Wat draait er allemaal rond de zon?

Wat draait er allemaal rond de zon? Was het vroeger vrij eenvoudig met een paar planeten, wat manen en planetoïden, is het tegenwoordig met dwergplaneten, TNO's, Plutoide, Plutino's, Oortwolk en Kuipergordel een stuk drukker geworden. Hieronder een overzicht om het allemaal weer op een rijtje te krijgen.

De Zon

In het midden van het zonnestelsel staat de zon. Het is veruit het grootste object van het zonnestelsel. De zon neemt 99,86% van de massa in het zonnestelsel voor haar rekening. Zo'n beetje alles dus.

De binnenplaneten

De binnen planeten liggen allemaal binnen de planetoïdengordel. Dit zijn in volgorde Mercurius, Venus, Aarde en Mars. Alleen de Aarde en Mars zijn in het bezit van manen. De Aarde wordt vergezeld door de Maan. Mars heeft de manen Phobos en Deimos om zich heen draaien. Echter in 2002 is er een planetoïde ontdekt die al meer dan 7000 jaar gevangen wordt gehouden door de zwaartekracht van Venus en over 500 daarvan los zal komen. De code voor deze planetoïde is 2002 VE 68 en de status die het gekregen heeft is quasi-maan. Naast deze objecten zijn er nog talloze planetoïden die in de banen van de planeten kunnen komen. Enkele markante voorbeelden zijn planetoïde 1999KW4 die zelfs in het bezit is van een eigen maantje 1999KW4 Beta, planetoïde Toutatis die eruit ziet als een gigantische aardappel en Sisyphus een bijzonder grote planetoïde met een doorsnee van ongeveer 10 kilometer die de baan van de aarde kruist.

De planetoïdengordel

De planetoïdengordel is een hoge concentratie planetoïden die draaien rond te zon tussen de banen van Mars en Jupiter.
Men vermoedt dat er meer dan een miljoen planetoïden in de gordel draaien en enkele honderden zijn groter dan 100 km.
Bekende planetoïden in de planetoidengordel zijn Palas, Vesta, Juno en Astraea. In de planetoïdegordel draait ook nog de dwergplaneet Ceres mee. Ceres heeft een diameter van ongeveer 1000 km en is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de massa van de planetoïdengordel.

De buitenplaneten

Er zijn vier buitenplaneten die allemaal in het bezit zijn van tientallen manen. In volgorde zijn dat Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Trans Neptunisch Objecten (NTO of plutino)

Zoals de naam al aangeeft, objecten zoals planetoïden en dwergplaneten die zich buiten de baan van Neptunus bevinden.
De zogenaamde Kuipergordel bevindt zich buiten de baan van Neptunus. In deze gordel zijn miljarden van ijs en steen gemaakte objecten te vinden. De beroemdste is de dwergplanet Pluto. Voorheen nog gekwalificeerd als de negende planeet. Pluto is in het bezit van maar liefst vier manen, dit zijn Charon, Nix, Hydra en de recentelijk ontdekte maan met de code S/2011P1. Andere dwergplaneten zijn Haumea met zijn manen Hi'iaka en Namaka en de dwergplaneet MakeMake. Daarnaast zijn er nog een handvol kandidaat-dwergplaneten die nog wachten op de titel dwergplaneet. Voorbeelden daarvan zijn Quaoar, Varuna, Huyda en Ixion.

Scattered disk object (SDO)

Dit zijn objecten die nog verder van de zon liggen dan de objecten in de Kuipergordel. Het zijn planetoïden die vaak een behoorlijk elliptische baan rond de zon beschrijven. Er zijn er enkele honderden van ontdekt waarvan de dwergplaneet Eris, met haar maan Dysnomia, de beroemdste is. Ook hier zijn kandidaat dwergplaneten waargenomen.

De Oortwolk

Om kometen te kunnen verklaren wordt er verondersteld dat er in een gebied nog verder van de zon dan de Kuipergordel, een stabiele wolk bevindt waar vele miljoenen komeet achtige objecten aanwezig zijn. Zowel uit de Kuipergordel als uit deze Oortwolk kunnen kometen richting de zon gaan. Het beroemdste object in de Oortwolk is de dwergplaneet Sedna.

Verder is het zonnestelsel bezaaid met meteorieten, stukjes steen of ijs, interplanetair stof, ruimte afval gemaakt door mensen, satellieten en heliumwolken. Deze komen overal in het zonnestelsel voor.
© 2011 - 2024 Tom4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pluto is geen planeet!Pluto is geen planeet!Sinds jaar en dag staat Pluto bekend als de 9e planeet van ons zonnestelsel. Toch zijn er altijd vraagtekens blijven bes…
De Oortwolk rond ons zonnestelselRecente astronomische ontdekkingen onthullen een fascinerende structuur binnen ons zonnestelsel. Het lijkt opgebouwd uit…
De KuipergordelDe KuipergordelDankzij onderzoek met de Hubble-telescoop is er een enorme vooruitgang geboekt in het in kaart brengen van ons zonnestel…
De Oortwolk, een hypothetische wolk rondom het zonnestelselDe Oortwolk, een hypothetische wolk rondom het zonnestelselDe Oortwolk is een hypothese die door de astronoom Jan Hendrik Oort bedacht is. Er zijn door de jaren heen steeds meer a…

Venus, planeet in ons zonnestelselVenus, planeet in ons zonnestelselVenus is een planeet dat behoorlijk dicht bij de zon staat. Hij is namelijk de tweede planeet vanaf de zon. Hierdoor is…
Het ontstaan van de maanHet ontstaan van de maanEr zijn verschillende theorieën die verklaren hoe de maan is ontstaan. De ene theorie is nog fantastischer dan de andere…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedia of the solar system. P.R.Weissman
Tom4u (8 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.