Venus, planeet in ons zonnestelsel

Venus, planeet in ons zonnestelsel Venus is een planeet dat behoorlijk dicht bij de zon staat. Hij is namelijk de tweede planeet vanaf de zon. Hierdoor is de gemiddelde temperatuur 480 graden Celsius en is zelfs warmer dan Mercurius. De planeet is vernoemd naar de Romeinse godin Venus.

Inhoud


Algemene gegevens

  • Diameter: 12.104 km
  • Massa: 8,856 x 10^24 kg
  • Rotatietijd: 224,65 dagen
  • Samenstelling van de kern: ijzer en nikkel.
  • Manen: geen

Baan

In tegenstelling tot de vele andere hemellichamen, heeft Venus een baan van een bijna perfecte cirkel. Op Venus duurt een dag langer dan een jaar. Dat betekent dus dat de planeet zich erg traag om zijn as draait. Voor een omloop om de zon heeft de planeet 224,7 dagen van 24 uur per dag nodig. Een aardse dag duurt daar 243 dagen lang.

De oppervlakte

Op het oppervlak van de planeet kun je twee hooglanden onderscheiden: Ishtar Terra en Aphrodite Terra. Tussen deze hooglanden vind je diepe dalen. Meteorieten raken over het algemeen de oppervlak niet door de dikke atmosfeer en zijn dus vaak al uiteengevallen. Hierdoor vind je weinig kraters op Venus. De korst van Venus is continu in beweging. Dat komt niet door tektonische platen maar door constante vulkaanuitbarstingen. De planeet heeft namelijk talloze vulkanen op het oppervlak. Wel zijn de meeste vulkanen inactief.

De atmosfeer

Het wolkendek draait sneller dan de planeet zelf waardoor er grote windsnelheden op de planeet te vinden zijn die op kunnen lopen tot 100 meter per seconde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide. De koolstofdioxide versterkt het broeikaseffect waardoor de gemiddelde temperatuur van Venus 480 graden Celsius is. De warmte samen met de hoge druk en de grote concentratie koolstofdioxide zorgt ervoor dat er geen bekende vorm leven mogelijk is op de planeet.

De kern

De kern van Venus heeft een diameter van 3000 km en bestaat vooral uit ijzer. Om de kern heen bevindt zich de mantel van gesmolten gesteente gevolgd door 50 km dikke korst.

De Venusovergang

De Venusovergang houdt in dat Venus in zijn baan rond de zon zich precies tussen de zon en de aarde bevindt. Er ontstaat dan een zwarte vlek die te zien is op de zon. Dit verschijnsel is komt maar weinig voor.
© 2012 - 2024 Olivi3r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Venus (tweede planeet)Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in het zonnestelsel. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte en zwaart…
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…
Het zonnestelsel: VenusHet zonnestelsel: VenusDe planeet Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel, een buurman van onze aarde die de derde…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…

Jupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter is vanaf de zon gezien de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Deze gasreus, welke voornamelijk uit gas bestaat,…
Wat draait er allemaal rond de zon?Wat draait er allemaal rond de zon?Was het vroeger vrij eenvoudig met een paar planeten, wat manen en planetoïden, is het tegenwoordig met dwergplaneten, T…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/venus.html
Olivi3r (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.