Sneeuwjacht, sneeuwstorm, stuifsneeuw, sneeuwduinen

Sneeuwjacht, sneeuwstorm, stuifsneeuw, sneeuwduinen Sneeuw in Nederland is normaal gesproken een zeldzaamheid. Nederland heeft namelijk een zeeklimaat omdat het aan de Noordzee ligt. De windrichting in Nederland komt vaak uit het (zuid)westen en is relatief zacht omdat het over de watermassa van de Noordzee komt. Ook kennen we in ons land, grotendeels onder de zeespiegel liggend, geen echte bergen of heuvels. Want juist bij hoogteverschil neemt de kans op een sneeuwdek toe. Toch hebben we in Nederland meerdere winters mogen genieten van veel sneeuw. De overlast was op sommige dagen zelfs erg groot. De oorzaak was dat de wind niet uit zuidwestelijke richting kwam maar uit het noorden waar een koude poollucht ons land overspoelde.

Wat is sneeuw?

De waterdruppels in wolken bevriezen en veranderen in ijskristallen. Dit proces vindt plaats op een hoogte waar de temperatuur tot onder het vriespunt ligt en het tussen de -5 en -20 ° vriest. De ijskristallen worden door de wind aan elkaar geblazen, worden zwaar en vallen als sneeuw naar beneden. Wanneer de lucht boven het vriespunt is, valt het als regen. Is het koud, heeft het gevroren, dan valt er sneeuw.

IJskristallen

Een sneeuwvlok bestaat dus uit een hele hoop kleine ijskristallen met veel lucht ertussen. De lucht tussen de sneeuw werkt als een geluidsdemper en geeft bij een sneeuwdek een aparte stilte. De geluiden van het verkeer en van mensen lijken te verdwijnen. Is er meer dan twaalf graden vorst, dan hoor je alleen je eigen krakende voetstappen. De toonhoogte van de voetstappen heeft weer te maken met de temperatuur. Hoe lager de temperaturen hoe hoger het geluid van de voetstap.

Actieve sneeuwstoring of polar low

SneeuwjachtSneeuwjacht
De passage van een polar low is een tamelijk uniek winterfenomeen. Een polar low is een klein lagedrukgebied dat meestal gepaard gaat met zware windstoten en een dik pak sneeuw en alleen ons land kan bereiken bij een langgerekte noordelijke stroming. De polar low is een actieve sneeuwstoring afkomstig uit de poolstreken en gevuld met een bel zeer koude lucht waarin het tot -30 graden kan afkoelen. Een polar low brengt ook altijd een stormachtige wind en samen met de sneeuw kan dit leiden tot
  • sneeuwjachten
  • sneeuwstormen

Sneeuwjacht

We spreken van een sneeuwjacht wanneer het sneeuwt bij een windkracht van zes of zeven. Wanneer het dan ook nog eens vriest kan het grote problemen geven omdat de wind de sneeuw gaat verplaatsen en het zicht op wegen aanzienlijk minder wordt. Van 1000 meter tot wel minder dan 50 meter, te vergelijken dus met zeer dichte mist. De sneeuw wordt door de wind van de grond opgewaaid en elders weer neer gewaaid. De sneeuw raakt op drift, vandaar de naam driftsneeuw of stuifsneeuw. De sneeuw gaat stuiven. De opgewaaide drift- of stuifsneeuw kunnen plekken voorzien van heuse sneeuwduinen. Ook plekken die al schoongeveegd waren. Een extra handicap voor het verkeer, omdat sneeuwduinen ook weer op schone wegen kunnen voorkomen. Vooral op plaatsen waar de driftsneeuw gehinderd wordt door obstakels, of plaatsen die in de luwte liggen (waar de wind moeilijk bij kan), ontstaan deze sneeuwduinen.

Sneeuwduinen

Sneeuwduinen zien eruit als zandduinen maar dan van sneeuw. Door de wind wordt de liggende sneeuw weggeblazen en komt deze terecht op plekken waar minder wind is of achter objecten die de wind breken. Ook kunnen op deze luwteplekken, zoals dit genoemd wordt, fraaie verschijnselen ontstaan. Diepe fraai gevormde spleten, overhangende sneeuwwallen en mooie cirkels van sneeuw door de wind geblazen. Het feit blijft dat sneeuwduinen gevaarlijk zijn! Want vooral wanneer het zicht slecht is, is het gevaarlijk om op de weg te rijden. Onverwachte sneeuwduinen kunnen ontstaan en voorzichtigheid is geboden.

Fraaie verschijnselen op luwteplekkenFraaie verschijnselen op luwteplekken

Sneeuwstorm

Van een sneeuwstorm is sprake bij lage temperaturen, hevige sneeuwval en bij een windkracht van acht of hoger. Bij een langdurige sneeuwstorm kunnen meters hoge sneeuwduinen ontstaan. Hele gebieden raken ontwricht en het openbare leven ligt zo goed als stil. 25 november 2005 was er in Nederland sprake van een sneeuwstorm. Aan de kust stormde het met uitzonderlijk hoge windstoten. De sneeuwstorm zorgde die dag voor een verkeersinfarct en voor de drukste avondspits ooit. Door de hevige sneeuwval:
  • braken veel takken van de bomen, wat extra gevaar opleverde voor chauffeurs, fietsers en wandelaars;
  • stranden auto 's in de sneeuw;
  • lagen vliegvelden liggen en werden vluchten gecanceld;
  • werden dorpen geïsoleerd en winkels niet meer bevoorraad;
  • reden treinen niet;
  • viel de stroom uit door veel sneeuw op hoogspanningskabels;
  • was er een reële kans op dood vriezen door de lage temperaturen.

Blizzard

In veel landen wordt een sneeuwstorm een blizzard genoemd. Wanneer er sprake is van een blizzard blijven scholen en overheidsinstellingen dicht en wordt er geregeld de noodtoestand uitgeroepen.

Van elk nadeel een voordeel maken

  • mensen kunnen op de ski's naar het werk;
  • scholen sluiten de deuren en kinderen hoeven niet te wachten tot het vakantie is, om de grootste sneeuwpop ooit te maken.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer in januari 2010 in FrieslandJanuari 2010 gaat in Friesland de boeken in als een sneeuwrijke en koude maand. Bovendien was er nog best veel zon, name…
De horrorwinter of de Siberische beer uit het oostenDe horrorwinter of de Siberische beer uit het oostenWat gaat de aankomende winter brengen. Komt de wind uit het oosten en krijgen we een koude poollucht uit Siberië, de zog…
Overbelasting door sneeuw! Beschouwing materiaal en gewichtOverbelasting door sneeuw! Beschouwing materiaal en gewichtAls het kouder wordt en het begint te sneeuwen dan ziet het landschap er prachtig uit. Winterse taferelen kunnen ook oms…

Verschillende soorten ijs bij vriezend weerVerschillende soorten ijs bij vriezend weerZo gauw het in Nederland begint te vriezen, gaan verschillende harten sneller slaan. Vooral wanneer de meteorologen bij…
Zware stormen door klimaatveranderingZware stormen door klimaatveranderingHet klimaat verandert. Dat deed het altijd al en dat doet het in onze tijd ook. De wereld heeft warmere periodes gekend…
Bronnen en referenties
  • http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws-archief/ch/9914bbd54b437376c2cecfab796f36e3/article/sneeuwwallen_nader_bekeken.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Driftsneeuw
  • http://www.knmi.nl/cms/content/36459/sneeuw
  • http://www.nu.nl/buitenland/3667167/sneeuwstorm-legt-new-york-plat.html
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.