Welke verschillende soorten wolken zijn er?

Welke verschillende soorten wolken zijn er? Wanneer je naar de lucht kijkt zie je ze vaak. Wolken komen in alle verschillende vormen en maten. Sommige zijn echt laag bij de grond en anderen zijn zo hoog in de lucht dat een vliegtuig er amper bovenuit kan komen. Om de verschillende typen wolken van elkaar te kunnen onderscheiden, zijn de wolken opgedeeld in categorieën. Je hebt onder andere de cirrus, cumulus, stratus en nimbus wolk en daarmee worden de namen gecreëerd. Wat zijn wolken nu precies en welke types wolken kunnen we onderscheiden?

Wat zijn wolken en welke soorten zijn er?

Wolken zijn enorm belangrijk voor het weer van de aarde. Daarom bestuderen meteorologen ook de wolken en hun beweging. Want zonder wolken zou het in feite niet kunnen regenen of sneeuwen! Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld om de verschillende wolken te classificeren. Elke wolk kan in een van de volgende categorieën worden geplaatst op basis van zowel hun algemene vorm als de hoogte die zij hebben in de atmosfeer.

Wolken zijn grote groepen kleine waterdruppeltjes (damp) of ijskristallen die zich vastklampen aan stukken stof in de atmosfeer.

Bron: Mlipsky2013, PixabayBron: Mlipsky2013, Pixabay

Cirrus Wolken

Dit zijn de hoogste wolken in de atmosfeer. Cirrus wolken zijn dunne, piekerige wolken die vaak verschijnen op dagen met mooi weer en lage windsnelheden. De naam is toepasselijk want het woord cirrus betekent "haarlok" in Latijn. Door de vriestemperaturen hoog in de atmosfeer,bestaan deze wolken meestal uit ijskristallen waardoor ze een helder wit uiterlijk hebben. Deze wolken vormen in vlakke platen, dus ze zijn niet zo dik als de andere vormen van wolken. Cirrus wolken worden ook verspreid in losse flarden, met grote openingen van de hemel er tussen door.

Omdat deze wolken zich ver van de grond bevinden zijn ze vaak niet beïnvloed door de veranderende weer op het aardoppervlak. In plaats daarvan verplaatsen deze vorm van wolken zich rustig van west naar oost. Cirrus wolken zijn vaak een veelbetekenende teken dat het weer gaat veranderen in slechtere weersomstandigheden.
Bron: WolfBlur, PixabayBron: WolfBlur, Pixabay

Cumulus wolken

Cumulus wolken zijn helder wit en lijken op grote rookwolken van katoen. Het woord cumulus is Latijn voor "hoop" of "stapel." Dit komt omdat deze wolken soms zeer dik en lang zijn en vaak opwaarts groeien in grootte. Een gemakkelijke manier om dit te onthouden is om te denken van het woord ophopen, wat "in toenemende hoeveelheid verzamelen" betekent. De basis van deze wolken zijn vaak vlak en de toppen zijn meestal samengesteld uit afgeronde stukken. Cumulus wolken zijn verticaal ontwikkelde wolken wat betekent dat het zeer hoge wolken kunnen worden.
Bron: Bluesnap, PixabayBron: Bluesnap, Pixabay

Stratus Wolken

Stratus wolken zijn dikke, grijze wolken die lijken op mist die niet de grond heeft geraakt. In feite zijn deze wolken ook ontstaan uit mist die van de grond is getild. Zoals misschien te raden is zijn dit lage wolken, wat betekent dat de wolken tot maximaal twee kilometer dicht bij de grond zitten.

Als de weerman zegt: "vandaag is een grijze en bewolkte dag", wordt er meestal verwezen naar deze dikke, gelijkmatige wolken. De naam is wederom goed uitgekozen aangezien Stratus in het Latijn deken betekent. Stratus wolken produceren vaak een lichte, druilerige regen of sneeuw, vooral wanneer het een nimbostratus wolk is.
Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nimbus wolken

Het woord nimbus betekent regen in het Latijn, dus dit zijn de wolken die regen produceren. Elke wolk met het voorvoegsel "nimbo" of het achtervoegsel "nimbus" is een soort regenwolk. Bijvoorbeeld, een nimbostratus wolk is een stratus wolk die regen of sneeuw zal veroorzaken. Hoewel stratus wolken saai, grijs en eentonig zijn, kunnen nimbostratus wolken te zien zijn op grijze, regenachtige dagen.

Een ander type regenwolk is de cumulonimbus. Cumulus wolken zijn grote massa's van wolken maar cumulonimbus wolken zijn gigantische, stapelen regenwolken. Deze wolken kunnen zo groot zijn dat hun basis begint op slechts 1.000 meter afstand boven de grond met een top van 12 kilometer hoogte! Deze wolken, ook wel thunderheads genoemd, hebben de vorm van een aambeeld en dat is een zeker teken van een storm! Zware onweersbuien en zelfs tornado's worden geassocieerd met dit type wolk (een tornado is namelijk een roterende kolom lucht verbonden met een cumulonimbus wolk).

Een mix van de hoofdtypen

Zoals in bovenstaande informatie te lezen is zijn er verschillende soorten wolken en dat deze verschillende soorten wolken onder te verdelen zijn in cirrus, cumulus, stratus, en nimbus. De meeste wolken kan worden beschreven door het mengen en het afstemmen van de termen cirrus, cumulus, stratus, en nimbus. Bijvoorbeeld, er zijn cirrocumulus wolken die verticaal ontwikkelen (en vlekkerig) hoog in de atmosfeer. Cirrostratuswolken zijn dunne, piekerige wolken. Wat zo bijzonder is aan deze wolken is dat het een halo-achtige verschijning rond de zon of maan kan veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door de breking van licht door damp van de wolk. Er zijn geen wolken genoemd naar cirronimbus of nimbocirrus. Dit komt omdat cirruswolken zelden regen veroorzaken dus het theoretisch gezien niet logisch is. Als ze regen geven, zullen het kleine ijskristallen zijn die zal verdampen voordat ze de grond raken vallen.

De tabel hieronder zijn de besproken veelvoorkomende vormen van wolken, met hoogte en beschrijving in het Latijns te vinden.

Naam wolk Type wolk Latijns betekenis
NimbostratusLage wolken met regen (0-2 kilometer hoog)Deken van regen
StratocumulusLage wolken (0-2 kilometer hoog)Een hoop en deken
StratusLage wolken (0-2 kilometer hoog)Deken
AltocumulusMiddelbare wolken (2-7 kilometer hoog)Een hoge hoop
AltostratusMiddelbare wolken (2-7 kilometer hoog)Een hoge deken
CirrusHoge wolken (5-13 kilometer hoog)Haarlok
CirrocumulusHoge wolken (5-13 kilometer hoog)Onregelmatige hoop
CirrostratusHoge wolken (5-13 kilometer hoog)Onregelmatige deken
CumulonimbusVerticaal ontwikkelde wolken met regen (op alle hoogtes)Regen wolk
CumulusVerticaal ontwikkelde wolkenHoop

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay

Vreemde wolkformaties

Naast de gewone wolken die je misschien al kent, zijn er een paar soorten wolken die geheel anders zijn dan die eerder genoemd zijn. Deze zeldzame (en vreemd uitziende wolken) kunnen alleen plaatsvinden onder speciale voorwaarden. Ze zien eruit als Lensvormige wolken. Deze wolken worden ook wel "schotel wolken" als gevolg van hun onaardse UFO-achtige uitstraling. Lensvormige wolken hebben een lens-achtige uitstraling en vormen zich op grote hoogte (meer dan een berg of een grote heuvel.)

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lage bewolking of stratus (ST) geeft sombere kleurenLage bewolking of stratus (ST) geeft sombere kleurenSomber en grijs is het in de lucht. Nog wel droog maar wie de wolken goed kent weet dat er lichte regen zal volgen. Geen…
Middelbare bewolking geeft mooie kleuren en soms regenMiddelbare bewolking geeft mooie kleuren en soms regenDe zonsopgang en zonsondergang kunnen zo mooi zijn. De kleuren in de lucht kunnen dan spektaculair zijn. De mooiste kleu…
Hoge wolken of cirruswolken en bijzondere verschijnselenHoge wolken of cirruswolken en bijzondere verschijnselenCirrus betekent in het Latijn: haarlok, pluim of toefje. Er zijn soms vele krullen, toefjes, draden, haakjes en golfjes…
De schapenwolk of cirrocumulus hoort bij de hoge bewolkingDe schapenwolk of cirrocumulus hoort bij de hoge bewolkingIedereen kijkt wel eens naar de wolken. Wolken vertellen vaak welk weer het wordt. De schapenwolkjes die we hoog aan de…

1947 - het meest spectaculaire weerjaar ooit1947 - het meest spectaculaire weerjaar ooitHet jaar 1947 ligt al heel wat jaren achter ons en slechts weinigen van ons hebben er concrete herinneringen aan. Toch i…
Extreem zachte wintersVanwege het zeeklimaat in Nederland zijn de winters hier sowieso zacht, en zijn verschijnselen zoals sneeuw en schaatsij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WolfBlur, Pixabay
  • http://www.crh.noaa.gov/lmk/soo/docu/cloudchart.pdf
  • http://www.bom.gov.au/weather-services/about/cloud/cloud-types.shtml
  • http://science.opposingviews.com/layer-atmosphere-stratus-clouds-4966.html
  • Afbeelding bron 1: Mlipsky2013, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: WolfBlur, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Bluesnap, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Fir0002, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Counselling, Pixabay
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.