Dag van de Ingenieur en de Prins Friso Ingenieursprijs
De ingenieurs hebben hun eigen dag in Nederland en België. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en branchevereniging NLingenieurs organiseren in gezamenlijkheid met de media De Ingenieur en Technisch Weekblad de Dag van de Ingenieur. In België nam USG Engineering België het voortouw. Het is een dag vol aandacht voor de uitvindingen en werken van ingenieurs en over het maatschappelijk belang van techniek.
High Tech Campus
Wie in de techniek werkzaam is kan een activiteit organiseren op deze dag en deze indienen bij de organisatie. Een voorbeeld van zo’n activiteit is een techniekles op een basisschool of een excursie van een groep jongeren naar een ingenieursbedrijf.
Het draait deze dag om de techniek. Daarom is de locatie waar de organisatie samenkomt om feest te vieren ondermeer de
Ingenieur van het jaar uit te roepen ook een locatie die techniek ademt. Eerdere jaren was de organisatie te gast in het Louwman Museum en bij Tata Steel. In 2014 is de locatie de High Tech Campus Eindhoven.
De Dag van de Ingenieur staat op de centrale locatie bol van de lezingen en presentaties en de uitreikingen van de prijzen.
Europese Dag van de Ingenieur
België organiseert op dezelfde dag als Nederland de Dag van de Ingenieur. Initiatiefnemer is USG Engineering België. Duitsland denkt er aan om aan te haken en ook Luxemburg heeft er wel oren naar.
Het streven van de organisatie is om er op den duur een Europese Dag van de Ingenieur van te maken waarin de techniek in Europa zichtbaar wordt gemaakt voor publiek.
Ingenieur van het Jaar
Op de Dag van de Ingenieur wordt bekendgemaakt wie
Ingenieur van het Jaar is geworden. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft de verkiezing
Ingenieur van het jaar in het leven geroepen. De bedoeling van deze verkiezing is om de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar maken. Daarbij wil het KIVI laten zien dat een ingenieursstudie een gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.
Er zijn verschillende ingenieurs genomineerd, waarop gestemd kan worden. De ingenieur die wint is degene die het beste laat zien hoe mooi het vak van ingenieur is. Hij of zij draagt een jaar lang de titel Ingenieur van het Jaar en is een jaar lang ambassadeur van het vak.
Genomineerd in 2014
In 2014 waren er 69 inzendingen waaruit een kopgroep van drie ingenieurs is genomineerd voor de titel:
- Daan Bruggink, architect bij ORGA Architect;
- Karianne Lindenhovius, innovatiemanager bij Pontes Medical – UMC Utrecht;
- Mozafar Said, projectmanager bij Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam.
De winnaars
- 2007 Micha Mulder en Ronny van ’t Oever van Micronit Microfluidics, het bedrijf dat microchips voor ondermeer eiwitanalyses maakt;
- 2008 Saskia Rijtema, senior project engineer bij Heerema Marine Contractors;
- 2009 Gérard Vroomen, oprichter van het racefietsenmerk Cervélo;
- 2011 Michaël Lansbergen, die naast zijn baan als specialist/manager klinische fysica bij ZGT ziekenhuizen Almelo en Hengelo ook actief is als ondernemer;
- 2013 Pieter Kool, Head 3D Design bij G-star Raw;
- 2014 Karianne Lindenhovius;
- 2015 Allard van Hoeken.
Vernufteling van het Jaar
Er is tevens een prijs te winnen die
De Vernufteling heet. Het is een prijs voor de meest ingenieuze en vindingrijke ingenieursoplossing.
Advies- en ingenieursbureaus dingen mee door hun meest vindingrijke project in te zenden. Technische oplossingen voor een maatschappelijk probleem als wateroverlast strijdt naast oplossingen om een gebouw duurzaam te maken. De genomineerden sturen een presentatie op van hun project. De presentaties zijn als filmpje te zien op de website van de organisatie. De winnaar is een project dat bovenal vernuft uitstraalt, vandaar de naam Vernufteling. De prijs wil meer bekendheid geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus.
Winnaars
- 2010 Ingenieurs- en adviesbureau DHV won met een project dat de grondstoffen stikstof en fosfor uit het rioolwater haalt en nuttig weet te hergebruiken;
- 2011 LBP|Sight met de geluidabsorberende vloer voor de overdekte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam;
- 2013 Winterhard Wissel van ingenieursbureau Arcadis;
- 2014 Opvouwbare sluisdeur van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV;
- 2015 Amtrium, het nieuwe congresgebouw/restaurant van de Amsterdamse RAI;
- 2016 Ingenieursbureau Witteveen+Bos.
Prins Friso Ingenieursprijs
Prinses Beatrix en prinses Mabel reikten in maart 2015 de eerste Prins Friso Ingenieursprijs uit. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij werkte op het snijvlak van ingenieurswetenschappen en maatschappij. Zijn nalatenschap is inspirerend voor de ingenieurswereld. De Ingenieur van het Jaar vanaf 2015, Allard van Hoeken, werd geëerd met de eerste Prins Friso Ingenieursprijs.
- 2015 Allard van Hoeken;
- 2016 Tim Homeman-Franse.
De Dag van de Ingenieur is half maart.
Lees verder