Kepler-37b – Ontdekking van een planeet

Kepler-37b – Ontdekking van een planeet Sterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze een nieuwe planeet. Kepler-37b is een kleine planeet die in februari 2013 wordt ontdekt. Hij is iets groter dan de maan en kleiner dan Mercurius, maakt NASA bekend, en is tot nu toe de kleinste planeet buiten ons zonnestelsel. De sterrenkijkers zijn dolenthousiast. De planeet ontleent zijn naam aan een zeventiende eeuwse astronoom.
Bron: NASA/Ames/JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA/Ames/JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ontdekking van Kepler-37b

Op 20 februari 2013 maakt NASA bekend dat het een nieuwe planeet heeft ontdekt die iets groter is dan de maan en iets kleiner dan Mercurius. Een kunstenaar maakt in opdracht van NASA een artistieke impressie van de line-up van planeten, om de maat van de nieuwe ontdekking aanschouwelijk te maken. Kepler-37b staat achterin de rij, tussen de maan en Mercurius in.

Een derde van de Aarde

De nieuw ontdekte planeet meet ongeveer een derde van de Aarde en bestaat waarschijnlijk uit gesteente en is heel heet. De planeet heeft geen atmosfeer en water ontbreekt geheel. De diameter is 3860 kilometer, dat ongeveer zo groot is als de maan die om de aarde draait.

Ster Kepler-37

Kepler-37b draait met nog twee planeten rond de ster Kepler-37 en is de binnenste van de drie. Kepler-37 staat op 210 lichtjaren ver van de aarde verwijderd. Elke 13 dagen draait de planeet om de gastheer ster, waarmee een jaar daar dus niet langer dan 13 dagen duurt. De ster is te vergelijken met onze zon, alleen iets koeler.

Baan om de ster

De drie planeten hebben elk hun eigen baan om de ster:
  • Kepler-37b: 13 dagen
  • Kepler-37c: 21 dagen
  • Kepler-37d: 40 dagen

Satelliet van de NASA

De planeet is ontdekt door de Kepler-satelliet die in 2009 door de NASA werd gelanceerd. NASA stuurde de satelliet op Kepler-mission. De Kepler-satelliet meet continu de helderheid van sterren en heeft er 150.000 in het vizier. Uit de helderheid van de sterren en de variaties daarin, haalt NASA informatie. Als een planeet voor een ster langs beweegt, is de helderheid van de ster iets minder. Deze dipjes in helderheid geven informatie over de planeet.

Planeetstelsel

Planeetstelsels verschillen veel van elkaar. Er is nog niet een zonnestelsel ontdekt dat gelijkenissen vertoont met het onze.
De meeste planeten die ontdekt worden zijn groot, zoals Jupiter, de grootste van ons zonnestelsel.
De ontdekking van Kepler-37b is bijzonder omdat hij zo klein is, kleiner dan de planeten van ons zonnestelsel:
  • Zon;
  • Mercurius;
  • Venus;
  • Aarde;
  • Mars;
  • Jupiter;
  • Saturnus;
  • Uranus;
  • Neptunus.

Kepler en de supernova

De missie en de planeet zijn genoemd naar Johannes Kepler, ook wel geschreven als Johannes Keppler. De Duitser leefde van 1571 tot 1630 en was astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige. Hij werd vooral bekend door zijn berekening van de planeetbewegingen. Hij formuleerde daarop wetten die de Wetten van Kepler zijn gaan heten.

Keplers supernova

In 1604 publiceerde hij over de Nieuwe Ster, die hij in dat jaar aan de hemel had gezien. De Nieuwe Ster is een supernova, die nu SN 1604 heet en Keplers supernova wordt genoemd. Het is een nieuwe ster in het sterrenbeeld Schutter, samen met Jupiter, Saturnus en Mars. Het verbijsterde destijds de wereld.

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…
Mercurius (planeet)Mercurius is de planeet die het dichtste bij de zon staat, op zo’n 60 miljoen kilometer afstand. Aan de kant van de zon…
Uitvinders: Johannes KeplerUitvinders: Johannes KeplerJohannes Kepler was een groot wetenschapper en we borduren op veel van zijn uitvindingen voort. Uitvinder bij uitstek. Z…
Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Jupiter is de grootste van de acht planeten binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme grote bol van gas die van binnen…

Waar komt de maan vandaan?Waar komt de maan vandaan?De ontstaansgeschiedenis van de maan blijft een raadsel. Daar waar men het aanvankelijk eens was over de botsingstheorie…
Exoplaneten en buitenaards levenExoplaneten en buitenaards levenHet is de fascinatie van jong tot oud: buitenaards leven, sterren, melkwegstelsels en exoplaneten. De technieken worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA/Ames/JPL Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Leeuwarder Courant
  • www.nasa.gov
  • www.uva.nl
  • www.scientias.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler geraadpleegd op 30 mei 2015
  • Afbeelding bron 1: NASA/Ames/JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.