Alles over sterrenregens (Perseïden)

"Kijk mam! Een vallende ster!" Is een opmerking die ouders vaak horen wanneer zij met kinderen op vakantie zijn. Dit komt doordat de aarde ieder jaar rond augustus door een stofwolk trekt, genaamd de Perseïden. Deze wolk zorgt voor een zeer groot aantal vallende sterren gedurende een periode van ongeveer twee weken. In augustus geen vallende ster gezien? Treur niet! Er zijn meer mogelijkheden om toch nog een vallende ster te zien! Meer hierover in dit artikel.

Het ontstaan van een sterrenregen (Perseïden)

Iedere zomer trekt de aarde door een wolk van ruimtestof. Deze wolk, genaamd Perseïden, is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle en bestaat uit ruimteafval, stofdeeltjes, steentjes en stukjes gruis. Wanneer de komeet dicht in de buurt van de zon komt smelt het ijs binnenin de komeet, dit komt er vervolgens aan de oppervlakte uit via zijn geisers. Dit veroorzaakt een grote hoeveelheid stof.Wanneer de aarde zichzelf een baan door deze stofwolk waant, zullen er grote hoeveelheden vallende sterren te zien zijn. Dit komt doordat het ruimteafval in botsing raakt met de atmosfeer van de aarde en vervolgens verbrandt in de dampkring. Hierdoor zijn er vanaf eind juli betrekkelijk veel vallende sterren te bewonderen.

De sterrenregen in werking

Wanneer de aarde door een stofwolk trekt, wordt de aarde gebombardeerd door kleine stukjes stof. Deze stofdeeltjes worden aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde. Deze stofdeeltjes botsen hierdoor met de atmosfeer van de aarde, om vervolgens te verbranden in de dampkring. Dit alles speelt zich af op zo'n 80 tot 100 kilometer hoogte. Het stofdeeltje, nu officieel een meteoriet, wordt afgeremd door de aardse atmosfeer. Dit proces veroorzaakt een zeer sterke wrijving. Hierdoor zal de lucht rondom het stofdeeltje oplichten. Dat is het fenomeen wat men op aarde ziet als een vallende ster.

Radiant

De stofdeeltjes liggen allemaal ongeveer in de zelfde baan, zo kan je vanaf de aarde de vallende sterren meestal op 1 punt zien verschijnen. Dit noemt men de radiant. In de paar dagen dat de aarde door een stofwolk beweegt, zal dit punt langzaam verschuiven. Veel zwermen worden vernoemd naar het sterrenbeeld waar hun radiant zich in bevind.

ZwermTijd verschijningRadiant in sterrenbeeldKomeet
Perseïden1-15 augustusPerseusSwift-Tuttle
Orioniden21-22 oktoberOrionKomeet van Halley
Leoniden13-17 novemberLeeuw (Leo)Komeet Tempel-Tuttle

Hoogtepunt dit jaar

Dit jaar (2010) was de sterrenregen Perseïden zeer goed te zien. Dit kwam omdat de maan extra vroeg verdween. Vooral op donkere open plekken was de sterrenregen zeer goed te bewonderen. Helaas was het op veel dagen slecht weer, hierdoor kon de bewolking soms het kijkplezier bederven. Desalniettemin was de sterrenregen van 2010 een absoluut hoogtepunt!
heel erg goed kon bewonderen omdat je weinig last zou hebben van lichtvervuiling van de maan.
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vallende sterrenregen (meteorenzwerm)Vallende sterren. Wie heeft er als kind niet een keer een wens gedaan als hij dit magische schouwspel aan de inktzwarte…
Vallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVoor astronomieliefhebbers is augustus een topmaand. In deze maand zijn er immers heel veel vallende sterren te zien. Ti…
Vallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwermVallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwermDe Orioniden-meteorenzwerm verschijnt van 16 tot 26 oktober aan de sterrenhemel. Een zwerm van meteoren worden ook wel v…
Vallende sterren in november: de Leoniden-meteorenzwermVallende sterren in november: de Leoniden-meteorenzwermDe Leoniden-meteorenzwerm komt van 13 tot 18 november tevoorschijn aan de hemel. Meteorenzwermen of vallende sterren zij…

Mars, een enkeltje alstublieftMars, een enkeltje alstublieftEen bemande ruimtereis naar Mars is voor de verre toekomst, maar er bestaan concepten die de haalbaarheid van zo'n onder…
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 11-08-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.