Schizofrenie en medicijngebruik

Schizofrenie en medicijngebruik Veel mensen die lijden aan schizofrenie en last hebben van waanbeelden en hallucinaties nemen hun medicijnen onregelmatig. Dat zorgt er juist voor dat de klachten veel erger worden. Toch is het bij schizofrenie erg belangrijk om te voorkomen dat er psychoses ontstaan en dat kan alleen door op tijd medicijnen in te nemen. Er is nu een initiatief waarbij mensen geld krijgen als ze hun medicijnen wel innemen bij schizofrenie. En dat werkt.

Waarom vinden mensen die aan schizofrenie lijden het zo erg om medicijnen te nemen?

Mensen die schizofreen zijn, hebben ook vaak waanbeelden. Zo hebben ze vaak last van achtervolgingswaanzin, horen ze stemmen die hun opdrachten geven of ze denken dat de mensen op de tv het tegen hen heeft. Ook zijn ze vaak erg achterdochtig en denken ze dat bepaalde groeperingen het op hen gemunt hebben. Pillen zijn in hun ogen vaak een middel om hen te vergiftigen, daarom staan ze er vaak heel sceptisch tegenover. Bovendien zijn die pillen vaak hun minste zorg. In hun drang om aan de klauwen van hun achtervolgers te ontsnappen zijn ze bezig met overleven op de meest vreemde plaatsen soms en heeft dat medicijngebruik helemaal geen prioriteit.

Psychose: geen medicijnen willen slikken

Bovendien is er een categorie die zich tijdens een psychose machtiger voelt dan wie ook en ook vindt dat het helemaal geen medicatie nodig heeft. Zij weten namelijk zelf in zo’n periode voor hun gevoel wat ze nodig hebben en dat zijn geen medicijnen. Sommige mensen met een schizofrene stoornis weigeren sowieso pertinent om pillen te slikken voor hun aandoening. Anderen zijn nog wel over te halen door ze bijvoorbeeld in een gesprek uit te leggen wat de voordelen zijn. Ook bijwerkingen zijn vaak redenen om de pillen niet of niet meer te nemen.

Bijwerkingen van medicatie tegen wanen en psychose

De bijwerkingen van medicijnen tegen schizofrenie en vooral de psychotische periodes die daarbij ontstaan zijn:
  • Erectieproblemen
  • Orgasmestoornissen
  • Moeilijker kunnen bewegen
  • Hoofdpijn
  • Obstipatie

Zo chaotisch in het hoofd dat medicijngebruik er bij inschiet

Veel mensen die aan schizofrenie lijden zijn zo in de war en hebben zo’n chaos in hun hoofd dat ze gewoon niet weten wanneer ze hun medicijnen in moeten nemen. Antispychotica (om psychoses tegen te gaan) kunnen overigens niet alleen in pilvorm worden ingenomen, maar ze kunnen ook worden ingespoten via een injectie. Als iemand dat al wil, moet hij wel de afspraak met zijn arts nakomen. Een belafspraak vooraf of een sms voordat deze afspraak moet gaan plaatsvinden, kan daarbij helpen.

Geld geven aan schizofrene mensen zodat ze toch hun medicatie innemen

Psycholoog Tonnie Staring heeft een nieuwe methode bedacht om mensen die aan schizofrenie lijden toch hun medicijnen in te laten nemen. Zij biedt ze namelijk geld als ze hun pillen of injecties komen halen en innemen of laten inspuiten. Een directe beloning lijkt uitwerking te hebben op deze groep. Staring geeft de patiënt 10 euro per keer en dat komt per jaar uit op een bedrag van 260 euro. Opname in een psychiatrische kliniek is veel duurder, alleen daarom vindt Staring haar methode gerechtvaardigd. Bovendien voelen mensen zich door het medicijngebruik beter en komen ze niet of minder vaak meer in een psychose terecht. Tijdens een psychose weet iemand niet meer wat hij doet, heeft hij waanbeelden die vaak heel eng kunnen zijn en is elk begrip van de realiteit verdwenen. Mensen kunnen zichzelf, maar ook hun omgeving hele rare dingen aandoen, maar beleven zelf ook vaak heel enge momenten, uren of zelfs dagen. Vaak weten ze daar achteraf niets meer van overigens.

Schizofrenie: sommige patiënten brengen een derde van het jaar door in een kliniek

Mensen die aan schizofrenie lijden brengen vaak eenderde deel van het jaar in een psychiatrische kliniek door omdat ze zoveel last hebben van de waanbeelden en hallucinaties. Vaak worden ze gedwongen opgenomen en moeten ze door het regime hun medicijnen trouw innemen. Weer uit de kliniek stopt dat medicijngebruik vaak direct en abrupt, waardoor de klachten vrijwel meteen terugkomen. Als patiënten hun medicijnen wel gewoon op tijd innemen, hoeven ze vaak niet opgenomen te worden. Daar moet wel bij worden vermeld dat niet iedereen even goed op de medicatie reageert.

Schizofrenie en verslaving

Veel mensen die aan een ernstige vorm van schizofrenie lijden zijn ook drugsverslaafd. Ze gebruiken drugs om van al die wanen af te komen of de ziekte is geactiveerd door het gebruik van de middelen.

Geld geven om medicijnen op tijd in te nemen: een proef

Het geld geven voor het op tijd innemen van medicijnen aan mensen met een schizofrenie is nog in een testfase. Het is dus nog geen officiële behandelmethode. De effecten worden in 2010 en 2011 getest onder een grotere groep patiënten.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schizofrenie: aandoening met verstoord realiteitsbesefVan schizofrenie wordt vaak onterecht gezegd dat het gaat om mensen met een gespleten persoonlijkheid. Alsof ze twee per…
Schizofrenie, veel mensen hebben hier een verkeerd beeld vanSchizofrenie, veel mensen hebben hier een verkeerd beeld vanVeel mensen met een schizofrene aandoening lopen tegen hardnekkige vooroordelen aan. Er wordt gedacht dat ze een gesplet…
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Schizofrenie, een psychische aandoeningSchizofrenie Een psychische aandoening die behoorlijk ernstig is. Mensen horen stemmen, zien andere dingen dan de werkel…

Hoe wordt melk gecontroleerd?De kwaliteit van melk in Nederland wordt gecontroleerd door monsters te nemen en die te analyseren. Dit gebeurt door mon…
De ionenbron (ion gun)Een veel gebruikt instrument in onderzoek op het gebied van nanotechnologie en vastestoffysica is de ionenbron. Hij word…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Tonnie Staring
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-11-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.