InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > De Westerbork Synthese Radio Telescoop

De Westerbork Synthese Radio Telescoop

De Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) is op 24 juni 1970 in gebruik genomen als de meest gevoelige radiotelescoop ter wereld en de opvolger van de Dwingeloo Radiotelescoop. Na diverse upgrades behoort de WSRT nog steeds tot een van de beste ter wereld. De WSRT wordt beheerd door stichting Astron en is gevestigd op het voormalig kamp Westerbork.

Opbouw van de telescoop

Bron: Onderwijsgek / Wikimedia CommonsBron: Onderwijsgek / Wikimedia Commons
De WSRT bestaat uit veertien schotelantennes ieder met een doorsnede van 25 meter. Oorspronkelijk bestond de WSRT uit twaalf schotels, met een totale afstand van 1,6 km tussen de eerste en de laatste schotel. Later zijn er twee schotels bij geplaatst waardoor de totale afstand tussen de eerste en laatste werd vergroot tot 2,7 km.

Vier schotels zijn verrijdbaar over een rails de overige tien staan vast. De tien vaste schotels staan exact 144 meter van elkaar af.
De schotels zijn genummerd van 0 t/m 9 en van A t/m D. Hieronder zie je een satellietfoto van de Westerbork Telescoop. Als je goed kijkt zie je bij A,B,C en D een rails lopen. Deze schotels kunnen verreden worden om zo een grotere of kleinere telescoop te simuleren.

Satellietfoto Westerbork Telescoop


Rond de telescoop is een radiovrije zone ingesteld. In deze zone mogen geen auto's rijden en telefoons moeten uit staan. Dit is gedaan om de storing zoveel mogelijk te beperken.

Radioastronomie

.
Radioastronomie bestudeerd objecten in de ruimte op radiofrequenties. Radiogolven vanuit de ruimte zijn voor het eerst ontdekt in 1930 door Karl Jansky. Radiogolven zijn een vorm van elektromagnetische straling net als zichtbaar licht of X-Rays en Gamma Rays. Het verschil met zichtbaar licht is dat radiogolven een langere golflengte hebben en een lagere frequentie.

Radio-synthese

Door middel van radio-synthese is het mogelijk om met meerdere radiotelescopen een hele grote radiotelescoop te simuleren.
Doordat de WSRT schotels op een oost-west lijn staan en door de draaiing van de aarde is het mogelijk om een radiotelescoop te simuleren van bijna 3km doorsnede. Een enkele telescoop van die grote is onmogelijk te bouwen.

De twee grootste beweegbare radiotelescopen zijn de Green Bank Telescope in de Verenigde Staten en de Effelsberg-telescoop in Duitsland; beide hebben een doorsnee van 100 meter. De Arecibo-radiotelescoop op Puerto Rico is 300 meter in doorsnee, maar is gebouwd in een dal en kan alleen recht omhoog kijken.

Very Long Baseline Interferometry (VLBI)
VLBI maakt gebruik van dezelfde principes als de WSRT maar dan op wereldwijde schaal. Met VLBI wordt een object met meerdere radiotelescopen tegelijk waargenomen. Al deze data wordt dan opgenomen op harde schijven en naar een correlator gestuurd. Een correlator combineert al deze data om zo een grote radiotelescoop te simuleren.

Meet Frequenties

De WSRT heeft een speciale ontvanger genaamd de MFFE (Multi Frequency Front End). Het MFFE bestaat uit meerdere ontvangers. Als er gemeten moet worden op een bepaalde frequentie draait de juiste ontvanger voor de opening, vergelijkbaar met een revolver. Dit heeft als grote voordeel dat er snel verschillende frequenties achterelkaar gemeten kunnen worden.

GolflengteFrequentiebereik
UHF high 43-25 cm 700-1200 MHz
UHF low 120-65 cm 250-460 MHZ
3,6 cm8150-8650 MHz
6 cm4770-5020 MHZ
13 cm2215-2375 MHZ
18 cm1590-1750 MHz
21 cm1200 - 1450 MHZ
49 cm650-620 MHZ
92 cm310-390 MHz

Apertif

In 2014 is er een begin gemaakt om de huidige MFFE ontvangers te vervangen door een nieuw type ontvanger genaamd Apertif.
Apertif heeft als doel een groter ontvangstoppervlak te krijgen door meer ontvangers in het focuspunt van de telescoop te plaatsen. In plaats van een ontvanger zullen er met Apertif een heel cluster van ontvangers in het focuspunt van elke telescoop komen.

Door het vergroten van het ontvangstoppervlak kunnen astronomen grotere delen van de hemel sneller onderzoeken.

Radiobronnen

Radiobronnen die de WSRT zoal observeert zijn:
  • Pulsars
  • Quasars
  • Sterren
  • De zon
© 2014 - 2017 Kasperb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in Drenthe: route rond WesterborkFietsen in Drenthe: route rond WesterborkWesterbork heeft veel te bieden en is het begin- en eindpunt van de hier beschreven fietsroute van 22 km lang. De route…
De uitvinding van de microscoop, verrekijker en telescoopDe uitvinding van de microscoop is een ingewikkeld verhaal. Meerdere mensen claimen de microscoop te hebben uitgevonden.…
Rijbewijs voor slechtzienden met de telescoopMensen die slechtziend zijn ,kunnen in bepaalde gevallen toch hun rijbewijs halen. Dit kan door gebruik te maken van een…
Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) en LofarWesterbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) en LofarRadiostraling uit het heelal wordt wereldwijd opgevangen door telescopen. Dit is radiostraling die uitgezonden wordt doo…
Samenvatting ANW: Het HeelalSamenvatting ANW: Het HeelalANW is een verplicht vak in de bovenbouw van alle Havo en Vwo klassen. ANW wordt vaak in het vierde of vijfde leerjaar g…
Bronnen en referenties
  • http://www.astron.nl/radio-observatory/astronomers/wsrt-astronomers
  • http://www.astron.nl/radio-observatory/astronomers/wsrt-guide-observations/3-telescope-parameters-and-array-configuration
  • www.jive.nl
  • Foto Source Wikipedia Author Onderwijsgek
  • Afbeelding bron 1: Onderwijsgek / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "De Westerbork Synthese Radio Telescoop"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Kasperb
Laatste update: 16-10-2014
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!