Sterrenbeelden aan de hemel: Orion, Stier, Tweelingen

Sterrenbeelden aan de hemel: Orion, Stier, Tweelingen Orion is zonder twijfel een van de meest mooie en opvallende sterrenbeelden aan de hemel. Het sterrenbeeld, dat omgeven wordt door sterrenbeelden als Stier, Haas en Tweelingen, heeft volgens velen de vorm van een zandloper. Orion is, evenals de Grote Beer, een goed zichtbaar ijkpunt om andere opvallende sterrenbeelden en sterren (zoals Sirius, Castor en Pollux) aan het firmament te lokaliseren - en dat zonder telescoop!

Orion, de zandloper

Orion is ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende sterrenbeelden: op het noordelijk halfrond, waaronder Nederland, is deze opvallende verschijning vooral in de winter zeer goed zichtbaar.
We hebben het hier uiteraard over waarneming met het blote oog; net als bij de Grote Beer (klik hier voor artikel) is een telescoop hier totaal geen vereiste. Het sterrenbeeld Orion, dat de vorm van een zandloper heeft (zie afbeelding), bestaat uit meerdere sterren, waarvan de oranje reuzenster Betelgeuze (linksboven) en Rigel (rechtsonder) bekende namen zijn. Orion, dat als bijnaam 'Jager' geniet, kent tevens drie typerende sterren in het midden, die een soort riem vormen. Deze drie sterren - Alnitak, Alnilam en Mintaka - worden ook wel aangeduid als 'gordelsterren'.

Stier, Tweelingen en Voerman

Het sterrenbeeld Stier (Taurus) grenst aan Orion. Om het sterrenbeeld Stier te vinden, kun je de denkbeeldige lijn tussen de drie gordelsterren verder (omhoog) doortrekken. Herkenbaar is hier onder meer de oranje ster Aldebaran. Nog makkelijker is het om het - tevens aan Orion aangrenzende - sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) te vinden, aangezien deze twee opvallende sterren bevat. Trek een denkbeeldige lijn van Rigel (rechtsonder) naar Betelgeuze (linksboven) en trek deze een stukje door totdat je twee opvallende sterren ziet: Castor en Pollux. Deze twee sterren maken deel uit van het sterrenbeeld Tweelingen. Tweelingen maakt, evenals Stier, deel uit van de tekens van de dierenriem of zodiak (klik hier voor meer informatie). Een ander opvallend sterrenbeeld is Voerman (Auriga), ook wel Wagenman genoemd. Dit stervormige sterrenbeeld is een eind boven (de rechtopstaande zandloper van) Orion te vinden - in de buurt van de Stier - en kent onder meer de heldere ster Capella.

Sirius en Grote Hond

Zeer de moeite waard aan het firmament is ook de ster Sirius, de meest heldere ster die we - na de zon - met onze ogen kunnen zien. Deze sterk schijnende ster, die deel uitmaakt van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Maior), is te vinden door de denkbeeldige lijn tussen de drie gordelsterren niet omhaag, maar juist omlaag door te trekken. Je komt vanzelf uit bij Sirius - niet te missen - en de andere sterren van het sterrenbeeld Grote Hond. Het laat zich raden waarom Sirius ook wel als de 'Hondsster' wordt aangeduid.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakSterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakOf je nou over een telescoop beschikt of niet, je hebt vast wel eens gehoord van het sterrenbeeld Grote Beer, de zogenaa…
Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Vele volkeren hebben zich in de geschiedenis beziggehouden met de bestudering van de sterrenhemel, in het bijzonder de v…
Helderste ster van de nachtelijke hemel: Sirius (Hondsster)Helderste ster van de nachtelijke hemel: Sirius (Hondsster)De ster Sirius is de helderste ster van de nachtelijke hemel en staat relatief dichtbij de aarde. De ster hoort bij het…
Tien interessante sterrenbeelden voor in de herfst en winterTien interessante sterrenbeelden voor in de herfst en winterDe herfst en winter zijn bij uitstek de seizoenen om de nachtelijke hemel te gaan bewonderen. Dit kan gedaan worden met…

Leven op Mars, eindelijk!Leven op Mars, eindelijk!In Januari 2009 maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat er enorme hoeveelheden Methaan op de planeet Mars zijn aange…
Van het geocentrisme naar het heliocentrismeHet geocentrische wereldbeeld was in de Klassieke Oudheid in Griekenland ontstaan door Aristoteles (ca. 384 – 322 v. Chr…
Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 06-01-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.