De zoektocht naar buitenaardse signalen

De zoektocht naar buitenaardse signalen Met behulp van diverse telescopen proberen wetenschappers signalen op te vangen die een buitenaardse oorsprong kunnen hebben. Het onderzoeksteam van de NASA (SETI), heeft in het verleden éénmaal een onbekend signaal ontvangen. Het signaal was zeer bijzonder, omdat het zich binnen een bepaald bereik bevond. Hierdoor is op te maken dat het signaal waarschijnlijk niet van een natuurlijke bron afkwam. Helaas is het signaal niet meer teruggevonden, waardoor het signaal niet geverifieerd kan worden. Wetenschappers en onderzoekers hopen zelf ooit signalen te kunnen sturen naar bewoonbare exoplaneten. Niet alle wetenschappers zijn het hierover met elkaar eens, omdat het desastreuze gevolgen kan hebben voor de mensheid en het leven op Aarde dat we nu kennen.

Buitenaardse signalen


Onderzoek bij de NASA

SETI dat een onderdeel is van de NASA, luistert al vele jaren de hemel af op zoek naar tekens van buitenaards leven. Dit gebeurt door middel van een groot netwerk van telescopen. Omdat er een grote hoeveelheid data ontstaat, zijn er supercomputers nodig om de data te kunnen verwerken. Om deze reden is men een project gestart waarbij iedereen een steentje bij kan dragen. Door middel van de software SETI@home, is het mogelijk om de rekenkracht van particuliere pc's ter beschikking te stellen.

Radiosignalen

Radiosignalen reizen in de ruimte met een snelheid van zo'n driehonderd duizend kilometer per seconde. Dit staat gelijk aan de snelheid van het licht.

Eerste radiosignalen

Onze eerste radiosignalen hebben de meest nabije sterren bereikt. Deze uitzendingen bevatten beeldmateriaal van de eerste maanlanding en de Tweede Wereldoorlog. Wanneer buitenaardse wezens onze tv signalen decoderen, zien ze deze beelden van de twintigste eeuw.

Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Natuurlijke signalen

De bekende signalen die uit de ruimte komen, hebben een natuurlijke bron. Deze signalen zijn over meerdere frequenties op te merken. Pulsars zijn neutronensterren die electromagnetische signalen uitzenden. Vanwege de snelle en krachtige pulsen, zijn pulsars eenvoudig te herkennen. Supernova's zenden eveneens radiosignalen uit. De zogenaamde "krabnevel" is hier een voorbeeld van. Deze supernova bevindt zich enkele honderdduizenden lichtjaren van ons vandaan. De signalen die we hiervan ontvangen zijn hierdoor honderdduizenden jaren geleden ontstaan.

Het "WOW!" signaal

SETI heeft in 1977 een bijzonder signaal ontvangen vanuit de ruimte. De wetenschapper die het signaal ontdekte, heeft het signaal het "WOW" signaal genoemd. Dit is wat hij als eerste opschreef na de ontdekking hiervan. Het signaal duurde in totaal 72 seconde. De metingen laten zien dat het signaal zich binnen een bepaalde frequentie bevindt. Hieruit valt op te maken dat het signaal mogelijk een kunstmatige oorsprong had. Het signaal heeft zich sindsdien niet weten te herhalen. Hierdoor is het niet mogelijk om het op deze manier te verifiëren. Na het WOW signaal, is er geen ander signaal meer gevonden dat zo indrukwekkend is. De signalen die hierna waren ontvangen, verdwenen weer in een rap tempo.

Een herhalend signaal

Wetenschappers denken dat er een mogelijkheid is dat buitenaardse beschavingen elke levensvatbare planeet "wakker" proberen te schudden. Dit zou dan gebeuren door af en toe een signaal te sturen naar de planeten. Wanneer het om en om zou gebeuren, zou het kunnen betekenen dat het WOW signaal later opnieuw verstuurd zou worden. Hier zouden beschavingen antwoord op moeten geven door een signaal terug te sturen.

Contact leggen met buitenaardse beschavingen

Wetenschappers filosoferen over hoe er contact gelegd kan worden met verre buitenaardse beschavingen. Telescopen zoals de Spitzer en Kepler vinden regelmatig exoplaneten waar er kans op leven is. Hierdoor weten onderzoekers waar men eventueel een signaal naar toe kan sturen. Hiernaast moeten er planeten geselecteerd worden die niet te ver van de Aarde afstaan.

Eventuele risico's

Met de tijd zijn wetenschappers steeds meer gaan nadenken over de eventuele gevolgen van het uitzenden van signalen. Er bestaat een mogelijkheid dat buitenaardse beschavingen kwaadaardig kunnen zijn. Wanneer deze beschavingen het bestaan van de Aarde ontdekken, zou het negatieve gevolgen kunnen hebben.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…
De Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in ChiliDe Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in ChiliWetenschappers willen in 2025 met behulp van een mega-telescoop de ruimte onderzoeken. Dit geeft onderzoekers de mogelij…
Wat is de Fermiparadox?Wat is de Fermiparadox?De mens heeft een zwak voor buitenaards leven, dat staat vast. Er wordt steeds meer en beter gezocht naar ander leven, o…
Buitenaards levenDe vraag 'Hoe is het idee van buitenaards leven ontstaan?' zal centraal staan in dit artikel. Zaken als de grootte van d…

De verspreiding van dwergsterren in het heelalDe verspreiding van dwergsterren in het heelalSterren zijn geclassificeerd in verschillende types. Deze classificering is gebaseerd op de spectrale eigenschappen en t…
Wonen op Mars: de toekomst is (bijna) hierWonen op Mars: de toekomst is (bijna) hierOverbevolking, klimaatveranderingen, al of niet door broeikaseffect, kernoorlogen, uitputting van grondstoffen, watertek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ESO José Francisco Salgado (josefrancisco.org), Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wow!-signaal
  • http://www.universetoday.com/93754/35-years-later-the-wow-signal-still-tantalizes/
  • http://en.m.wikipedia.org/wiki/Crab_Nebula
  • Afbeelding bron 1: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.