Wat gebeurt er als iemand moet voorkomen op een strafzitting

Wat gebeurt er als iemand moet voorkomen op een strafzitting Als iemand een overtreding of een misdrijf heeft begaan komt zo’n zaak voor in een strafzitting. Maar hoe werkt een strafzaak? En voor welke rechter kom je dan te staan? Hoe ziet een strafzitting er uit en wat kun je verwachten van een strafzitting?

Overtreding of misdrijf: zitting bij het kantongerecht of bij de rechtbank

Of iemand voor de rechtbank moet verschijnen of voor de kantonrechter hangt af van de aard van wat hij of zij volgens het Openbaar Ministerie heeft gedaan. Een overtreding wordt behandeld bij het kantongerecht, een misdrijf bij de rechtbank.

Dagvaarding of oproeping

Een strafzaak begint met een dagvaarding als iemand terecht staan voor de rechtbank en dus voor een misdrijf. Wie moet verschijnen voor een overtreding krijgt van het Kantongerecht een oproeping.

Hoe wordt een dagvaarding bezorgd?

Een dagvaarding wordt gewoon door de PTT gebracht. In spoedgevallen wordt een dagvaarding door een deurwaarder bezorgd. In het Huis van Bewaring wordt hij persoonlijk uitgereikt aan de persoon in kwestie.

Zijn strafzittingen openbaar?

Strafzittingen zijn openbaar. De wet regelt uitzonderingen.

Hoe ziet een strafzitting eruit?

  1. De President van de Kamer, de Politierechter of de Kantonrechter opent de behandeling van de zaak. Hij vraagt naar de naam van de verdachte. En hij deelt mee dat de verdachte niet hoeft te antwoorden
  2. Dan volgt de voordracht van de zaak door de Officier van Justitie
  3. Voor het requisitoir mag de ten laste legging worden gewijzigd, maar niet zo dat daarmee het strafbare feit wordt gewijzigd. Schrijffouten kunnen wel worden gewijzigd. Het requisitoir is het bewijs en eis.
  4. Dan volgt het onderzoek ter terechtzitting. De verdachte wordt dan ondervraagd en ook getuigen en deskundigen kunnen worden ondervraagd.
  5. De Officier van Justitie houdt dan zijn requisitoir. Hij moet voor zijn eis bewijzen of aantonen dat: De ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen zijn, dat het een strafbaar feit betreft, dat de verdachte strafbaar is
  6. Dan mag de verdachte antwoorden of door middel van het pleidooi van zijn raadsman
  7. De Officier van Justitie mag dan repliceren
  8. De verdachte of raadsman van de verdachte mag vervolgens weer reageren
  9. De verdachte heeft altijd het laatste woord

De uitspraak van een strafzitting

  • Bij de Politierechter wordt direct mondeling uitspraak gedaan
  • Bij de Kantonrechter wordt ook direct uitspraak gedaan
  • Bij de andere rechtbanken wordt een datum geprikt voor de uitspraak die meestal 14 dagen later plaatsvindt.

Wat kan het vonnis inhouden?

Een vonnis kan verschillende zaken inhouden:
  • Een veroordeling
  • Vrijspraak. Vrijspraak wordt uitgesproken als het feit niet wettig en overtuigend is bewezen
  • Ontslag van rechtsvervolging. Ontslag van rechtsvervolging is als het feit wel is bewezen maar niet strafbaar is, of als de verdachte niet strafbaar is ten gevolge van strafuitsluitingsgrond.

Welke straffen kunnen worden gegeven in een strafzitting?

Hoofdstraffen bij een strafzitting zijn:
  • Gevangenisstraf
  • Hechtenis
  • Geldboete
  • Bijkomende straffen
  • Bijkomende straffen kunnen zijn:
  • Ontzetting uit bepaalde rechten
  • Verbeurdverklaring

Maatregelen die bij een straf kunnen komen

Maatregelen die bij een straf kunnen komen zijn T.B.S. of onttrekking aan het verkeer van bepaalde voorwerpen
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Procedure bij strafrechtEen strafrechtelijke procedure is een rechtszaak in het strafrecht. De rechter beoordeelt of de verdachte een misdrijf o…
Rijden bij ingevorderd rijbewijsRijden bij ingevorderd rijbewijsBij het invorderen van het rijbewijs door de politie wordt er vaak verteld dat je een misdrijf pleegt als je een voertui…
Gerechtigheid zonder beulmijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…
Poging tot het begaan van een strafbaar feitPoging tot het begaan van een strafbaar feitVan een poging in strafrechtelijke zin is sprake als een persoon heeft geprobeerd een strafbaar feit te verrichten, terw…
Het OM: wat doet het OM en wanneer ben je verdachte?Het OM: wat doet het OM en wanneer ben je verdachte?Veel mensen horen wel eens praten over het Openbaar Ministerie of O.M. Maar wat doet dat Openbaar Ministerie precies? En…
Bronnen en referenties
  • Syllabus Recht Windesheim
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.