De betekenis van regiocodes bij dvd's en de dvd-speler

De betekenis van regiocodes bij dvd's en de dvd-speler Een regiocode is een onderdeel van de dvd-standaard. Het voorkomt dat films op dvd's verkocht en bekeken worden in landen waar de films nog niet in de bioscoop draaien. Regiocodes worden onder andere door film maatschappijen als troef gebruikt om controle te houden op wereldwijde distributie. Regiocodes kunnen een obstakel vormen voor filmfanaten wereldwijd.

Artikelindeling


Wereldkaart van de zes regiocodes. / Bron: WikipediaWereldkaart van de zes regiocodes. / Bron: Wikipedia

De toepassing van regiocodes bij dvd-spelers en dvd's

Dvd-spelers worden vaak in de fabriek geprogrammeerd om te corresponderen met één specifieke regiocode. De specifieke regiocode is bepalend voor de landen waar de dvd-spelers verkocht gaan worden. Koop je bijvoorbeeld in Nederland, België of Duitsland een dvd-speler, dan is deze geprogrammeerd met "regio 2". Regio 2 geldt onder andere voor Europa. Een regio 2 dvd-speler is alleen geschikt om regio 2 dvd's mee af te spelen. Een regiocode bij een dvd is geen beveiligingsencryptie, maar simpelweg één bit aan informatie dat door de dvd-speler gecontroleerd wordt. Als de regiocode tussen de dvd-speler en dvd niet overeenkomt, zal toegang tot de dvd geweigerd worden. Door de toepassing van specifieke regiocodes bij dvd's, zijn filmmaatschappijen in staat om zelf te bepalen wanneer en in welk land hun films worden uitgebracht.

De regiocodes en de gebieden

In totaal zijn er zes regiocodes die aan een dvd gekoppeld kunnen worden. In de onderstaande tabel staan de regiocodes met de daarbij behorende gebieden:

Regiocode Gebieden
Regio 1Canada en de Verenigde Staten
Regio 2Europa, Japan, het Midden-Oosten (inclusief Egypte) en Zuid-Afrika
Regio 3Oost-Azië (inclusief Hong Kong) en Zuidoost-Azië
Regio 4Australië, Centraal Amerika, het Caraïbisch gebied, Mexico, Nieuw Zeeland, Oceanië en Zuid-Amerika
Regio 5Afrika, India, Mongolië, Noord-Korea, Oost-Europa
Regio 6China

Ook zijn er twee exclusieve regiocodes. Deze regiocodes zijn niet voor de consumentenmarkt bestemd, maar voor specifieke doeleinden:

Regiocode Doeleind(en)
Regio 7Gereserveerd voor toekomstig gebruik.
Regio 8Internationale toepassingen. Bijvoorbeeld bij: filmvertoningen in vliegtuigen, cruiseschepen en zelfs ruimteschepen.

Regiocodes identificeren
Vaak staat op de achterkant van een dvd-hoes de regiocode aangegeven bij de dvd-specificaties. Het officiële symbool voor regiocodes is een wereldbol met daarin een willekeurig cijfer. Het cijfer in het symbool betekent de regiocode van de dvd. In Nederland zul je op dvd's dus vooral een wereldbol met daarin het cijfer 2 aantreffen. Het kan ook voorkomen dat er twee cijfers in de wereldbol staan, de dvd kan dan worden afgespeeld in de gebieden die gekoppeld zijn aan de twee regiocode cijfers. Op de verpakking van een dvd-speler moet te zien zijn welke regiocode geprogrammeerd is, dit moet ook in de handleiding staan en op de achterkant van de speler zelf.

Universele uitwisselbaarheid

Soms wordt bij zowel dvd-spelers als dvd's de term "regiovrij" of "All" gebruikt. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor alle regiocodes. Als een dvd-speler regiovrij is, dan is deze in staat om alle dvd's ter wereld (ongeacht de regiocode) af te spelen. Dvd's die regiovrij zijn kunnen overal ter wereld op dvd-spelers (ongeachte de regiocode beperking) afgespeeld worden. Opvallend is dat vooral bekende fabrikanten dvd-spelers voorzien van regiocodes, terwijl minder bekende fabrikanten juist vaker regiovrije dvd-spelers produceren.

Regiocodes bij de dvd-speler inschakelen, aanpassen of uitschakelen

Het is bij de meeste dvd-spelers mogelijk om de regiocode aan te passen, in te schakelen of geheel uit te schakelen (regiovrij maken). Vaak is dit in te stellen middels een (verborgen) menu of door een specifieke toetsencombinatie in te toetsen op de afstandsbediening. Omdat regiocode-mogelijkheden vaak (bewust) niet in de handleiding staan, geven verschillende internetpagina's instructies en uitleg. Videohelp is een bekende website die toetsencombinaties en toegang tot verborgen menu's van de meest bekendste en onbekendste dvd-spelers bekend maakt. Een andere manier om regiocodes aan te passen, in te schakelen of uit te schakelen is de dvd-speler voorzien van een zogenaamde "mod-chip". Een mod-chip toepassen gaat echter niet zonder risico's, de speler kan namelijk (onherstelbaar) defect raken en de garantie komt altijd te vervallen bij ongeautoriseerde modificaties.

Regiocodes negeren

In plaats van de regiocode aanpassen, zijn er ook manieren om ze simpelweg te negeren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door met een computerprogramma een regiovrije kopie van de dvd te branden. Uiteraard geldt in Nederland dat de regiovrije kopie alleen voor eigen gebruik moet dienen. Een andere manier is de dvd bekijken op de computer met een regiovrije mediaspeler. Zo is de gratis VLC media player software van VideoLAN regiovrij en negeert alle regiocodes.

Juridische status

De juridische status van regiocodes is erg complex en er kan nooit een definitieve uitspraak over gemaakt worden. Filmmaatschappijen behouden in ieder geval altijd het recht om zelf te bepalen waar en wanneer hun films worden uitgebracht. Consumenten daarentegen moeten legaal aangeschafte dvd's uit het buitenland, in hun eigen land kunnen afspelen. De consument is immers de eigenaar van een legale kopie. Regiocodes zorgen dus voor tegenstrijdigheid tussen intellectuele eigendommen en de rechten van een consument.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw Blu-ray speler regiovrij makenUw Blu-ray speler regiovrij makenNu Blu-ray de officiële opvolger van de dvd is vindt deze steeds vaker de weg naar de huiskamer. Het kan voorkomen dat u…
Uw dvd-speler regiovrij makenUw dvd-speler regiovrij makenTegenwoordig wordt dvd's op internet bestellen steeds makkelijker. En dan kan het wel eens zo zijn dat u een dvd heeft g…
De onbekende sport lacrosseLacrosse is een nog tamelijk onbekende sport die vooral populair is in Noord-Amerika. Het is een teamsport met normaal g…
Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd)Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd)Zoals de naam van het spel al zegt, draait het in dit spel om geld en hoe meer geld, hoe beter. Als jij als eerste je ka…

Motoruitlaten: De metalenMotoruitlaten: De metalenIedereen heeft een andere mening over wat het beste metaal is voor het uitlaatsysteem - in verband met de levensduur - v…
Poldihamer: Mobiele hardheidsmeterVaak kan de hardheid van metalen niet worden getest met stationaire hardheidstesters vanwege de afmetingen en het gewich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
  • Snelgids DVD's: Hendriks M. Snelgids DVD's, 2002 1ste druk p. 61-63
  • http://www.dvddemystified.com/dvdfaq.html#1.10
  • https://en.wikipedia.org/wiki/DVD_region_code
  • https://en.wikipedia.org/wiki/VLC_media_player
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.