InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Metaalallergie: De symptomen

Metaalallergie: De symptomen

Metaalallergie: De symptomen Ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking is allergisch voor metalen, met name voor een van de metalen, nikkel, chroom, kobalt, palladium en soms titanium. Allergie komt bij komt bij vrouwen driemaal zo veel voor als bij mannen. Het percentage ernstige gevallen van allergische reacties voor orthopedische metalen is circa 1 op 1000 patiënten. De bekendste metaalallergie is nikkelallergie. Mensen overgevoelig voor nikkelallergie krijgen na kort contact met het metaal reeds allergische reacties.

De oorzaak van allergie algemeen

De snelle uitbreiding van allergieën de laatste halve eeuw wordt veroorzaakt, voor meer dan 90%, door verontreinigingen zoals giftige chemische stoffen, zware metalen en metabole afvalstoffen in het lichaam. Ook straling, (mobiele telefoons) speelt een rol. De toxische stoffen en straling verzwakken het immuunsysteem en deze is niet meer in staat om alle giftige stoffen te absorberen. Het lichaam wordt gedwongen tot het nemen van noodmaatregelen, d.w.z het vormt antistoffen, die vervolgens de lichaamsvreemde stoffen (allergenen) neutraliseren. Dit zijn de z.g.n. allergische reacties. De mens is niet aangepast aan de moderne industriële omgeving, de veranderingen gaan sneller dan de evolutie.

Metalen die allergische reacties veroorzaken

Metalen die allergie veroorzaken noemt men allergenen. De meeste allergische reacties vinden plaats met de metalen nikkel, chroom, kobalt, palladium en soms titanium. Ook hier gaat het om het binnen dringen van stoffen, namelijk positieve metaalionen die reageren met de moleculen van het weefsel.

Voorbeelden van andere stoffen die contactallergie veroorzaken zijn geurstoffen, conserveermiddelen, lijmen, planten, chemicaliën. Reacties kunnen gelijk na contact met de stof optreden (directe allergie) of na dagen (vertraagde allergie).

Bekende symptomen bij contactallergie

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Korsten en zwellingen
 • Bobbeltjes
 • Blaasjes
 • Huidschilfers

Symptomen bij allergie voor metalen implantaten

Chronische ontsteking door allergische reactie van metalen implantaten kan gewrichtspijn en zwelling veroorzaken en zelfs uitval van een gewricht. Nikkelionen komen terecht in het omliggende weefsel en blijven lang aanwezig nadat het implantaat is verwijderd. Huiduitslag door nikkel is een voorbeeld van contactallergie. Als de allergeen lang actief is kan zich zelfs huidtumor ontwikkelen.

Diagnose

De dermatoloog kan d.m.v. allergietesten op de huid een metaalallergie vaststellen. De verdachte stoffen worden met pleisters op de huid aangebracht. Vervolgens worden de plakkers eraf gehaald en wordt beoordeeld of er sprake is van een reactie op de huid. Dit wordt enige malen herhaald. Een rode plek ter plekke van de geteste stof, wijst op een allergie. Bij mensen die veel met nikkel werken kan handeczeem ontstaan. Bijvoorbeeld bij kassières, muntgeld bevat vaak namelijk relatief veel nikkel. Meestal is er in dat geval sprake van kleine, met vocht gevulde, blaasjes aan handpalm en vingers.

Nikkelallergie kan eczeem veroorzaken / Bron: Dbnull / Wikimedia CommonsNikkelallergie kan eczeem veroorzaken / Bron: Dbnull / Wikimedia Commons

De aanwezigheid van nikkel

 • Sieraden met een laag goudgehalte en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Sieraden van titanium of zirkonium veroorzaken minder allergische klachten.
 • BH-sluitingen, haarspelden, (druk)knopen, brilmonturen, ritssluitingen.
 • Deurknoppen, scharen, stofzuigerstang, sleutels, sleutelhangers, gereedschap.
 • Zilverkleurige munten bevatten vaak nikkel. Behalve mensen die beroepshalve veel met munten te maken hebben (kassières) zijn de contacten te kort om problemen te geven.
 • Het is praktisch onmogelijk om nikkel 100 procent uit voedsel te halen, het is aanwezig in bijna alle voedingsmiddelen en in metalen keukengerei.

Metaalallergie bij de hond

Een Zwitserse Sennenhond had last van braken en diarree.Hij werd onderzocht maar er was niets te vinden. Hij kreeg na verloop van tijd uitslag aan zijn snuit. Men vermoedde toen een contactallergie en men verving de rvs voerbak door een plastic bak, kort erna verdwenen de symptomen, de hond had een nikkelallergie.

Huidkanker door metalen implantaten

Orthopedische implantaten met metaaldelen kunnen bij mensen die overgevoelig zijn voor deze metalen, een chronische ontsteking ontwikkelen die het ontstaan van huidkanker bevordert. Een patiënt die een operatie had ondergaan waarbij men een metalen staaf geïmplanteerd had om een gebroken enkel te repareren, ontwikkelde een huiduitslag op haar enkel. De patiënt bleek allergisch te zijn voor nikkel. De implantaat werd weer verwijderd. De uitslag was hardnekkig, een paar jaar later had zich een levensgevaarlijke huidkanker ontwikkeld, bekend als de Marjolin’s zweer. Het leidde weer tot discussies om patiënten te testen op metaalgevoeligheid voor een operatie.

Metaalallergie in de tandheelkunde

Allergisch voor metalen, maar ook voor kunststoffen en andere tandheelkundige materialen. Hier lijkt het grootste probleem te bestaan bij nikkel en palladium, metalen die in de tandheelkunde veel worden gebruikt. Vaak zijn de klachten vaag en vermoedt men een allergie die niet bevestigd wordt door de testen. Alledaagse voorwerpen van paperclips tot keukenpan bevatten nikkel. Er is verschil tussen vluchtig contact en het constant dragen van nikkelhoudende producten. Een op de 10.000 beugeldragers heeft kans op een ernstige allergische reactie.

Prothesen van metalen en kunststoffen

Metalen

 • Roestvast staal bevat nikkel, chroom molybdeen, soms weinig cobalt, ijzer en mangaan.
 • Vitallium: bevat cobalt, chroom en molybdeen, eventueel kleine hoeveelheid nikkel.
 • Minder vaak gebruikte metalen zijn titanium, tantalum en zirconium.

Synthetische componenten

 • Polyethyleen en polyethyleen-tereftalaat (= plastiek component in metaal-plastiek prothesen).

Soorten prothesen

 • Vast materiaal in fracturen (= statische prothesen) platen, schroeven …
 • Mobiel materiaal ter vervanging van een gewricht (metaal-bot, metaal-metaal en metaal-plastiek prothese).

Allergietest op omgevingsstoffen / Bron: Jan Polák / Wikimedia CommonsAllergietest op omgevingsstoffen / Bron: Jan Polák / Wikimedia Commons

De allergietest

Omtrent het implanteren van metaalhoudend materiaal bij patiënten die allergisch zijn verschilt men van mening. Men komt tot een soort praktische conclusie: alleen als de patiënt eerder klachten heeft gehad wegens een implantaat, wordt vooraf onderzoek naar de kans op allergische reacties gedaan. De test duurt een week en er worden evenveel pleisters op het lichaam geplakt als er metalen getest moeten worden.

Belangrijke richtlijnen bij de allergietest

 • Tijdens zwangerschap de test niet uitvoeren
 • Uitstel vindt plaats bij warm weer, in verband met transpiratie en loslaten van pleisters.
 • Melden van gebruikte medicijnen.
 • De huid niet blootstellen aan de zon gedurende vier weken voor en tijdens het onderzoek.
 • Voor het onderzoek de rug niet invetten met crème of bodymilk.
© 2015 - 2017 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Veel mensen zijn allergisch voor nikkel. Door gespen, oorbellen, piercings en andere (goedkope) sieraden kan contactecze…
Allergisch contacteczeemAllergisch contacteczeemEczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaa…
Allergie beschermt tegen kankerAllergie beschermt tegen kankerRecent gepubliceerd onderzoek wijst uit dat het hebben van een contactallergie, beschermend werkt tegen het krijgen bepa…
Metaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te levenMetaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te levenMetaalallergie komt vaak voor, maar niet iedereen heeft dat meteen in de gaten. Wie allergisch is voor metalen als nikke…
Bronnen en referenties
 • http://www.innerned.org/cgi-bin/frame.cgi?url=
 • http://www.huidinfo.nl/nikkelallergie.html
 • http://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/eureka!/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cutaan
 • http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/huidkanker.html
 • www.edelstijl.nl/metaalallergie/
 • http://www.dz.nl/onderzoeken/allergietest-met-plakproeven/PublishingImages/plaktest.jpg
 • http://dermnetnz.org/procedures/patch-tests.html
 • http://www.infal-derm.be/nprothes.htm
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3470745/2013/07/05/Is-een-bezoek-aan-de-orthodontist-wel-zonder-gevaar.dhtml
 • http://www.dierenkliniek.com/web/index.php?page=deel-101-voerbakellende
 • http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/09/Allergi%C3%ABn-voor-metalen-in-tandheelkundige-en-orthopedische-implantaten-I.
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/allergie/p-phenylenediamine-allergie.htm
 • Afbeelding bron 1: Dbnull / Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 2: Jan Polák / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Metaalallergie: De symptomen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Carla, 16-05-2017 15:28 #4
Mijn bindweefsel neemt geen natuurlijk silicium op, is er iets over bekend dat er een verzadiging kan zijn door het silicium in de legeringen, gezien ik in de metaalsector werkzaam ben? Reactie infoteur, 21-05-2017
Carla,
Je informatie is wel zeer summier. Welke metalen worden verwerkt en heb je lichamelijk contact met deze metalen? Het silicium gehalte in de gebruikelijke staalsoorten is zeer laag en zweet niet naar buiten. Sommige speciale metalen hebben een hoger silicium gehalte zoals silumin een aluminium legering en sommige gietijzer soorten.Ik begrijp het probleem niet.Waarom moet je lichaam silicium opnemen als het al verzadigd is met silicium? Wat zijn de medische problemen waarvan jij denkt dat die met silicium te maken kunnen hebben? Indien er medische problemen zijn lijkt het mij in eerste instantie een medisch vraagstuk.
M.Vr.Gr
Custor

Petra, 19-02-2017 09:20 #3
Kan je na vele jaren opeens allergische reactie krijgen van een prothese met een infra frame? En dan op 1 kant in de mond?
Klachten zijn pijn, maar niet iedere dag hetzelfde. soms heel weinig soms moeten de pijnstilers aan te pas komen. die helpen trouwens weinig
Mvg petra Reactie infoteur, 26-02-2017
Petra,
Dit is een medische vraag, geen vraag voor een metaalkundige. Het spijt me dat ik je niet van dienst kan zijn.
M.Vr.Gr
H koster

Ria Vink, 20-12-2016 16:00 #2
Geachte LS
Hierbij een vraag
Kan een slijmvlies ontsteking ontstaan door implantaten. Schimmel infectie van slijmvlies in de mond en erg rood tandvlees en pijnlijk met eten en drinken koud of warm maakt niet uit
Vr gr Ria Vink Reactie infoteur, 17-01-2017
Beste Ria Vink,
Ja als je allergisch bent voor het materiaal van de implantaat lijkt mij dat mogelijk. Ria deze vraag hoort niet bij de metaalkundige maar bij de gespecialiseerde medicus, die heeft hier het laatste woord.
M.Vr.Gr.
Custor

Trees Possen, 24-05-2016 07:55 #1
Heb implantaten van titanium. Loop elke dag met pijn, is ook gezwollen. Volgens kaakchirurg bijna onmogelijk omdat behandeling goed verlopen is en er eigenlijk geen pijn zou moeten zijn. Maar hier kan geen pijnstiller meer tegenop. Toch een allergie? Reactie infoteur, 28-05-2016
Trees,
Ik kan het probleem alleen vanuit de metaalkunde benaderen, ik ben geen medicus. Titanium is biotolerant, het zou geen allergie moeten veroorzaken, maar er zijn altijd uitzonderingen blijkt in de praktijk.Metaalallergie blijft een optie. Als de chirurg zegt dat de operatie goed is verlopen en dat je geen pijn behoort te hebben, dan zal men toch moeten uitzoeken wat dan wel de oorzaak is van de pijn. Metaal implantaten kunnen een chronische ontsteking veroorzaken, hetgeen de dermatoloog kan vaststellen met een allergietest.
M.VR.Gr.
Custor

Infoteur: Custor
Laatste update: 28-01-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 15
Reacties: 4
Schrijf mee!