzoekers uit 40 landen de Verenigde Naties (VN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan op het feit, dat de richtsnoeren van de ICNIRP voor niet ioniserende velden, niet goed zijn. Er wordt niet juist beoordeeld en dit geeft wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Leden van de commissie hebben belangenverstrengelingen en hebben dit veelal niet kenbaar gemaakt. Ze werken of hebben gewerkt met bedrijven die gerelateerd zijn aan de mobiele telecommunicatie en/of bedrijven met hun nieuwste, draadloze technieken. Het ondermijnt de onpartijdigheid en integriteit. Je kunt niet meerdere belangen dienen, je kunt niet zeggen dat het alleen een thermisch effect geeft, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat het ook een biologisch- en neurologisch effect geeft. Onbegrijpelijk vinden wetenschappers dit feit en trekken aan de bel.

Gegevens ontbreken

Van enkele externe wetenschappers (de SEG groep) zijn de achtergronden en zakelijke banden niet traceerbaar. Er ontbreken gegevens; gegevens als:
  • Het financieren van onderzoek door telecomproviders
  • Het werken voor telecomproviders
  • Voorzitterschap bij een telecombedrijf
  • Onderscheidingen gekregen van telecombedrijven voor het ontwikkelen van nieuwe draadloze technieken
  • Ontwikkelen van documenten voor het Nederlandse Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Het Kennisplatform EMV geeft informatie over elektromagnetische velden in relatie tot gezondheid, zodat de maatschappij voorgelicht wordt. Het kennisplatform ontkent, net als de ICNIRP, de biologische- en neurologische effecten. Deelnemers van het kennisplatform zijn RIVM, TNO, KEMA, GGD'en, Agentschap Telecom en ZonMw.

Het Kennisplatform is per 2015 gestopt met haar bestaan. Tijdens is tijdens de laatste bestuursvergadering van 18 december 2014, door de deelnemers van het Kennisplatform, overeengekomen om het Kennisplatform EMV voorlopig te continueren. De taken worden overgenomen door de deelnemers.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
39 NGO's met een klacht naar de Europese ombudsman39 NGO's met een klacht naar de Europese ombudsmanIn de wetenschappelijke wereld bestaat er veel discussie en zijn er zeer uiteenlopende meningen over de stralingsproblem…
Elektrogevoeligheid is wetenschappelijk aantoonbaarElektrogevoeligheid is wetenschappelijk aantoonbaarElk voordeel heeft zijn nadeel. Het voordeel van snel, sneller en nog sneller up- en downloaden met een mobiel of tablet…
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…
Het voorzorgsprincipe en voorzorgsbeginselHet voorzorgsprincipe en voorzorgsbeginselHoe vaak horen we niet over het verband met de straling van alle antenne-installaties: 'het voorzorgsprincipe had in wer…
SAR-waarde in weefsel veel hoger dan theoretisch aangenomenSAR-waarde in weefsel veel hoger dan theoretisch aangenomenDe draadloze telefoon heeft een SAR-waarde (Specific Absorption Rate). De SAR-waarde van elke draadloze telefoon geeft a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tejasp / Pixabay
  • http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/9338/icnirp_conflict_of_interest_at_the_international_commission_on_non-ionizing_radiation_protection
  • http://www.icnirp.org/en/about-icnirp/commission/index.html
  • http://www.kennisplatform.nl/Homepage.aspx

Reageer op het artikel "Belangenconflict ICNIRP"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!