Jupiter, planeet in ons zonnestelsel

Jupiter, planeet in ons zonnestelsel Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Deze gasreus, welke voornamelijk uit gas bestaat, is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Gasreuzen worden ook wel Joviaanse planeten genoemd, wat "Jupiterachtig" betekend. De planeet is vernoemd naar de Romeinse oppergod Jupiter.

Algemene gegevens

  • Diameter: 142.984 km
  • Massa: 1,899×10^27 kg
  • Rotatietijd: 9,84 uur
  • Samenstelling van kern: ijzer en nikkel

Massa

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Zijn massa is bijna 2,5 keer zo groot als alle andere planeten van ons zonnestelsel bij elkaar en maar 10 keer zo klein als de zon. Wel heeft de planeet een lage totale dichtheid omdat het vooral uit gas bestaat.
De hitte die de planeet produceert is even groot als de hitte die deze krijgt van de zon via zonlicht. Die enorme warmte die Jupiter zelf produceert, komt tot stand door de zogenoemde "Kelvin-Helmholtzmechanisme". Dit is een astronomisch effect dat ontstaat als de oppervlakte van de planeet afkoelt, de druk veel groter wordt waardoor warmte ontstaat. Ook op de planeet Saturnus vindt dit proces plaats.

Atmosfeer

De atmosfeer van Jupiter bestaat voornamelijk uit helium en waterstof. Omdat Jupiter geen oppervlakte heeft, begint de atmosfeer op het punt in de lucht waar er sprake is van een druk van 10 bar. De planeet is op de meeste plekken bedekt met wolken met een samenstelling van ammonium kristallen en ammonium hydrosulfide, welke te vinden zijn op verscheidene hoogtes.
De gemiddelde windsnelheid op de meeste plekken op Jupiter bedraagt ongeveer 100 km/u. De grote rode vlek vormt een uitzondering.

Rode vlek

Ten zuiden van de evenaar van de planeet is er een grote rode vlek te zien. Deze vlek is ontstaan uit een zogenoemde "anti-cycloon". Hier is de luchtdruk veel hoger ten opzichte van de rest van de oppervlakte van de planeet wat grootschalige stormen als gevolg heeft.

Nieuwe rode vlek

In 2006 is een nieuwe rode vlek ontstaan. Deze ontstond nadat 3 witte vlekken zich met elkaar fuseerden tot de nieuwe rode vlek. Deze nieuwe rode vlek is weliswaar kleiner dan de eerste rode vlek, maar deze groeit nog steeds.

Kern

De kern van Jupiter bestaat uit nikkel (8%), Ijzer (90%) en gesteentes (1%). De temperatuur is daar rond de 25000 Kelvin. om de kern heen zit een enorme laag gas dat bestaat uit waterstof en helium. Tevens bevat de laag gas een laag gehalte van koolstofdioxide, methaan en ethaan.

Manen

Jupiter heeft ongeveer 63 manen met een baan om Jupiter zelf heen. De vier grootste manen waren in 1610 gespot door Galileo Galilei. Deze vier manen worden tot op de dag van vandaag de Galileïsche manen genoemd

Ringen

Net zoals Saturnus heeft Jupiter ook ringen. Deze ringen bestaan voornamelijk uit stofdeeltjes en ijsdeeltjes. De binnenste ring wordt de 1979 J1R genoemd. Deze is ontstaan na inslagen van meteorieten op twee manen van Jupiter.
© 2012 - 2024 Olivi3r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Jupiter is de grootste van de acht planeten binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme grote bol van gas die van binnen…
Jupiter (de eerste planeet voorbij de planetoïdengordel)Jupiter is de eerste planeet voorbij de planetoïdengordel. Deze planeet is het grootste en het zwaarst: even zwaar als a…
Het zonnestelsel: SaturnusHet zonnestelsel: SaturnusSaturnus is vanaf de zon gezien de zesde planeet van het zonnestelsel. Het is de een na grootste planeet en hij behoort…
Jupiter: de grootste planeet binnen ons zonnestelselJupiter: de grootste planeet binnen ons zonnestelselJupiter is de grootste planeet binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme gasbol met een enorme magnetische kracht en hi…

De zon, ster in ons zonnestelselDe zon, ster in ons zonnestelselDe zon is het middelpunt van ons zonnestelsel. Alle planeten in ons zonnestelsel draaien erom heen. Door de zon is er le…
Venus, planeet in ons zonnestelselVenus, planeet in ons zonnestelselVenus is een planeet dat behoorlijk dicht bij de zon staat. Hij is namelijk de tweede planeet vanaf de zon. Hierdoor is…
Bronnen en referenties
Olivi3r (4 artikelen)
Laatste update: 10-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.