Wat is een sociaal plan

Bij een reorganisatie vallen er meestal ontslagen. Deze collectieve ontslagen worden dan geregeld in een sociaal plan die met de Ondernemingsraad of de Vakbonden wordt vastgesteld. In een sociaal plan worden onderwerpen gerelegd omtrent het aantal ontslagen, wat voor vergoeding een werknemer meekrijgt en vanaf wanneer de ontslagen het bedrijf moeten verlaten. In dit artikel bespreek ik wat een sociaal plan is, wat de voordelen voor beide partijen zijn en de onderdelen van het sociaal plan

Voorfase

Insolventie betekent “niet kunnen betalen”. De fase voor het faillissement, valt het bedrijf nog te redden? Heeft men belang bij sanering buiten faillissement? Als werkgever wil men niet in faillissement raken vanwege de kredietwaardigheid van het bedrijf. Men zal dan moeten bezuinigen op personeelskosten.

Men bezuinigt op personeelskosten door:
  • Geen uitzendkrachten meer inhuren;
  • Tijdelijke contracten niet verlengen;
  • Bezuinigen op arbeidsvoorwaarden, zoals geen of lagere bonussen, inleveren leaseauto, etc.;
  • Deeltijd – WW in geval van een tijdelijke dip;
  • Vrijwillig vertrekregeling;
  • Gedwongen ontslagen.

Ontslaan van vaste krachten

Waarom praten met de ondernemingsraad en/of de vakbonden? Dit is verplicht in het kader van de WMCO, indien het gaat om meer dan 20 werknemers binnen een periode van drie maanden. Indien er een CAO van toepassing is, dan bevat deze meestal ook een raadplegings- dan wel meldingsverplichting van de werkgever. Bij een belangrijke inkrimping van de onderneming of een belangrijk deel van de onderneming moet de OR worden geraadpleegd, art.25 WOR.

Wat is een sociaal plan?

Dat is een overzicht van het aantal mensen dat ontslagen moet worden en de naar aanleiding daarvan te nemen maatregelen.

Wat zijn de voordelen van een sociaal plan (voor de werkgever en de werknemers)?

Voor de werkgever

De werkgever zal anders zich moeten wenden tot de CWI voor de opzeggingsprocedure en de mogelijkheid van het starten van een kennelijk onredelijk ontslag van de werknemer. De kantonrechter (aanbevelingen van de kring van kantonrechters) rekening mee met het sociaal plan indien het overeen is gekomen met representatieve vakbonden en het niet evident onbillijk is. Alleen met een Ondernemingsraad of zelfstandig als werkgever is geen aanwijzing dat de vergoeding billijk is.

Voor de werknemer

Voor een werknemer schept het duidelijkheid, men weet wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt en weet hoelang men de tijd heeft om een nieuwe baan te vinden. Het idee is solidariteit met de andere mensen die ontslagen wordt. En solidariteit naar de achterblijvers zodat er geen faillissement komt.

Onderdelen van het sociaal plan

Drie onderdelen:
  1. Definities van gebruikte begrippen, de werkingsfeer, de werkingsduur, de begeleidingscommissie (vertegenwoordiger van de werknemer en werkgever en nog een derde dan wel vierde persoon) en de hardheidsclausule (mogelijkheid tot afwijken van het sociaal plan in onbillijke gevallen waarbij de begeleidingscommissie oordeelt);
  2. De kern: een beëindigingsregeling eventueel gecombineerd met een overplaatsingsregeling en of een outplacementregeling;
  3. Slot: regeling met betrekking tot aanvullende zaken als lopende studiecontracten, lopende fietsen- of pc – regeling, eventueel concurrentiebedingen, vrijstelling van werkzaamheden en tegemoetkoming in kosten rechtsbijstand (van bijv. 250, 500 of 750 euro).
© 2011 - 2024 Farsun, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reorganisatie: gevolgen werknemersReorganisaties hebben vaak ingrijpende gevolgen voor werknemers. Gedwongen ontslag, overplaatsing, een andere functie of…
Hoe ziet een sociaal plan er uit?Hoe ziet een sociaal plan er uit?Als een bedrijf moet snijden in het personeel, wordt hiervoor vaak een voorziening getroffen in de vorm van een sociaal…
Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Bij reorganisaties komt het in slechte tijden jammer genoeg vaak voor dat werknemers ontslagen worden. Betreffen het een…

Faillissement van de werkgeverEen bedrijf waar een werknemer werkzaam is kan failliet gaan. Maar wat gebeurt er met de vordering van de werknemer, zoa…
Koopovereenkomst laten inschrijvenKoopovereenkomst laten inschrijvenArtikel 2 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geeft de mogelijkheid om een koopovereenkomst in te schrijven. Wat is he…
Farsun (17 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.