Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooit

Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooit De mens is altijd gefascineerd geweest omtrent wat er in en om de aarde afspeelt. Zo ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen de NASA een imposant idee voor de bestudering van nabij gelegen planeten heeft ontplooid. Dit resulteerde in een immense hoeveelheid foto’s en data verkregen over de twee grootste planeten van ons zonnestelsel. De gebruikte satelliet geheten de Voyager 1 is momenteel het snelst vliegende en meest afgelegen door mensen gemaakt object dat er bestaat.

Voyager 1


Wanneer ging Voyager 1 van start?

In 1977 was de stand van de aarde ten opzichte van Jupiter en vervolgens Saturnus dermate gunstig dat een ruimtesonde is verstuurd om deze planeten van dichtbij te fotograferen. Omdat de planeten in verschillende banen draaien en met verschillende snelheden is het noodzakelijk dat de planeten allemaal aan dezelfde zijde van de zon staan en daarbij in relatieve nabijheid. Die mogelijkheid was er destijds en daartoe heeft de NASA het grootschalige project opgestart met prachtige beelden als resultaat.

Doel van de missie

Een belangrijk doel van de missie was uiteraard de bestudering van de grootste hemellichamen bij ons in de nabijheid. Toch wist men reeds bij het opstarten van het project dat de satelliet eveneens een vertegenwoordiging van onze maatschappij is zoals we die kennen. We weten nooit of het ver in de toekomst buitenaards leven passeert en dus is de bekende gouden plaat met Sounds of Earth meegestuurd. Het houdt de primaire vorm van communicatie in – inclusief een welkomst boodschap in 55 talen - waarnaast de boodschap van ons leven in de vorm van een LP is meegestuurd. Het is dus een communicatiemiddel om op afstand met ons te communiceren, maar ook met anderen te gaan communiceren indien elders leven bestaat.

Verhoogde snelheid bij passage

De satelliet is op weg gestuurd met een Titan III raket, waarna het als eerste de grootste planeet van ons zonnestelsel bereikte: Jupiter. Omdat het een grote aantrekkingskracht heeft en de satelliet achter de planeet langs is gevlogen heeft het kunnen profiteren van centrifugale aantrekkingskracht, waardoor de eigen snelheid is opgelopen. Dit proces heeft zich nogmaals kunnen voltrekken bij het benaderen van de twee na grootste planeet Saturnus. Daarmee heeft het extra momentum gekregen, waardoor de satelliet meer dan 61.000 km/uur reist.

In 13 min de aarde voorbij

De topsnelheid van de satelliet is dermate hoog dat het de aarde in geen kwartier kan passeren. Een trip naar de maan zou met die snelheid in 5,5 uur uur gereed zijn. Door die snelheid kan er dus een grote afstand in relatief weinig tijd worden afgelegd zonder dat er een rem op de satelliet zit. Omdat het apparaat in de ruimte rondvliegt wordt het door niets tegengehouden. De leegte van de ruimte zorgt ervoor dat de snelheid wordt behouden, behoudens eventuele zwaartekracht aantrekking door andere hemellichamen. In een jaar tijd kan het 534 miljoen kilometer afleggen.

Technologisch hoogstandje

In de vorige eeuw was het versturen van de Voyager een grote technologische vooruitgang. Toen had men nog niet de beschikking over geavanceerde technologie met supersnelle computers en moest alles worden bereikt met wat men kon. Daarmee maakt het de prestatie des te groter aangezien de Voyager momenteel nog steeds operatief is. Ook nu worden nog steeds beelden van de aarde van 18 miljard kilometer en verder teruggestuurd, zodat die informatie na 33 uur op aarde wordt ontvangen. Tot dusver vormt het een belangrijke stap in ons technologische kunnen waar de maatschappij veel profijt uit heeft kunnen halen. Inmiddels heeft de satelliet de grens van de interstellaire grens van ons zonnestelsel bereikt, waardoor de mate van achtergrondstraling toeneemt door het wegvallen van de bescherming van de zon.

Twee na verste object ooit

Uiteraard bestaat er ook een twee na verste object in de ruimte. Een paar maand na het versturen van de eerste satelliet is nummer 2 ook verstuurd. Deze bezocht naast Jupiter en Saturnus eveneens Uranus en Neptunus (een mogelijkheid dat slechts één keer in de 175 jaar voorkomt). Toch is de snelheid van Voyager 2 beduidend minder en dus is en blijft Voyager 1 voor alsnog het meest verafgelegen object ooit gemaakt door de mens.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…
Het zonnestelsel: Enceladus (maan Saturnus)Het zonnestelsel: Enceladus (maan Saturnus)Enceladus is een maan die behoort bij de planeet Saturnus. De zeer koude maan is het witste en meest reflecterende hemel…
Het zonnestelsel: NeptunusHet zonnestelsel: NeptunusNeptunus is de achtste planeet vanaf de zon gezien en is in het jaar 1846 ontdekt. Deze typisch blauwe planeet is de vie…
Kosmische gouden platen op weg naar de sterrenKosmische gouden platen op weg naar de sterrenAan de ruimtesondes Pioneer-10 en 11, maar ook aan de Voyager-1 en 2, zijn op kosmische gouden platen bijzondere boodsch…

Meest logische plek voor buitenaards station: maan EuropaMeest logische plek voor buitenaards station: maan EuropaRuimtevaart, -verkenning, de zoektocht naar exoplaneten en buitenaardsleven spreekt velen tot de verbeelding. Ondanks da…
Mars One - Leven op Mars (planeet)Mars One - Leven op Mars (planeet)Hoe spannend is het om een nieuw leven op te bouwen op een hele andere planeet. Het is nu mogelijk namens een Nederlands…
Bronnen en referenties
  • http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/149508/dat-hele-kleine-stipje-dat-zijn-wij-de-aarde-van-18-miljard-kilometer-video.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 15-10-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.