Hoe veilig zijn Bitcoins?

Hoe veilig zijn Bitcoins? Een bitcoin is een virtueel betaalmiddel. Dit virtueel betaalmiddel heeft acht cijfers achter de komma en de kleinste eenheid hiervan heet een Satoshi. Er is voor de bitcoins een maximum van 21 miljoen vastgesteld. Wat zijn bitcoins, wat kan je er mee kopen en kan je deze bitcoins ook zelf maken? Mag je in ieder land handelen in bitcoins?

Ontstaan bitcoin

In 2009 werd de bitcoin ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. De identiteit van Satoshi Nakamato blijft een mysterie. Het is niet duidelijk of dit één persoon is of dat er een groep achter deze naam schuil gaat. Volgens de laatste berichten (maart 2014) zou hij een 64-jarige man met inderdaad de naam Satoshi Nakamoto uit Los Angeles zijn. Of dit waar is, is niet duidelijk.

De waarde van een bitcoin

De waarde van de bitcoins is nogal aan schommelingen onderhevig. Het ligt er maar net aan, hoe de bitcoin in het nieuws is gekomen. De éne keer wordt het betaalmiddel gezien als een virtuele zeepbel en het andere moment accepteren steeds meer serieuze bedrijven de munt als betaalmiddel.

Bij de introductie van de munt was de waarde ongeveer $ 0,01, maar in november 2013 was de waarde gestegen naar $1000,= voor 1 bitcoin. Hierna daalde de waarde weer en in maart 2014 betaalde je $ 490,= voor 1 bitcoin.

Bitcoins blijven een onzekere investering, zeker nu er naast bitcoins ook andere virtuele munten opduiken zoals Litecoin, Peercoin, Namecoin en Ripple.

Kopen met bitcoins

Je kan steeds meer producten kopen met bitcoins. Denk aan drank, telefoons, computers, eten bestellen via thuisbezorgd en afslankproducten, maar ook diensten zoals limousinehuur of pianolessen kan je nu in Nederland al betalen met bitcoins. In Amerika is de bitcoin al meer ingeburgerd als betaalmiddel. Daar worden zelfs auto's en huizen gekocht en verkocht met bitcoins.

Iedere bitcoin is uniek en alles wat met die bitcoin gebeurt wordt geregistreerd in een transactielogboek, ook wel een distributed time server genoemd. Al deze transacties blijven bewaard, opgeslagen in een blockchain. Dit voorkomt dat een bitcoin meer dan één keer wordt uitgegeven. Je bewaart je bitcoins in een soort digitale portemonnee, de bitcoin wallet zoals bijvoorbeeld Coinbase. Zorg dat je altijd een kopie maakt van de bitcoins in je portemonnee. Dit kan digitaal, maar je kan de lange reeks letters en cijfers waar jouw bitcoin uit bestaat ook ergens opschrijven en zo bewaren. Er wordt in ieder geval geadviseerd om de bitcoin wallet niet op te slaan op een computer die verbonden is met internet. Dit omdat de digitale portemonnee wel eens gehackt wordt. Bewaar de bitcoin wallet dus op een externe harde schijf of op een USB-stick.

Om bitcoins te kunnen kopen en om te kunnen handelen met bitcoins zal je bitcoin-software moeten downloaden. Zo ga je deel uitmaken van het peer-to-peer-netwerk.

Bitcoins maken

Bitcoins maken wordt minen genoemd. Dit woord minen is een verwijzing naar een oude manier van rijkdom vergaren. Het vinden van goud en zilver in een mijn. In de pionierstijd van de bitcoin kon iedereen met een gewone computer bitcoins verdienen door een cryptografisch probleem op te lossen. De voorgelegde problemen vergen momenteel teveel rekenkracht om deze met een gewone computer op te lossen. Je hebt hier tegenwoordig ASIC hardware voor nodig. Nog steeds wordt er iedere tien minuten een bitcoin lot uitgegeven, maar de hoeveelheden bitcoins per lot daalt en uiteindelijk zal deze nihil worden wanneer het magische aantal van 21 miljoen bitcoins is bereikt. Het is namelijk vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen bestaan. Het gaat wel nog even duren voordat er 21 miljoen bitcoins bestaan. Waarschijnlijk zijn er eind 2017 ongeveer 16 miljoen bitcoins gegenereerd en zal het uiteindelijke aantal van 21 miljoen rond 2040 worden bereikt. Wanneer je echt zelf wil gaan minen, valt hierover op internet veel informatie te vinden. Je hebt in ieder geval ASIC (application-specific integrated circuit) hardware nodig, een mining pool account en BFG Miner software. Wanneer het pool account waar jij in deelneemt het lot wint, worden de bitcoins verdeelt over alle deelnemers. Je kan ook in je eentje proberen om het cryptografisch probleem op te lossen, maar gezien de moeilijkheidsgraad is de kans dat je dat lukt niet erg groot.

Voordelen van betalen met bitcoins

  • Weinig tot geen transactiekosten.
  • Betalen met bitcoins gaat via een peer-to-peer-network, d.w.z. dat er geen bank of andere derde partij nodig is om de betaling tot stand te brengen.
  • Wanneer je daar voor kiest, kan je met bitcoins volledig anoniem een aankoop doen. Hiervan werd veelvuldig gebruik gemaakt op de online marktplaats voor illegale drugs en wapens: The Silk Road. Deze website is inmiddels uit de lucht.

Nadelen van betalen met bitcoins

  • Betaald is betaald, een transactie met bitcoins is niet meer terug te draaien. Dat wil dus zeggen dat een koop met bitcoins niet meer geannuleerd kan worden.
  • Veel mensen zien bitcoins ook als een belastingvoordeel. Het is immers geen officieel geld, dus zou je dit niet moeten opgeven, maar dat is niet waar. Over bitcoins moet gewoon belasting worden betaald, net als over andere inkomsten. De bitcoins moeten dan wel worden omgerekend naar euro's.
  • China en Thailand hebben inmiddels de handel met bitcoins verboden.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bitcoins minen: wat heeft u nodig?Bitcoins minen: wat heeft u nodig?De bitcoin is een nieuwe virtuele munteenheid die snel in waarde is gestegen. De munt wordt niet gemaakt door overheden…
Wat zijn bitcoins?Wat zijn bitcoins?Bitcoin is een moderne valuta, waarmee je betaalt op internet. Sinds 2009 is het via internet mogelijk om met bitcoins t…

Bespaartips om direct mee te beginnenKent u dat: als het loonstrookje komt, ziet het er zo rooskleurig uit, maar al snel daarna kijkt u bedrukt naar uw saldo…
De totale kosten van het Koningshuis 2014De totale kosten van het Koningshuis 2014Nederland heeft een rijke geschiedenis, met sinds 2013 Koning Willem-Alexander als staatshoofd. Sinds 1848 heeft de Kroo…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Bitcoin
  • http://www.bitcoinspot.nl/
  • http://www.heavy.com/tech/2013/12/bitcoin-vs-litecoin-peercoin-ripple-namecoin/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.