Klimaat in Oostenrijk

Het Oostenrijkse klimaat is zeer divers te noemen door het zeer bergachtige landschap. De uitersten lopen van een arctisch klimaat inclusief eeuwige sneeuw op de bergtoppen in het westelijk deel van Oostenrijk, tot een bijna mediterraans weerregime in het laaggelegen (zuid)oosten van het land. Waardoor wordt het Oostenrijkse klimaat bepaald? Wat zijn de klimatologische omstandigheden per bondsstaat ...?

Bepalende factoren

Locatie

Oostenrijk is een continentaal gelegen land in Centraal-Europa rondom 47 graden noorderbreedte, en valt hiermee feitelijk binnen de gematigde klimaatzone. De gematigde klimaatzone is een grove benadering van het gebied tussen de tropische klimaatzone rondom de evenaar en de polaire klimaatzone rondom de polen. Het land ligt relatief ver van grotere zeeën af, waardoor het weerbeeld er als vrij continentaal te typeren valt. Het Oostenrijkse landschap wordt gedomineerd door het Alpengebergte, en daarmee komen we bij verreweg de belangrijkste bepalende factor wat betreft het plaatselijke klimaat ...:

Bergen

Bijna driekwart van het Oostenrijkse grondgebied wordt gekenmerkt door (woest) gebergte, waarvan de Großglockner met een hoogte van 3.798 meter boven zeeniveau de letterlijke én figuurlijke topper is. Slechts 32% van het grondgebied bevindt zich beneden 500 meter boven zeeniveau. Ter vergelijk; het hoogste geografische punt in Nederland is 322 meter op de Vaalserberg in Zuid-Limburg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Alpengebergte een enorme invloed uitoefent op het landelijke klimaat; ten eerste leidt het veel hogere landschap tot veel lagere temperaturen met over het algemeen koele tot zelfs koude zomers en lange, ijzige winters. Mede hierdoor is Oostenrijk binnen Europa één der prominentste landen op het gebied van wintersport.
Ten tweede leidt het bergachtige landschap tot (veel) hogere neerslaghoeveelheden. Dit heeft te maken met het feit dat aangevoerde wolken als het ware omhoog worden 'gedwongen' tegen bergflanken. De wolken koelen hierdoor snel af, wat het condensatieproces bevorderd, en resulteert in méér neerslag.
In het vlakkere oosten van Oostenrijk is het klimaat juist aanzienlijk droger en warmer, en heeft lokaal zelfs enige raakvlakken met het mediterraans klimaat in Zuid-Europa ...!

<I>Overzichtskaart van Oostenrijk met bondsstaten.</I>Overzichtskaart van Oostenrijk met bondsstaten.

Klimaat per bondsstaat

Vorarlberg

Dit is het westelijkste landsdeel van Oostenrijk en bevat o.a wintersportoorden als Lech en Mittelberg (Kleinwalsertal). Het landschap is zeer bergachtig met bergtoppen tot meer dan 3.000 meter hoogte, en Vorarlberg kent hierdoor zeer koude winters met pakken sneeuw en koele zomers met geregeld regen. In de hoogste gebieden kan het zelfs in juli en augustus sneeuwen. De grootste stad Bregenz incasseert vergeleken met Nederland ruim de dubbele jaarlijkse hoeveelheid regen.

Tirol

Misschien wel de bekendste bondsstaat van Oostenrijk onder Nederlanders met o.a wintersportlocaties als Gerlos, Sölden en Ehrwald. Net zoals in Vorarlberg is het landschap er zeer bergachtig met de 3.798 meter hoge Großglockner op de grens met Karinthië, en worden de zeer lange winters er gekenmerkt door enorme sneeuwhoeveelheden. Ook hier geldt dat alle gebieden boven pakweg 2.000 meter óók in de zomermaanden 'gevoelig' zijn voor sneeuw. De dalen zijn natuurlijk warmer, en Innsbrück in het Inntal profiteert 's zomers zelfs van gemiddeld 25 graden overdag.

<I>De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Oostenrijk, gemeten in het tijdvak 1971-2000. Bron: www.adv-sci-res.nett</I> / Bron: Johann Hiebl, Stefan Reisenhofer, Ingeborg Auer, Reinhard Böhm, Wolfgang Schöner, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Oostenrijk, gemeten in het tijdvak 1971-2000. Bron: www.adv-sci-res.nett / Bron: Johann Hiebl, Stefan Reisenhofer, Ingeborg Auer, Reinhard Böhm, Wolfgang Schöner, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Salzburg

Ook dit gebied is uiterst bergachtig te noemen met een groot aantal bergen van meer dan 3.000 meter hoogte. Topper is de 3.657 meter hoge Großvenediger op de grens met Tirol. Ook hier resulteren de bergen natuurlijk in veel lagere temperaturen en veel sneeuw gedurende voornamelijk het winterhalfjaar. Noemenswaardig is de stad Salzburg, gelegen op ongeveer 420 meter boven zeeniveau, wat laaggelegen is voor Oostenrijkse begrippen. Het klimaat kent er zowaar wat maritieme kenmerken met vrij milde winters en niet al te warme zomers.

Karinthië

Het Alpengebergte is ook in Karinthië prominent aanwezig inclusief de koude en sneeuwrijke winters. Het relatief laaggelegen Klagenfurt (446 meter boven zeeniveau) in het zuiden van Karinthië kent daarentegen juist warme zomers met middagtemperaturen veelal boven de 25 graden én veel zonneschijn. Wél vallen er gedurende de zomermaanden stevige onweersbuien.

Opper-Oostenrijk

Het landschap in dit landsdeel is duidelijk minder bergachtig en het klimaat kent er hierdoor ook wat maritieme invloeden. Het vlakkere landschap leidt tevens tot lagere jaarlijkse neerslaghoeveelheden, vooral in het oosten van Opper-Oostenrijk.

Stiermarken

Voor Oostenrijkse begrippen is het landschap in Stiermarken vrij 'vlak', hoewel de 2.995 meter hoge Dachstein op de grens met Opper-Oostenrijk beslist geen kleintje is. In de bergachtige gebieden zijn de winters koud met veel sneeuw en de zomers fris, maar richting het vlakkere zuidoosten is het klimaat beduidend warmer, droger én zonniger. In Graz ('slechts' 350 meter boven zeeniveau) schijnt de zon gemiddeld 2100 uur per jaar, terwijl in Nederland jaarlijks 1600 uur zon gewoon is.

Neder-Oostenrijk

Grote delen van Neder-Oostenrijk zijn behoorlijk vlak met tegen de Hongaarse grens lokaal zelfs een hoogteligging van beneden de 200 meter boven zeeniveau. Dit is zeer laaggelegen voor Oostenrijkse begrippen. Dit komt dan ook tot uiting in het klimaat met lagere neerslaghoeveelheden en hogere temperaturen. De continentale ligging resulteert er tevens in relatief veel zonuren.

Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en vormt tevens een eigen landsdeel. De stad behoort tot de warmste locaties van Oostenrijk met opvallend milde winters en behoorlijk warme zomers met middagtemperaturen in juli en augustus van circa 27 graden. Op 8 augustus 2013 werd in de Weense binnenstad zelfs 39,5 graden gemeten ...! Noemenswaardig is ook het feit dat Wenen jaarlijks slechts 550 millimeter regen incasseert, en daarmee tevens tot de droogste gebieden binnen Oostenrijk behoort.

Burgenland

Burgenland is het vlakste gebied van Oostenrijk en ligt tegen de Hongaarse grens. Het klimaat kent er zowaar enige mediterrane invloeden met relatief weinig neerslag, veel zonuren, milde winters en warme zomers. Op 8 augustus 2013 werd in Neusiedl am See maar liefst 40,3 graden gemeten, de hoogste temperatuur ooit geregistreerd in Oostenrijk ...!
© 2014 - 2024 Spekvlieg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…
Diedamskopf - skigebied in Vorarlberg voor de hele familieDiedamskopf - skigebied in Vorarlberg voor de hele familieWintersporten op de flanken van de Diedamskopf in Vorarlberg, is wintersport voor de hele familie. Het skigebied is over…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…

Het weer in de herfstvakantieDe herfstvakantie vormt een uitstekende gelegenheid om met familie en/of vrienden eropuit te trekken naar bijvoorbeeld h…
Nevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstNevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstHet laatste restje van de zomer, vlak voordat de astronomische herfst begint, is het vaak rond zonsopkomst prachtig. Wie…
Bronnen en referenties
Spekvlieg (15 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.