Galvaniseren ter bescherming grondmateriaal

Galvaniseren ter bescherming grondmateriaal Galvaniseren is een oppervlaktebehandeling en wordt toegepast om een grondmateriaal te voorzien van een dunne hechtende deklaag. Een voorbeeld is om een ijzeren plaat door middel van galvaniseren te voorzien van een laagje chroom waardoor wordt voorkomen dat het onderliggende ijzer gaat roesten. Daarnaast heeft galvaniseren nog een aantal andere voordelen.

Ontwikkeling van galvaniseren

De term galvaniseren slaat terug op de naam van Luigi Galvani. Deze Italiaanse natuurkundige beschreef in de achttiende eeuw elektrische verschijnselen die de basis vormen voor het galvaniseren. Eveneens in die eeuw vond de Italiaanse natuurkundige graaf Alessandro Volta de batterij uit waardoor de galvanotechniek uitvoerbaar werd. De Duitser Moritz Hermann Jacobi was de uiteindelijke grondlegger van de galvanotechniek en beschreef de techniek in 1838 in zijn boek Der Galvanoplastik. Ook in dat jaar paste het bedrijf WMF de methode op industriële schaal toe. In 1854 lukte het voor het eerst om chroom neer te slaan door de Duitse chemicus Robert Wilhelm Bunsen.

Galvanotechniek in stroomversnelling

Vanaf 1867 komt de galvanotechniek in een stroomversnelling door de uitvinding van de dynamomachine door het Duitse bedrijf Siemens. Verchromen wordt sinds 1924 op grote schaal toegepast. Het tot dan toe arbeidsintensieve polijsten van de deklaag werd vanaf ongeveer diezelfde tijd teruggedrongen door de vinding van glansmiddelen. Kort na 1945 wordt chemisch nikkel in de markt gezet. Overigens zijn de baden met waterige vloeistof die gebruikt worden bij het proces zeer belastend voor het milieu en zijn daarom tegenwoordig aan strenge regels gebonden.

Techniek om kosten te drukken

Soms wordt in plaats van galvaniseren ook gesproken over galvanisatie, elektroplating, galvanotechniek of galvano. Galvaniseren is eigenlijk een techniek om de kosten te drukken. Een plaat uit puur chroom zou veel duurder zijn dan een plaat uit ijzer die met chroom is gegalvaniseerd. Ook heeft een plaat uit puur chroom of ander gegalvaniseerd materiaal niet altijd de vereiste materiaalsterkte.

Methode van galvaniseren van het grondmateriaal

De techniek van galvaniseren gaat uit van elektriciteit. De techniek is er op gebaseerd dat een grondmateriaal in een bak vloeistof wordt ondergedompeld. Die vloeistof bestaat uit een waterige oplossing van het materiaal dat uiteindelijk de deklaag gaat vormen. Door middel van stroom toe te passen binnen het proces slaat een zeer dun laagje zink neer op het grondmateriaal.

Voordelen van galvaniseren

Het grondmateriaal dat gegalvaniseerd kan worden bestaat uit metaal, kunststof of keramiek. Het aanbrengen van de deklaag heeft een economische, functionele of technologische functie en gaat ook roestvorming tegen. Galvaniseren heeft tevens vaak de bedoeling om de bovenlaag mooier te maken en te laten glanzen. Nog een voordeel van galvaniseren is om de krasbestendigheid te vergroten of het materiaal geleidbaarheid te geven. De materialen die gebruikt worden voor de deklaag zijn onder meer chroom, goud, nikkel, tin, zilver of zink.

Elektrolytisch verzinken

Bij zink als deklaag wordt vaak gesproken over galvaniseren maar dit is slechts ten dele waar. Verzinken kan op twee manieren gebeuren namelijk elektrolytisch of thermisch. Alleen bij de elektrolytische techniek is er sprake van galvaniseren. Bij elektrolytisch verzinken slaat de zinklaag op het grondmateriaal neer door gebruikmaking van stroom. Deze methode maakt gebruik van een waterige oplossing van zink met een temperatuur van ongeveer 70 graden. Door die tamelijk lage temperatuur kan geen vervorming van het grondmateriaal optreden.

Thermisch verzinken

Bij thermisch verzinken, ten onrechte soms galvaniseren genoemd, ontstaat de bovenlaag nadat het grondmateriaal in een bak met vloeibaar zink is ondergedompeld. Meteen na het onderdompelen stolt het zink. Nadeel van deze techniek is dat er druppelvorming kan ontstaan. Ook kan het grondmateriaal vervormen omdat de temperatuur van het vloeibaar zink ongeveer 400 graden bedraagt.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sherardiseren van staalSherardiseren is het droogverzinken van stalen producten, door de producten samen met zinkpoeder te verhitten in een rot…
Het hardverchromen van metalenHet hardverchromen van metalenDoor de zwaarbelaste onderdelen met geavanceerde thermische en galvanische technieken te voorzien van een hardchroom dek…
Vrouw en voeding mineralen: micronutriëntenVrouw en voeding mineralen: micronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Zware metalen: giftig of nodig voor de gezondheidZware metalen: giftig of nodig voor de gezondheidEr bestaan nogal wat misvattingen over zware metalen en de gezondheidseffecten ervan. Zo gaan de meeste mensen ervan uit…

Geschiedenis van spiegelglasGeschiedenis van spiegelglasNa eeuwen kastelen bewoond te hebben lieten de rijken steeds vaker prachtige paleizen bouwen. Daarmee was het gedaan met…
Voordelen van vierzijdig afgedragen gewapende betonvloerenVoordelen van vierzijdig afgedragen gewapende betonvloerenIn praktisch ieder gebouw zijn verdiepingsvloeren gemaakt van betonnen vloeren. Indien een vloer extreem hoge belastinge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zhujian0326, Pixabay
  • Galvame.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 04-05-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.