Verbeter de vochtigheid met een drainagegeul!

Verbeter de vochtigheid met een drainagegeul! Heb je veel last van vocht en schimmels in huis dan kan het weleens zijn, dat de grond om de woning heen slecht water afvoert. Dat kan betekenen dat er onder de woning een wateropbouw ontstaat met als gevolg dat het klimaat in huis structureel wordt beïnvloed. Dit wordt voornamelijk door dichtgepakte slecht doorlatende grondlagen veroorzaakt, zoals klei. Hoe pas je een drainagegeul toe om de algehele gezondheid in huis te verbeteren?

Drainagegeul


Wat is de aanleiding?

Is er sprake van veel vocht in de tuin doordat het niet weg kan lopen, dan kan dat vocht onder de woning terechtkomen. Vooral bij de wat oudere woningen kan dit leiden tot veel overlast. De ene grondsoort is de ander niet. Zand zorgt ervoor dat water optimaal de bodem in kan zakken, juist omdat een zandpakket een open structuur heeft. Hoe anders is dat met een klei of leem laag. Klei bevat sedimentaire gronddeeltjes geheten lutum, welke kleiner zijn dan twee micrometer. Daarnaast zijn kleideeltjes als het ware kleine plaatjes welke op elkaar liggen en vormen daarmee een compleet dicht pakket. Oftewel de structuur is zeer dicht, omdat het materiaal dermate klein is. Dat houdt in dat regenwater de deeltjes niet of nauwelijks kan passeren met alle gevolgen van dien. Water blijft op de tuin staan en wordt slecht afgevoerd. In het regenseizoen betekent dat de vochtigheid om het huis en in de grond zeer hoog is, waardoor het leefklimaat in huis kan worden beïnvloed. Er kan een waterlaag in de kruipruimte blijven staan, de kelder kan vollopen en de woning kan vochtig zijn. Schimmels kunnen door de gehele woning gemakkelijk woekeren, waarnaast de vochtigheid slechte invloed heeft op de gezondheid van de bewoners. Wat voor invloed kan een drainagegeul hebben op de vochtigheid in de woning?

Hoe diep drainagegeul aanleggen?

Indien de woning op staal is gefundeerd – dat houdt in op betonstroken of een betonplaat – dan mag de geul niet dieper worden aangebracht als bovenkant fundatie. Het wegtrekken van vocht onder de fundatie zou kunnen betekenen dat de fundatie wegzakt. Indien er sprake is van een fundatie op palen dan is van verzakking nooit geen sprake. Wees er altijd zeker van wat voor type fundering je hebt en hoe diep je daarbij de geul mag aanbrengen.

Hoe aan te leggen?

Je kunt direct naast de woning een sleuf in de grond maken. Daartoe kun je een schep gebruiken, maar mogelijk is het handiger om daartoe machinaal een sleuf van circa 30 centimeter om de woning aan te brengen. Zorg ervoor dat je de woning compleet omringt is met de geul. Leg in die geul een waterdoorlatende geotextiel zodat het vocht wordt doorgelaten echter er geen grond wordt meegenomen. Plaats onderin die geul een drainagebuis en vul de geul aan met grind. De drainage moet worden aangesloten op de bestaande afvoer van de woning. Schakel daartoe een aannemer in om die aansluiting correct uit te voeren.

Hoe werkt het?

De geul werkt als een wateronttrekker voor de omliggende bodem. Dat houdt in dat de drain het vocht afvoert zodat het in het riool komt. Omdat de geul de complete woning omringt, wordt water door de geul afgevoerd zodat de waterstand onder de woning niet hoger kan komen dan onderkant geul. Daarnaast zal de waterstand in de omringende grond iets dalen. Er ontstaat als het ware een afnemend grondwaterniveau, waardoor ook bij veel wateroverlast water continu wordt afgevoerd. Die combinatie zorgt ervoor dat de tuin niet compleet verzadigd is met regenwater, waarnaast de woning droog blijft. Voordat het goed gaat werken is het verstandig om de kruipruimte eerst volledig leeg te pompen, zodat dat water reeds weg is en die grond kan drogen. Binnen de drainage-ring creëer je feitelijk je eigen poldertje waar het water systematisch laag wordt gehouden.

Een verbeterde woonklimaat

Door de toepassing van een drainage wordt effectief grond- en regenwater afgevoerd, waardoor de vochtigheid in huis afneemt. Dat houdt in dat schimmels, rot en gezondheidsklachten afnemen. Om daar aanvullend kracht bij te zetten kan het nuttig zijn om de kruipruimte bodem op te hogen met een piepschuimlaag, danwel de onderkant van de begane vloer te isoleren. Daardoor wordt de invloed van water verder verminderd en kunnen energiekosten eveneens dalen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Teveel vocht in de woningTeveel vocht in de woningDe nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in h…
Water onder de vloer, in kruipruimte van huisWater onder de vloer, in kruipruimte van huisWater onder de vloer, in de kruipruimte van je huis, kan een hinderlijk probleem zijn. Er zijn gevallen dat het grondwat…
Slakken, hoe jaag ik ze mijn huis uitAlhoewel het nou niet direct een leuk onderwerp is hebben veel mensen, vooral in oudere woningen, last van ongewenst bez…

Hoeveel buigt een stalen ligger door?Hoeveel buigt een stalen ligger door?Een stalen ligger kan een bepaalde mate van doorbuiging opnemen. Het wordt bepaald door de elasticiteit en het traagheid…
Hoe reken je dwarskrachtwapening van een balk uit?Hoe reken je dwarskrachtwapening van een balk uit?Betonbalken worden toegepast, omdat deze tegen een relatief gunstige prijs kwaliteit verhouding veel belasting kunnen op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
Reactie

Denny, 22-09-2016
Hallo,

Zeer interessant stuk. Ik vraag me af hoe het zit met die grotere drainagebuizen. Heb zelf ook vaak last een ondergelopen kruipruimte, dus vroeg me af wat ik dan het beste kan doen. Heb al een artikel gelezen (http://www.irritech.nl/blogs/drainage-aanleggen-drainagebuis-kopen/) maar krijg hier nog niet volledig antwoord.

Hoor graag van iemand! Reactie infoteur, 23-09-2016
Des te groter de buis des te groter is de afvoercapaciteit. Het is in deze de vraag hoe lang de buis om de woning is om al het water af te voeren. Een grindgeul met daar onderin een standaard drainagebuis moet al veel problemen verhelpen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.