Het schrijven van een natuurwetenschappelijk verslag

Het schrijven van een natuurwetenschappelijk verslag Het schrijven van een goed natuurwetenschappelijk verslag gebeurt in verschillende stappen. Het belang van een goed verslag is dat andere wetenschappers gemakkelijk kunnen afleiden met welk doel en op welke manier het experiment is uitgevoerd. Om deze manier van documenteren zo overzichtelijk mogelijk te houden wordt iedere goed onderzoek op dezelfde manier vastgelegd: de natuurwetenschappelijke methode. Hieronder volgt een opsomming van de onderdelen die een verslag dienen te bevatten. Ook op het onderwijs wordt er veel waarde gehecht aan goed opgebouwde verslagen. Dus ook scholieren en studenten die een verslag moeten maken voor bijvoorbeeld scheikunde, biologie of natuurkunde doen er goed aan om onderstaand stramien te handhaven.

Inleiding

De inleiding bevat altijd een korte introductie op het te onderzoeken fenomeen of probleem. Leg eerst kort het onderwerp en doel van je onderzoek uit. Wat is/zijn de gevolgen in het dagelijks leven? Een stukje achtergrondinformatie is nooit verkeerd. Maar houdt de inleiding kort en bondig.

Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag moet in een zin het doel van je onderzoek beschrijven. Zorg ervoor dat je de onderzoeksvraag na het onderzoek kunt beantwoorden. Wees dus niet vaag in je omschrijving. Houdt de vraag ruim maar zorg wel dat het hele onderzoek wordt afgebakend.

Hypothese en verklaring

Beschrijf wat je verwacht als antwoord op de onderzoeksvraag. Wees niet te uitgebreid maar wel helder. Ook wordt verwacht dat je een korte verklaring geeft voor jouw hypothese.

Werkwijze en materialen

Geef een omschrijving van het experiment dat je gaat uitvoeren. Wees uitgebreid zodat iedereen met jouw beschrijving hetzelfde experiment kan uitvoeren. Zorg eventueel voor tekeningen van de gebruikte opstellingen. Ook is het van belang dat er een uitgebreide lijst wordt opgenomen met gebruikte materialen. Schrijf alles op: van aanstekers tot stukjes touw.

Resultaten

Verwerk de resultaten die je waarnam tijdens het onderzoek. De resultaten kunnen van alles zijn, van kleurveranderingen bij een stof tot meetwaardes van massa's. Zorg er altijd voor dat de resultaten netjes verwerkt zijn in een tabel of grafiek. Bij dit onderdeel mogen nog absoluut geen conclusies worden getrokken. Houdt de resultaten puur objectief.

Conclusie

Nu is het tijd om conclusies te trekken. Wat kun je uit de gevonden gegevens afleiden? Waren de resultaten in overeenstemming met je eerste hypothese? Het meeste werk bij een onderzoek gaat vaak zitten in de conclusie. Zorg dus voor een ruime opzet en geef verklaringen voor je bevindingen.

Evaluatie en discussie

Is het onderzoek naar wens verlopen? Had je nauwkeuriger kunnen meten? In dit onderdeel wordt een stuk zelfreflectie verwacht. Vooral meetonnauwkeurigheden spelen hier vaak een rol.

Vervolgonderzoek

Vrijwel ieder onderzoek roept nieuwe vragen op. Bedenk daarom een vervolgonderzoek dat je zou kunnen uitvoeren om dieper op je onderzoeksvraag in te gaan. Of, wanneer dit onderzoek niet adequaat was, zou je het onderzoek over een andere boeg kunnen gooien.

Tot slot

Schrijf een wetenschappelijk verslag nooit in de ik of wij vorm. Dus geen zinnen als 'toen voegden wij de suiker toe'. Houdt de toon altijd algemeen en observerend.
© 2008 - 2024 Willem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?U kent het wel, u bent een verslag aan het schrijven en zonder dat u het door heeft is uw verslag uitgegroeid tot een he…
De opbouw van een verslagAls je een verslag gaat schrijven bestaat het meestal niet alleen uit de gevonden informatie, maar ook uit een voorwoord…
Het schrijven van een plan van aanpakAls je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. H…

Propolis wetenschappelijk bekekenPropolis wetenschappelijk bekekenMijn bewondering en verwondering voor natuurlijke geneesmiddelen, ook voor propolis, is zeer groot, maar dat neemt niet…
Verschillende fasen van medicijnontwikkelingVerschillende fasen van medicijnontwikkelingGeneesmiddeleninnovatie wordt gewoonlijk ingedeeld in twee fasen: de fase van ontdekking en de fase van ontwikkeling. Cr…
Willem (6 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.